ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ;

Μπορεί για ό,τι αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή αγορά να έχουμε στόχο την άμεση κατανάλωσή του, παρ’ όλα αυτά κανένας μας (μα κανένας) δε γλιτώνει από την εκκαθάριση του ψυγείου πετώντας ό,τι περισσεύματα υπάρχουν. Το οποίο από μόνο του είναι ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς πως περίπου το 17% των τροφίμων που έχουν αγοράσει οι καταναλωτές παγκόσμια καταλήγει στα σκουπίδια το οποίο αναλογεί σε περίπου 900 εκατομμύρια τόνους (!) φαγητού, με το 61% να προέρχεται από τα νοικοκυριά. Όσο για τη Ελλάδα, 142 κιλά ανά άτομο είναι η ποσότητα που δεν καταναλώνεται τελικά. Κι εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αυτές οι ποσότητες δεν αντιστοιχούν μόνο στα περισσεύματα των γευμάτων αλλά και στα τρόφιμα που έχουν μείνει στα… αζήτητα του ψυγείου με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης να μας “καταδιώκει”.

               “Ναι, αλλά εφόσον έχει φτάσει η ημερομηνία που αναφέρεται στη συσκευασία, δε μπορώ να το χρησιμοποιήσω”

               Η παραπάνω σκέψη έχει περάσει από το μυαλό όλων μας, συμπεριλαμβανομένης της γραφούσης. Προτού, όμως, καταλήξουμε στο πόσο ασφαλές είναι να καταναλωθεί ένα τρόφιμο ακόμη και στο πέρας της ημερομηνίας λήξης… Καλό είναι να κατανοούμε τι αναγράφεται στη συσκευασία.

               Σε κάθε προϊόν θα δούμε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω σημάνσεις:

               “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν…”: Απευθύνεται στον καταναλωτή. Ενημερώνει πότε το προϊόν φτάνει στην κορύφωσή του σε ό,τι αφορά τη γεύση και την ποιότητα και δε σχετίζεται με την ασφάλεια του προϊόντος.

               “Πώληση από… έως…”: Απευθύνεται στις επιχειρήσεις. Στόχος ; Να υπολογίζουν πόσο καιρό μπορεί το προϊόν να παραμείνει στα ράφια προς πώληση και πάλι δεν αφορά την ασφάλεια του προϊόντος.

               “Χρήση έως…”: Απευθύνεται στον καταναλωτή. Πρόκειται για την τελευταία ημέρα κατά την οποίο το προϊόν είναι στο “peak” της ποιότητάς του και δεν αφορά την ασφάλεια χρήσης του προϊόντος, εκτός αν πρόκειται για βρεφικά παρασκευάσματα.

               Εντούτοις, οι αναγραφόμενες ημερομηνίες μπορούν να μας οδηγήσουν να πετάξουμε ένα προϊόν… Ακόμη κι αν αυτό εξακολουθεί να είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

               Και πώς θα το καταλάβουμε αυτό;

               Καθώς οι ημερομηνίες μπορούν αν λειτουργήσουν κάπως παραπλανητικά οδηγώντας μας να αυξάνουμε τα προαναφερόμενα ποσοστά τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια… Οι ειδικοί μας συνιστούν να ακολουθούμε τις αισθήσεις μας. Αν κάτι μυρίζει ή φαίνεται περίεργο και η γεύση του είναι αλλοιωμένη, τότε προφανώς πρέπει να απορριφθεί. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζουν οι σωστές μέθοδοι αποθήκευσης που μπορούν να διατηρήσουν ένα προϊόν… Ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης του.

               Όσο για το πόσο μπορούν ακόμη να κρατήσουμε τρόφιμα στην κουζίνα μας… Ξηρά προϊόντα όπως η βρώμη, τα μακαρόνια και το ρύζι μπορούν να αντέξουν για μήνες και θα μπορούμε και πάλι να τα καταναλώσουμε άφοβα. Τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά την αγορά τους. Ένα σωστά ψυχόμενο γάλα μπορεί να καταναλωθεί έως και πέντε μέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία. Εντούτοις, τα γαλακτοκομικά είναι από τα “ύπουλα” τρόφιμα … Επομένως και πάλι θα πρέπει να βασιζόμαστε στις αισθήσεις μας για να βεβαιωθούμε πως μπορούν να καταναλωθούν άφοβα.

Αγοραστικές συνήθειες που θα βελτιώσουν την ζωή μας

               Παράλληλα, θα πρέπει να αποκτήσουμε μερικές αγοραστικές συνήθειες που σε βάθος χρόνου μπορούν να μειώσουν τον όγκο τροφίμων που θα καταλήξουν στα σκουπίδια:

               01 Συσκευασμένα προϊόντας και κονσέρβες πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό και δροσερό μέρος, δίνοντάς τους “ζωή” έως κι έξι μήνες.

               02 Αγοράζουμε γαλακτοκομικά και φρέσκα προϊόντα, όπως λαχανικά και φρούτα σε μικρές ποσότητες ώστε να τα καταναλώνουμε σύντομα.

               03 Δημιουργούμε ένα πλάνο γευμάτων ώστε να αγοράζουμε μόνο τις ποσότητες που θα χρειαστούμε για τα εκάστοτε γεύματα.

               04 Δεν αποκλείουμε τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς έχουν μεγαλύτερη “διάρκεια ζωής”... Και δεν κινδυνεύουμε να τα πετάξουμε χωρίς να τα χρησιμοποιήσουμε.

               05 Αγοράζουμε ξηρά προϊόντα όπως κινόα, καστανό ρύζι και ξερές φακές ώστε να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

               Η σωστή αγορά και αποθήκευση των προμηθειών της κουζίνας δε θα ωφελήσουν μόνο την υγείας μας μειώνοντας το ρίσκο να αρρωστήσουμε από την κατανάλωσή του… Αλλά, αν το καλοσκεφτούμε, κάνει καλό και στην τσέπη μας!               

Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: pexels.com/@yaroslav-shuraev

You may also like