Κίνδυνοι που κρύβονται στις σεξουαλικές περιπέτειες το καλοκαίρι…

sex on the beachΤο καλοκαίρι, ειδικά οι μέρες των διακοπών, είναι για πολλούς άρρηκτα δεμένα με τη σεξουαλική απελευθέρωση και το κυνήγι του τέλειου ερωτικού παρτενέρ.
Πολλοί, όμως, διαπιστώνουν επιστρέφοντας, ότι οι ερωτικές περιπέτειες έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις.

«Το καλοκαίρι παραδοσιακά και στο μυαλό όλων μας είναι συνυφασμένο με ελευθερία. Ελευθερία χρόνου, ελευθερία υποχρεώσεων, ελευθερία κινήσεων και πιθανότατα ελευθερία επιθυμιών και φαντασιώσεων. Στη συλλογική φαντασίωση, λοιπόν, αποτελεί την ιδανική εποχή για την πραγματοποίηση νόμιμων ή λιγότερο νόμιμων, κρυφών ή λιγότερο κρυφών επιθυμιών. Η αναγκαστική, εξάλλου, έκθεση του σώματος στα μάτια των άλλων βοηθάει σε κάτι τέτοιο» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός, ουρολόγος – ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και αναρωτιέται:

«Περισσότερο σεξ σημαίνει, όμως, περισσότερους κινδύνους; Είναι επικίνδυνη η έντονη ερωτική ζωή; Η πραγματικότητα είναι ότι η ίδια η ζωή είναι επικίνδυνη και το σεξ αποτελεί πιθανότατα μια από τις ασφαλέστερες εκφράσεις της, με μια προϋπόθεση: κάνουμε σεξ για να δώσουμε και να πάρουμε ηδονή, για να απελευθερώσουμε την ερωτική μας ανάγκη και όχι για συναγωνισμό».

Είναι, βέβαια, γνωστό ότι η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων μπορεί να αυξάνει την ικανοποίηση, παράλληλα, όμως, αυξάνει και την πιθανότητα για τη μετάδοση Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ), Ηπατίτιδας και Έιτζ.

Το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS), οι ηπατίτιδες B, C, η λοίμωξη από τον ιό HPV, τα κονδυλώματα, ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων, οι λοιμώξεις από μύκητες, τριχομονάδες κάντιτα, γονόκοκκο, αλλά και «ξεχασμένα» νοσήματα όπως η σύφιλη, η μολυσματική τέρμινθος, η ψώρα, αποτελούν συχνούς επισκέπτες του καλοκαιριού, απρόσκλητους βέβαια για πολλούς άνδρες και γυναίκες.

sex on the beach1Λίγα λόγια για το καθένα:

AIDS το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας. Προκαλείται από τον ιό HIV (HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS). Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 10-20 ημέρες από τη μόλυνση ή ακόμα μετά από χρόνια. Πυρετός, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, διογκωμένοι λεμφαδένες, γενικά συμπτώματα τα οποία θυμίζουν γρίπη, αποτελούν την κύρια συμπτωματολογία. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, στο σπέρμα, στα κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικρών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων ΣΜΝ ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

Από τις ιογενείς λοιμώξεις του ήπατος – ηπατίτιδες, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες και πλέον επικίνδυνες είναι η ηπατίτιδα B και C. Τα νοσήματα αυτά, είναι πιθανόν να μεταδοθούν με άμεση επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά ενός ατόμου μολυσμένου από τον ιό, στο κομμάτι, τουλάχιστον, που αφορά στη μετάδοση με το σεξ, αφού το νόσημα μπορεί να μεταδοθεί επίσης από μολυσμένες σύριγγες, εργαλεία αλλά και από τη μητέρα στο μωρό κατά τον τοκετό. Είναι πολύ πιθανό το νόσημα να περάσει απαρατήρητο και ο ασθενής να αποκτήσει ανοσία. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία μοιάζουν με γρίπη: κούραση, ναυτία, εμετός, αδυναμία, πυρετός, κοιλιακοί πόνοι, δερματικά εξανθήματα και ίκτερος. Κάποιες φορές η εξέλιξη του νοσήματος είναι εξαιρετικά γρήγορη.

