Σαν σήμερα… γεννήθηκε ο Αυστραλός ηθοποιός Heath Ledger

Heath Ledger 1Αν κι “έφυγε” πολύ νωρίς – μόλις σε ηλικία 29 ετών – και με τρόπο που συντάραξε τόσο τον καλλιτεχνικό κόσμο όσο και το σινεφίλ κοινό, κατάφερε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να χαράξει μία αξιοσημείωτη κινηματογραφική πορεία. Ο “Joker” του Christopher Nolan είναι ο σημερινός «πρωταγωνιστής» της στήλης «Σα Σήμερα…».

Ο Heathcliff Andrew Ledger – προσωπικό σχόλιο: πόσο το αγαπώ αυτό το όνομα… «Heathcliff» – γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1979 στο Perth της Δυτικής Αυστραλίας. Αν κι ο προπάππος του, Frank Ledger, είχε ιδρύσει τα Χυτήρια Ledger κι ένα φιλανθρωπικό ταμείο είχε ονομαστεί προς τιμήν του, ο Heath ήταν γιος της δασκάλας Γαλλικών Sally Ramshaw-Ledger και του Kim Ledger, ενός οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων και μηχανικός ορυχείων, ο οποίος πολύ πριν γεννηθεί ο γιος τους, είχε δημιουργήσει χρέη στην επιχείρηση. Όταν ο Heath ήταν έντεκα ετών, οι γονείς του χώρισαν, αλλά είχε κοντά του τη μεγαλύτερη αδερφή του, Kate, η οποία και τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Εκτός από την Kate, όμως, ο θαυμασμός του για τον Gene Kelly τον ώθησαν να ασχοληθεί και με τη χορογραφία.

Σε ηλικία δεκαέξι ετών, ο Heath Ledger ξεκίνησε να «κυνηγά» μία καριέρα ως ηθοποιός. Μαζί με έναν παιδικό του φίλο μετακόμισε στο Sydney και μέχρι το 1997 συμμετείχε σε τηλεοπτικές παραγωγές, με την πιο σημαντική γι’ αυτό το κομμάτι της καριέρας του να είναι δέκα επεισόδια στη σειρά «Home and Away», μία από τις πιο επιτυχημένες της αυστραλιανής τηλεόρασης. Το 1997 κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία αυστραλιανής παραγωγής «Blackrock». Η πρώτη του ταινία παραγωγής Hollywood είναι το «10 Things I Hate About You» το 1999, μία μοντέρνα και teen εκδοχή της κωμωδίας του Shakespeare «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας», με συμπρωταγωνιστές τη Julia Stiles και τον Joseph Gordon-Levitt.
Heath Ledger - The Four FeathersΗ επόμενη «μεγάλη στιγμή» για την καριέρα του Ledger έρχεται το 2000 με τον «Πατριώτη», όπου υποδύεται το γιο του Mel Gibson, για του οποίου το θάνατο ο δεύτερος αναζητά εκδίκηση στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Την ίδια χρονιά παίρνει τον πρώτο ρόλο στην «Ιστορία ενός Ιππότη», με το Ledger να ερμηνεύει το χαρακτήρα του υπηρέτη ενός ιππότη που, όταν ο δεύτερος πεθάνει, ο Ledger ξεκινά να εμφανίζεται ο ίδιος ως ιππότης.
Το 2001 ενσαρκώνει το γιο του Billy Bob Thornton στο «Χορό των Τεράτων» – ακόμα να καταλάβω γιατί πήρε Oscar γι’ αυτήν την ταινία η Halle Berry – και την αμέσως επόμενη χρονιά πρωταγωνιστεί στα «Τέσσερα Φτερά». Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του A. E. W. Mason κι αφηγείται την ιστορία του Βρετανού αξιωματικού Harry Feversham, ο οποίος, έπειτα από την απαξίωση των τριών φίλων του και της μνηστής του, προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση.

