ΠΩΣ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ;

  Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας εσωστρεφή ή μάλλον εξωστρεφή; Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα συνήθη πρότυπα συμπεριφοράς χωρίζονται μεταξύ αυτών των δύο ψυχοτύπων. Μέσα από αυτούς τους δύο τύπους μπορούν να καταλάβουν πολλές πληροφορίες για το πως λειτουργεί η ενέργεια μας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουμε. Με λίγα λόγια, λοιπόν αντιλαμβάνονται πως η ζωτική μας ενέργεια ενεργοποιείται αν είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής. Διακρίνουν πως λειτουργούμε βιωματικά μέσα από τις πράξεις και τις καταστάσεις που εμφανίζονται καθημερινά. Πως αισθάνεται ένας άνθρωπος εσωστρεφής όταν βρίσκεται σε πολύ κόσμο; Πως μπορεί να το αλλάξει και να πλησιάσει λίγο περισσότερο το κοινωνικό σύνολο; Ας δούμε παρακάτω….

Φεστιβάλ ή πάρτι;

  Συνήθως το να βγείτε σε ένα μεγάλο γεγονός όπως μία συναυλία, σας δημιουργεί ένα αίσθημα υπερβολής και άγχους. Πολλές φορές σας μπερδεύει και αισθάνεστε κυριολεκτικά  δυστυχισμένοι. Όταν βρεθείτε προσκεκλημένοι σε πάρτι, είναι πιο εύκολο να κάνετε μια προσπάθεια να διευρύνετε λιγάκι τον κοινωνικό σας ιστό. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να πάτε στο πάρτι γενεθλίων ενός φίλου. Μπορείτε να προθυμοποιηθείτε να τον βοηθήσετε καθόλα την βραδιά. Επίσης, μια δεύτερη επιλογή είναι να πλησιάσετε τους «άγνωστους» καλεσμένους – τους πιο οικείους ίσως, και να προσπαθήσετε να συνομιλήσετε μαζί τους.

unsplash.com/@jarretto18
Έξοδο με έναν φίλο

  Το να βγείτε και να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση με ένα καλό σας φίλο, σας δημιουργεί ασφάλεια και χαρά. Αν είστε δύο μπορεί να είναι ανεκτό, ωστόσο, υπάρχει κάποια δυσφορία όταν έρχονται νέοι άνθρωποι.. Αν πάλι, ο φίλος επιλέξει σας ένα νέο μέρος για την έξοδο σας, μην βιαστείτε να αρνηθείτε. Μπορεί να αισθάνεστε ότι είστε έξω από τα νερά σας, δείτε το όμως σαν μια καλή αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα. Είναι προφανές ότι μπορεί να μην σας ενθουσιάζει η ιδέα, αφεθείτε στα χέρια του φίλου σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε σιγά σιγά. Για παράδειγμα, αν ένα νέο άτομο μπει στη παρέα σας, αφήστε τον φίλο σας να ξεκινήσει έναν διάλογο και αργότερα μπείτε και εσείς στη συζήτηση. Μια δεύτερη επιλογή, είναι να ξεκινήσετε πρώτος μια συζήτηση με τον φίλο σας και στη συνέχεια να εμπλέξετε στη συζήτησή σας κάποιον, που ίσως σας πλησιάσει.

Φροντίστε τον εαυτό σας πριν και μετά από κάθε έξοδο και αφήστε του χώρο να εκφραστεί όπως έχει συνηθίσει. Αυτό του δίνει τον χρόνο ανάκτησης δυνάμεων για να κάνει με περισσότερο τόλμη και όρεξη την επόμενη προσπάθεια.

«Να θυμάστε ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλά στην παρέα σας, επειδή οι εσωστρεφείς είναι οι καλύτεροι ακροατές και οι ευαίσθητοι σύμβουλοι».

Photo credits: unsplash.com/@sammanns94

You may also like