Όταν όμως λέμε ΣΜΝ σε τι αναφερόμαστε;

sex on the beach2Κονδυλώματα: Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό HPV (HUMAN PAPILLOMA VIRUS).
Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι του ιού. Οι πλέον συχνοί και επικίνδυνοι – αφού έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες – είναι οι υπότυποι 16,18,31,33,35. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και 12 μήνες μετά την αρχική μόλυνση, η οποία γίνεται με άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή, που μπορεί να είναι το πέος, ο κόλπος, το στόμα, ο πρωκτικός δακτύλιος, η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Πρόκειται για μικρά, συχνά σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, εξογκώματα, τα οποία με τον καιρό είναι δυνατόν να διογκωθούν σημαντικά. Η συσχέτιση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθιστά την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα εξαιρετικά σημαντικό.

Μυκητιάσεις: Οι μυκητιάσεις τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα το καλοκαίρι, συνεπικουρούμενο και από το θερμό και υγρό περιβάλλον. Μυκητιασικές κολπίτιδες στη γυναίκα, βαλανοπροσθίτιδες στον άνδρα είναι δυνατό να εμφανισθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις γυναίκες εμφανίζεται με τη μορφή δύσοσμου κολπικού εκκρίματος, με κνησμό (φαγούρα) και πόνο, ιδιαίτερα κατά τη σεξουαλική επαφή. Στον άνδρα εμφανίζεται με τη μορφή εκκρίματος ή έντονης ερυθρότητας της βαλάνου, κνησμό και ευαισθησία στην περιοχή. Το σημαντικότερο σε αυτή την περίπτωση είναι η ταυτόχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος και στους δύο ερωτικούς συντρόφους για να μην μολυνθεί ξανά κάποιος από τους δύο.

Έρπης: Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται σε ιό. Τα συμπτώματα, τα οποία είναι κυρίως δερματικά, επώδυνες φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, είναι δυνατό να εμφανιστούν 2-20 ημέρες από τη μόλυνση. Είναι πιθανό να συνυπάρχει αίσθημα κόπωσης και διογκωμένοι λεμφαδένες. Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Η διάγνωση είναι εύκολη για τον ειδικό γιατρό και συνήθως γίνεται με την κλινική εξέταση μόνο, ενώ είναι δυνατό να χρειασθεί η πραγματοποίηση ΡΑΡ τεστ στις γυναίκες και κυτταρολογικές εξετάσεις από τη βλάβη για τους άνδρες (PCR).

sex on the beach3Κολπίτιδες: Οι κολπίτιδες στις γυναίκες και οι ουρηθρίτιδες στους άνδρες – ειδικές και μη ειδικές – είναι συχνότατα προβλήματα του καλοκαιριού. Όμως, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης, δεν οφείλονται μόνο στην ερωτική ζωή αλλά και στη χρήση πισίνας, στο μπάνιο στη θάλασσα κ.τ.λ. Εμφανίζονται με τη μορφή δύσοσμου, διαφορετικού χρώματος, ανάλογα με το μικρόβιο, συνήθως βλεννώδους εκκρίματος από τον κόλπο και την ουρήθρα, ενώ μπορεί να συνοδεύονται με πόνο στα έσω και έξω γεννητικά όργανα στις γυναίκες, στο πέος, στο περίναιο και τους όρχεις στον άνδρα, πυρετό επώδυνη εκσπερμάτιση κ.τ.λ. Προκαλούνται από έναν μεγάλο αριθμό μικροβίων, τριχομονάδες, χλαμύδια, ουρεόπλασμα, γονόκοκκο (βλενόρροια) και δεν είναι τόσο αθώα όσο παλαιότερα πιστεύαμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παλαιότερες και επαναλαμβανόμενες ειδικές ουρηθρίτιδες αποτελούν τη συχνότερη αιτία στενωμάτων ουρήθρας στη χώρα μας. Ταυτόχρονα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα για την ανδρική, κυρίως, υπογονιμότητα.

«Δεν πρέπει, όμως, η ερωτική μας ζωή το καλοκαίρι να ταυτισθεί με μια σχεδόν ατελείωτη σειρά από μικρόβια και ιούς. Ούτε να αποτελέσει αυτό ανασταλτικό παράγοντα στην έκφραση της ερωτικής επιθυμίας. Όλα τα παραπάνω μπορούν να προληφθούν με τη χρήση προφυλακτικού. Η ικανοποίηση και η σεξουαλική ηδονή είναι, πλέον, συνώνυμη της προσοχής και της προφύλαξης. Το σεξ αποτελεί από μόνο του πηγή ζωής και υγείας» καταλήγει ο γνωστός χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγο

Πηγή: neadiatrofis.gr

You may also like