Από το 2003 έως το 2005 η πιο «διάσημη» κινηματογραφική στιγμή είναι η ταινία «Νed Kelly», καθώς το «The Order» του 2003 και το «Lords of Dogtown» του 2005 δε χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από το κοινό. Στο «Ned Kelly» ο Ledger υποδύεται το ληστή του τίτλου, με την ταινία να βασίζεται τόσο στην ιστορία του ίδιου του Ned Kelly όσο και στο βιβλίο «Our Sunshine» του Robert Drewe.
Το 2005 τα πράγματα αλλάζουν για το Ledger κι επιστρέφει σε πιο «δυνατές» παραγωγές. Πρώτα βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία «Αδελφοί Grimm» όπου συμπρωταγωνιστεί με τους Matt Damon και Monica Belucci, όπου παρουσιάζεται μία… παραμυθένια εκδοχή του πως οι δύο Γερμανοί έγιναν οι πιο διάσημοι παραμυθάδες, με τις ιστορίες τους να μεγαλώνουν παιδιά ακόμη και σήμερα – φυσικά με το ανάλογο happy ending, γιατί άντε να εξηγήσεις στο τετράχρονο πώς προσπάθησαν οι αδερφές της Σταχτοπούτας να ταιριάξουν στα πόδια τους το γυάλινο γοβάκι, για παράδειγμα!

3d64db424a90075813e70ea7c15a3122Brokeback Mountain:
Η ταινία, όμως, που πραγματικά έδωσε την πρώτη ισχυρή λάμψη στο αστέρι του Ledger είναι το «Brokeback Mountain». Η ιστορία της περίπλοκης σχέσης του Ennis Del Mar (Heath Ledger) και του Jack Twist (Jake Gyllenhaal) γίνεται αντικείμενο πολυποίκιλων συζητήσεων, αλλά την ίδια στιγμή καταφέρνει να κεντρίσει και το ενδιαφέρον του κοινού και των κριτικών, στέλνοντας, μάλιστα την ταινία μέχρι τα Oscar. Συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης Ang Lee κράτησε το θείο Oscar στα χέρια του, ενώ η ταινία απέσπασε τα Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερης Μουσικής, ενώ οι Gyllenhaal, Michelle Williams – η οποία ήταν και σύντροφος του Ledger, χαρίζοντάς του και μία κόρη το 2005, τη Matilda Rose – αλλά κι ο ίδιος ο Ledger ήταν υποψήφιοι για τις ερμηνείες τους. Ο Ledger, μάλιστα είναι ο ένατος κατά σειρά νεότερος ηθοποιός που ήταν υποψήφιος για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου, καθώς ήταν μόλις είκοσι έξι ετών εκείνη τη χρονιά.
Οι κριτικοί δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την ερμηνεία του Ledger, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Stephen Holden των New York Times τη χαρακτήρισε εξίσου άξια με εκείνες των Marlon Brando και Sean Penn στα καλύτερά του.

Μετά το Brokeback Mountain:
Αν και το 2005 ο Heath Ledger έπαιξε και στον «Casanova» ενσαρκώνοντας το διάσημο καρδιοκατακτητή, η ταινία δεν έγινε τόσο δημοφιλής όσο το «Brokeback Mountain» – μπορεί να πει κανείς πως επισκίασε τον «Casanova». Την επόμενη χρονιά, όμως, ο Ledger πρωταγωνιστεί στο «Candy», μία ταινία αυστραλιανής παραγωγής που πραγματεύεται την ιστορία ενός ερωτευμένου ζευγαριού όπου κι οι δύο είναι εθισμένοι στην ηρωίνη. Για την ταινία, ο Heath Ledger έλαβε τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού, ενώ μετά την ταινία έγινε μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου κι Επιστημών.
Την επόμενη χρονιά, παίζει στο «I’m Not There» με συμπρωταγωνιστές τους Christian Bale και Cate Blanchett. Στην ταινία παρουσιάζεται η ζωή κι η μουσική πορεία του Bob Dylan, μέσα από επτά διαφορετικές ενσαρκώσεις, προκειμένου να δείξουν διάφορες οπτικές του χαρακτήρα, κι ο Ledger έπαιζε ένα από τα διαφορετικά αυτά πρόσωπα του Dylan.

