ΠΟΣΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ;

       Θα μου πείτε πως είστε στις διακοπές σας και χαλαρώνετε πολύ «δημιουργικά» σε μια ξαπλώστρα και απολαμβάνετε το μπλε του ουρανού και της θάλασσας! Σε έναν κόσμο όμως που κυριαρχείται από ρουτίνες, προθεσμίες και ευθύνες, η επιδίωξη της δημιουργικότητας συχνά έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πολλές φορές, η κοινή αντίληψη είναι ότι η δημιουργικότητα είναι μια απλή πολυτέλεια, μια χαλαρή δραστηριότητα που πρέπει να επιδοθείς όταν το επιτρέπει ο χρόνος. Ωστόσο, αυτή η προοπτική απέχει πολύ από την αλήθεια. Δημιουργικοί μπορούμε να είμαστε παντού και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η δημιουργικότητα είναι απαραίτητο συστατικό για την ευημερία μας. Ακόμα και στις διακοπές… Πέρα από τις συμβατικές διεξόδους όπως η ζωγραφική ή ο χορός, η δημιουργικότητα βρίσκει τον δρόμο της ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές εργασίες, από το μαγείρεμα μέχρι την κηπουρική και τον καθαρισμό. Αναρωτηθείτε εσείς πώς εκδηλώνεται την δημιουργικότητα σας σε διάφορες πτυχές της ζωής σας;

Η πολύπλευρη φύση της δημιουργικότητας

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι η δημιουργικότητα δεν περιορίζεται στη στερεότυπη εικόνα ενός καλλιτέχνη που είναι απορροφημένος στη ζωγραφική ή ενός μουσικού που συνθέτει μελωδίες. Είναι ένα πολυδιάστατο χαρακτηριστικό που βρίσκεται μέσα σε κάθε άτομο, περιμένοντας να απελευθερωθεί. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η δημιουργικότητα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις εικόνες γύρω μας. Δραστηριότητες τόσο διαφορετικές όπως η μαγειρική, η κηπουρική, η διακόσμηση, ακόμη και ο καθαρισμός μπορούν να χρησιμεύσουν ως καμβάδες για δημιουργική έκφραση.

Η δημιουργικότητα έχει πολύπλευρη διάσταση

Συχνά οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής συχνά μας οδηγούν σε στρες, άγχος και εξάντληση. Η ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες προσφέρει μια μοναδική μορφή ανακούφισης. Όταν βυθιζόμαστε σε δημιουργικές εργασίες, είτε πρόκειται για την τακτοποίηση λουλουδιών σε έναν κήπο ή την οργάνωση ενός ακατάστατου δωματίου, τα πράγματα γύρω μας μπαίνουν σε μια κατάσταση ροής. Αυτή η κατάσταση, όπου ο χρόνος φαίνεται να σταματά και το μυαλό είναι πλήρως απασχολημένο, παρέχει μια ανάπαυλα από τις καθημερινές ανησυχίες. Η δημιουργικότητα επιτρέπει στο μυαλό ένα απαραίτητο διάλειμμα από τη συνεχή διανοητική φλυαρία.

Η θεραπευτική δύναμη της δημιουργικότητας

Έχετε ίσως νιώσει πως όταν είστε σε δημιουργικοί, νιώθετε περισσότερο χαρούμενοι και ξεχνάτε αυτά που κυρίως σας απασχολούν. Η θεραπεία της τέχνης, για παράδειγμα, είναι μια καθιερωμένη πρακτική που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραύματος και συναισθηματικής δυσφορίας. Μέσω της δημιουργικής έκφρασης μπορούμε να δώσουμε μορφή στις ενδόμυχες σκέψεις και τα συναισθήματά μας, που κάποιες στιγμές μπορεί να είναι δύσκολο να διατυπωθούν λεκτικά. Επίσης, το να είσαι συγκεντρωμένος στο εδώ και τώρα, επιτρέπει να εγκαταλείψουμε τις τύψεις του παρελθόντος ή τις μελλοντικές ανησυχίες, δημιουργώντας μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας.

Ενθάρρυνση για την ολοκλήρωση ενός έργου

Η ολοκλήρωση ενός δημιουργικού έργου, όσο μικρό κι αν είναι, μπορεί να προσφέρει μια βαθιά αίσθηση ικανοποίησης. Αυτό συνήθως δεν πηγάζει από εξωτερική αναγνώριση αλλά από τηναίσθηση ότι δημιουργήσατε κάτι που δεν υπήρχε πριν. Αυτό το αίσθημα επιτυχίας μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, ενισχύοντας τη συνολική μας ψυχολογία.

Ρισκάρετε, τολμήστε και προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί με ότι σας εκφράζει αληθινά!

Featured image: pexels.com/@valeriiamiller

You may also like