Τηλεργασία: 5 τρόποι να μένεις συγκεντρωμένη ενώ δουλεύεις από το σπίτι

Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα και αυτό σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει τόσο τη ζωή όσο και την ποιότητα της εργασία μας. Η τηλεργασία μπορεί να ακούγεται ωραία σαν κατάσταση… Όμως αν δεν οργανωθείς και δεν συγκεντρωθείς, μπορεί να καταλήξεις να δουλεύεις περισσότερες ώρες από το κλασικό 8ωρο σου. Αν βρίσκεσαι στην αρχή αυτής της διαδρομής… Διάβασε παρακάτω 5 τρόπους, με τους οποίους θα κάνεις την τηλεργασία πιο βατή και αποτελεσματική!

Βγάλε τις πιτζάμες και ντύσου κανονικά

Οκ, δεν λέμε να φορέσεις ταγιέρ και 12ποντες γόβες! Όμως αν θες να μπεις αμέσως στο mood ότι πρέπει να δουλέψεις και να είσαι αποδοτική, θα πρέπει να βγάλεις τις πιτζάμες σου. Βάλε άνετα και κομψά ρούχα και άλλαξε τη διάθεση σου μέσα σε λίγα λεπτά. Δημιούργησε μια νέα επαγγελματική ρουτίνα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Κι επειδή τόσο το zoom όσο και άλλες πλατφόρμες επικοινωνίας έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας… Δεν θα ήθελες να σε δει ο διευθυντής σου με τις αγαπημένες σου χριστουγεννιάτικες πιτζάμες.

Βάλε όρια

Όταν λείπεις από το σπίτι και είσαι στο γραφείο, όλοι ξέρουν καλά ότι δουλεύεις και δεν έχεις τη δυνατότητα συνεχώς να επικοινωνείς για οποιοδήποτε λόγο. Όταν όμως δουλεύεις από το σπίτι, τα όρια μπορούν εύκολα να ξεφύγουν. Κι εσύ καταλήγεις να αποσπάσαι συνεχώς από τους ανθρώπους γύρω σου. Θέσε τα όρια σου από την αρχή και ξεκαθάρισε ότι μέσα στο ωράριο σου δεν θα ήθελες να σε ενοχλούν. Φυσικά τόνισε ότι στα διαλλείματα που μπορεί να έχεις μπορούν να επικοινωνούν και να περνούν ώρα μαζί σου.

@erika_boldrin

Άφησε τις δουλειές του σπιτιού για αργότερα

Καταλαβαίνουμε ότι βολεύει πολύ ενώ εργάζεσαι παράλληλα να δουλεύει το πλυντήριο πιάτων, ρούχων κτλ… Όμως με αυτό τον τρόπο μπορεί πολύ εύκολα να χάσεις τόσο την συγκέντρωση όσο και τις σκέψεις σου. Μην ανακατεύεις τη ρουτίνα του σπιτιού με την ώρα της εργασίας σου και θα δεις μεγάλη διαφορά στην απόδοση σου. Άλλωστε μην ξεχνάς, οι δουλειές του σπιτιού δεν τελειώνουν ποτέ!

Κράτα ημερολόγιο και σημειώσεις

Για να μην χάνεσαι και παράλληλα χάνεις προθεσμίες, zoom meetings και εργασίες, καλό θα ήταν να έχεις την ατζέντα σου πάντα δίπλα σου. Δες τη σαν τη νέα σου κολλητή, που θα σε βοηθάει στη δουλειά σου και να είσαι σίγουρη ότι δεν θα σε προδώσει ποτέ.

Κάνε διαλείμματα

Αποφάσισε από πριν ποιες ώρες ακριβώς θέλεις να κάνεις διαλείμματα και απόλαυσε τα. Παίξε με τα κατοικίδια σου, βγες στο μπαλκόνι και απόλαυσε τον ήλιο, μίλησε με μια φίλη σου στο τηλέφωνο… ή ακόμα βάλε να παίζει η αγαπημένη σου μουσική. Άφησε το μυαλό σου να ξεμπλοκάρει και να χαλαρώσει για λίγο και επέστρεψε στη δουλειά σου λίγη ώρα μετά, με περισσότερη όρεξη και ενέργεια.

Photo credits: @andrewtneel (unsplash)/ @erika_boldrin(instagram)

You may also like