Sunday movie night: «The Hobbit: An Unexpected Journey»

Χειμωνιάτικο βράδυ Κυριακής έφτασε και η ιδέα του να κουρνιάσουμε στην αγαπημένη μας γωνίτσα του καναπέ μοιάζει όλο και πιο ελκυστική πλέον. Και μπορεί εξαιτίας του lockdown να φοβόμαστε πως κάποια στιγμή θα “στερέψουμε” από ταινίες και σειρές για να παρακολουθήσουμε… Η κυριακάτικη movie night πρέπει να διατηρεί τον ξεχωριστό της χαρακτήρα. Γι’ αυτό κι απόψε ξεκινάμε για ένα “Αναπάντεχο Ταξίδι”!

               Λίγο πριν γιορτάσει τα 111α του γενέθλια, ο Bilbo Baggins (Ian Holm) αποφασίζει να καταγράψει την περιπέτεια που τον “έπλασε” προκειμένου να την κληροδοτήσει τον ανιψιό του Frodo (Elijah Wood). Πριν 60 χρόνια, ο Bilbo (Martin Freeman) ήταν ένα Hobbit που, όπως όλα τα Hobbits, ζούσε φιλήσυχα στο Shire. Ώσπου ξαφνικά θα βρεθεί να γίνεται οικοδεσπότης δεκατριών Νάνων και του Μάγου Gandalf (Ian McKellen). Μάλιστα, ανάμεσα τους βρίσκεται κι ο διάδοχος του θρόνου του Μοναχικού Βουνού, του Thorin (Richard Armitage). Τελικά αποδεικνύεται πως η βραδιά είναι στην ουσία μία προσπάθεια να επιστρατευτεί ο Bilbo ως διαρρήκτης.

Στόχος; Οι Νάνοι να μπουν στο Μοναχικό Βουνό και να επανακτήσουν το βασίλειο και τους θησαυρούς του από το δράκο Smaug που πριν από πολλά χρόνια έδιωξε τους Νάνους από το Βουνό. Ο Bilbo θα αρνηθεί πεισματικά. Όμως φαίνεται πως η δίψα για περιπέτεια είναι πιο ισχυρή… Και κάπως έτσι θα βάλει μπρος για το “Αναπάντεχο Ταξίδι” που θα ανοίξει νέα κεφάλαια στην ιστορία της Μέσης Γης.

Οι συντελεστές

               Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του J.R.R.Tolkien “The Hobbit”. Αποτελεί το πρώτο κομμάτι μίας τριλογίας – prequel του “Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών”. Το σενάριο επιμελούνται ο Guillermo Del Toro (“The Shape of Water”, 2017) και οι Fran Walsh, Philippa Boyens και Peter Jackson. Οι τρεις τελευταίοι συναντιούνται και πάλι για να φέρουν στη ζωή τα έργα του Tolkien μετά τον “Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών”. Ενώ ο Peter Jackson αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία.

               Η αλήθεια είναι πως πολλοί αντιμετώπισαν τουλάχιστον σκεπτικά τη φιλόδοξη κίνηση του Jackson να επιστρέψει στον κόσμο της Μέσης Γης. Φοβόντουσαν πως μπορεί να επιδρούσε ένα είδος κορεσμού μετά τον “Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών”. Όμως μιλάμε για τον Peter Jackson, ένα σκηνοθέτη που είχε αφιερώσει το είναι του στην τριλογία του “Άρχοντα”, οπότε θεωρείτο και κάπως δοκιμασμένη η συνταγή.

               Βεβαίως αποδείχθηκε πως ο Jackson όχι μόνο δεν απογοήτευσε το fandom του Tolkien αλλά αντίθετα δεν έριξε και τον πήχη των προσδοκιών!

Antigone’s Thoughts

               Για άλλη μία φορά ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μας ταξιδέψει στη Μέση Γη. Μας επιτρέπει να περιπλανηθούμε με τους ήρωές του σε τοπία μεθυστικά, ενώ αυτή τη φορά είχε και την εξέλιξη των εφέ με το μέρος του. Σκηνές που στον “Άρχοντα” ήταν εμφανώς “ψεύτικες” παρά την έξαψη που προσέφεραν στο θεατή ήταν πια παρελθόν. Καθώς τα νέα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατάφεραν να κάνουν το αποτέλεσμα πολύ πιο ρεαλιστικό. Και φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο και στο θεατή καθώς οι σκηνές μάχης και δράσης παρακολουθούνται με μεγαλύτερο αίσθημα σασπένς. Επίσης είναι εμφανής κι η επιρροή του Del Toro στο τελικό αποτέλεσμα.Ιδίως σε πιο σκοτεινές καταστάσεις, όπως την εμπλοκή των Νάνων με τα Trolls και τα Goblins. Ο Jackson, όμως, δεν παραβλέπει να παρουσιάσει μεθοδικά τους χαρακτήρες του και ταυτόχρονα να τους ψυχογραφήσει.

Το “Hobbit” δεν είναι απλά μία περιπέτεια φαντασίας, αλλά μία σαγηνευτική ιστορία επιμονής και θάρρους. Και φυσικά κι αυτή τη φορά, ο Jackson δεν κάνει “εκπτώσεις” στην επιλογή του cast. Ο sir Ian McKellen, η Cate Blanchett, ο Hugo Weaving κι ο Christopher Lee επιστρέφουν στη Μέση Γη ενσαρκώνοντας ξανά αγαπημένους (ή κι όχι τόσο!) χαρακτήρες. Όμως και τα νέα πρόσωπα που μας συστήνονται μας κατακτούν. Μάλιστα ο Martin Freeman στο ρόλο του Bilbo αποδεικνύεται ο ιδανικός ηθοποιός για να ενσαρκώσει το Hobbit που έστω διστακτικά αφήνει πίσω τη διστακτικά φιλήσυχη ζωή του.

               Με λίγα λόγιας Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Aidan Turner, Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like