Sunday movie night: Fierce Creatures

Βράδυ χειμωνιάτικης Κυριακής έφτασε και, μπορεί όλα τα βράδια να μοιάζουν ίδια λόγω των περιστάσεων, όμως δεν είναι έτσι. Η Κυριακή θα είναι πάντα συνυφασμένη με την ψυχολογική μας χαλάρωση ώστε να πάρουμε δυνάμεις για τις επόμενες μέρες. Είναι πάντα μέρα για ανεμελιά και χαρά. Κι αυτό ακριβώς θέλουμε να σας προσφέρουμε απόψε με μία ξεκαρδιστική κωμωδία!

Λίγα λόγια για την υπόθεση

               Η Willa Weston (Jamie Lee Curtis) αναλαμβάνει να επιβλέψει ένα ζωολογικό κήπο που πρόσφατα αγοράστηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό Octopus Inc. του Rod McCain (Kevin Kline). Συνοδός της σε αυτήν την επαγγελματική αποστολή ο ελαφρόμυαλος γιος του Rod, τον οποίο υποτιμά σε κάθε δοθείσα ευκαιρία. Στο ζωολογικό κήπο Marwood έχει οριστεί υπεύθυνος o Rollo Lee (John Cleese). Ένας πρώην αστυνομικός που δούλευε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Octopus. Για να ανταποκριθεί στις οικονομικές προσδοκίες της εταιρείας για τον κήπο, επιβάλλει τον κανονισμό “άγρια πλάσματα”. Θεωρεί, βλέπετε, πως οι επισκέπτες θα βρουν πιο δελεαστικό να βλέπουν περισσότερα άγρια λιοντάρια παρά χαριτωμένους λεμούριους.

(Νote: αγαπώ λεμούριους, so fuzzy, δείτε και μόνοι σας!)

               Και βεβαίως όλα πάνε εντελώς αντίθετα στα σχέδια του καθενός. Όμως τόσο ο Rollo¨όσο κι η Willa θέλουν το ίδιο: τον κήπο να πετύχει. Μέχρι να γίνει, όμως, αυτόθα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις “φαεινές” ιδέες του Vince και πολλές άλλες αναποδιές!

               Η ταινία “Άγρια Πλάσματα” είναι μία πρωτότυπη ιδέα των Iain Johnstone και των πρώην Monty Pythons, John Cleese, Michael Palin και Terry Jones,. Τη σκηνοθετική επιμέλεια να αναλαμβάνουν οι Fred Schepisi (“Roxanne”, 1987) και Robert Young (“Splitting Heirs”, 1993).

Antigone’s Thoughts

               Αν κι η ταινία θεωρείται πνευματικός διάδοχος του “A Fish Called Wanda”, δε μιλάμε για sequel, αλλά για μία αυτόνομη παραγωγή. Ωστόσο κινείται στην ίδια φιλοσοφία της επιτυχημένης κωμωδίας του 1988. Καθώς πρόκειται για μία slapstick κωμωδία παρεξηγήσεων. Κάθε προαναφερόμενη αναποδιά έρχεται και “κουμπώνει” τόσο αρμονικά με την επόμενη που γρήγορα δημιουργείται ένα απολαυστικό παζλ γέλιου. Και μπορεί η επιρροή των Cleese, Jones και Palin από τη θητεία τους στους αγαπημένους Monty Pythons να είναι εμφανής… Όμως κάθε σκετς γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της εξωφρενικά αστείας προσπάθειας των πρωταγωιστών να διατηρήσουν τον κήπο “ζωντανό”. Έμμεσα είναι και μία σάτιρα προς την βιομηχανοποίηση του κάθε τι … Ή μάλλον όχι και τόσο έμμεσα, τολμώ να πω πως η παραγωγή δε διστάζει να αναπαραστήσει εκείνο το πειρακτικό “νια, νια, νια, νια” που κάναμε όταν ήμασταν παιδιά σε αυτή τη φιλοσοφία!

Αποτέλεσμα; Μία απολαυστική κωμωδία που, αν με ρωτάτε, αδικήθηκε από τους κριτικούς, καθώς έπεσαν στην παγίδα να το εκλάβουν τελικά σα sequel του “A Fish Called Wanda”. Φυσικά, κερασάκι στην τούρτα του γέλιου το καστ του “Ψαριού” που ενώνει ξανά τις δυνάμεις του εννέα χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση. Με τη συνταγή αυτή να παραμένει εξίσου φρέσκια!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι, μια που ακόμη σκέφτομαι την ταινία και γελάω μέχρι δακρύων!

               Πρωταγωνιστούν:John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin, Ronnie Corbett, Carey Lowell, Robert Lindsay, Cynthia Cleese, Billie Brown κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like