ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ “KAIZEN”

Πέρασαν τουλάχιστον 30 χρόνια που ο Masaaki Imai, έγραψε το πρωτοποριακό βιβλίο «Kaizen». Μέσα από αυτό το βιβλίο, ο όρος Kaizen, εισήχθη στον δυτικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, σημαίνει βελτίωση της προσωπικής ζωής, της οικογενειακής ζωής, της κοινωνικής ζωής και της επαγγελματικής ζωής. Όταν εφαρμόζεται στο χώρο εργασίας επιδρά στη συνεχή βελτίωση με τη συμμετοχή όλων – διευθυντών και εργαζομένων. Kaizen είναι μια ιαπωνική λέξη που σημαίνει κυριολεκτικά «καλή αλλαγή» ή «αλλαγή προς το καλύτερο». Πρόκειται για την αξιοποίηση της δύναμης των μικρών βημάτων για να αλλάξετε τη ζωή σας. Βαδίζοντας προς το τέλος αυτής της χρονιάς, προσπαθήστε να αναλογιστείτε πόσα μικρά βήματα χρειάζεται να κάνετε, για να εξελιχθείτε λίγο περισσότερο, την επόμενη χρονιά. Μην μπείτε όμως στη διαδικασία να αναλογιστείτε, πόσα βήματα δεν κάνατε την χρονιά που πέρασε. Είναι μάταιο και σας δημιουργεί συναισθήματα απαισιοδοξίας.

Κάντε μικρές ερωτήσεις

Όταν αναρωτιέστε «πώς μπορώ να  συγκεντρώνομαι για ένα λεπτό την ημέρα σε κάτι καινούργιο που θέλω να αρχίσω» είναι πολύ πιο εύκολο να απαντήσετε, από το «πώς μπορώ να δημιουργήσω έναν καθημερινό πρόγραμμα 30 λεπτών – για το υπόλοιπο της ζωής μου». Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να αναλάβετε δράση! Γιατί; Επειδή οι μικρές ερωτήσεις παρακάμπτουν το σύστημα φόβου. Και έτσι η αναβλητικότητά σας μειώνεται.

Σκεφτείτε μικρές σκέψεις

Αντί να σκέφτεστε πώς μπορώ να είμαι πιο ευγενικός άνθρωπος, κάντε μόνο μια μικροσκοπική πράξη καλοσύνης! Στείλτε ένα μικρό δώρο ή επαινέστε κάποιον για τις προσπάθειές του. Μικρό, απλό, αλλά να είστε σίγουροι πως δεν θα το ξεχάσουν. Κάντε λοιπόν μικροσκοπικές απεικονίσεις των βημάτων, που πρέπει να κάνετε και στη συνέχεια, μετακινήσετε τη ζωή σας προς ό, τι έχει νόημα για εσάς.

Δώστε μικρές ανταμοιβές

Αντί να πάτε μεγάλες διακοπές ή να αγοράσετε ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας ή σε άλλους μικρές απολαύσεις. Και αυτές οι μικρές απολαύσεις μπορούν να είναι εξίσου καλές. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα νιώσετε ότι πρέπει να κάνετε κάτι τεράστιο, για να αξίζει να κάνετε ένα βήμα αυτό – εξέλιξης παρακάτω.

Κάντε μικρές ενέργειες

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε μια καθημερινή συνήθεια, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε απλά βάζοντας τα παπούτσια σας. Ή απλά να κάνετε μια εκκίνηση, ερευνώντας αυτό που θέλετε.. Ξεκινήστε μόνο από εκεί.

Λύστε μικρά προβλήματα

Εάν ανακαλύψετε ένα πρόβλημα για κάτι, αντί να το αγνοήσετε, λύστε το. Εάν, είχατε μια μικρή διαφωνία με έναν φίλο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αντί να το αφήσετε, ίσως θελήσετε να αναλάβετε δράση για να διορθώσετε τα πράγματα… πριν γίνουν μεγαλύτερα. Χρησιμοποιήστε τη διαίσθησή σας για την καλύτερη προσέγγιση, καθώς μερικές φορές τα μικρά πράγματα μπορούν επίσης να επιλυθούν από μόνα τους! Αυτή είναι η δύναμη του να κάνεις λιγότερα αντί να κάνεις περισσότερα.

Όλα τελικά πραγματοποιούνται!

Πηγή: kaizen.com

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like