131325c3c2b9610e9d8788b58bb025a4Ο ξαφνικός θάνατος
Το 2007 ο Ledger ξεκινά τα γυρίσματα του «Σκοτεινού Ιππότη», τη δεύτερη της τριλογίας Batman δια χειρός Christopher Nolan αλλά και της ταινίας του Terry Gilliam «Ο Φανταστικός Κόσμος του Dr. Parnassus». Προηγήθηκε η παραδοχή του ηθοποιού πως έχει προβλήματα με τον ύπνο και αναπνευστικά προβλήματα, για τα οποία έπαιρνε και φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα ο συμπρωταγωνιστής του Ledger στο «Dr. Parnassus», Christopher Plummer, είχε πει πως κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων όλοι είχαν κρυολογήσει, αλλά τον Heath τον είχε επηρεάσει πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους.
Στις 22 Ιανουαρίου του 2008 και με συμπληρωμένο μόνο το ένα τρίτο των γυρισμάτων του «Dr. Parnassus», η οικιακή βοηθός κι η μασέζ του Ledger τον βρήκαν αναίσθητο στο διαμέρισμά του στο Manhattan.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο οποίος προχώρησε και σε τοξικολογικές εξετάσεις, ο θάνατος του Ledger επήλθε από υπερβολική δόση παυσίπονων, όπως οξυκωδόνη, και αγχολυτικών, όπως η διαζεπάμη – σημ.: βρέθηκαν σε σύνολο έξι δραστικές ουσίες στις εξετάσεις. Συγκεκριμένα, ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για ατύχημα, καθώς ο Ledger ανέμειξε αυτές τις ουσίες, τις οποίες είχε στην κατοχή του κατόπιν ιατρικών συνταγών. Η υπόθεση ξεσήκωσε αντιδράσεις κι ανησυχίες αναφορικά με την κακή χρήση συνταγογραφημένων φαρμάκων.

Η αναγνώριση μετά θάνατον
Λέω να μην επεκταθώ άλλο τόσο στις συνθήκες θανάτου του Ledger, ούτε σε άλλες καταστάσεις που τον ακολούθησαν. Προτιμώ να μιλήσω για όσα κέρδισε ο Ledger, έστω κι αν δεν ήταν στον κόσμο ο ίδιος για να τα ζήσει. Λίγο η αγωνία της αναμονής για τη δεύτερη ταινία της σειράς Batman από το Nolan, λίγο και το γεγονός του θανάτου του Ledger, όλος ο κόσμος περίμενε την ταινία πώς και πώς.

0dbe32ea8e60f62dfedc01e04e20876aΚαλοκαίρι του 2008 κι ο «Σκοτεινός Ιππότης» κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου. Κι όλοι τολμούν να πούνε πως ο αστέρας ήταν ο «Joker» κι όχι ο Batman. Ενώ όλοι περίμεναν ένα αντίγραφο του «Joker» όπως τον είχε υποδυθεί το 1989 ο Jack Nicholson στον «Batman» του Tim Burton, έμειναν τελικά άναυδοι καθώς αποδεικνύεται πως ο «Joker» του Ledger είναι ένας παντελώς καινούριος χαρακτήρας, χωρίς καμία προσπάθεια μίμησης. Η ψυχοπαθής περσόνα του εχθρού του Batman αναδεικνύει τελικά το Ledger ως το καλύτερο «κακό» που έχει δει ποτέ το σινεφίλ κοινό, πράγμα που του χαρίζει μετά θάνατον τη Χρυσή Σφαίρα, αλλά και το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου. Μάλιστα πολύ από τους ηθοποιούς που έπαιξαν με το Ledger στο «Σκοτεινό Ιππότη», όπως ο Michael Caine, είχαν προβλέψει πως ο εκλιπών τους συνάδελφος θα έφτανε μέχρι τα ανώτερα βραβεία. Ο Ledger είναι ο δεύτερος ηθοποιός που κερδίζει Oscar μετά θάνατον, ακολουθώντας τον επίσης Αυστραλό Peter Finch, ενώ ο «Σκοτεινός Ιππότης» είναι η πρώτη ταινία βασισμένη σε comic book που βραβεύτηκε με Oscar. Το βραβείο παρέλαβε η οικογένεια του Heath Ledger, με την ατμόσφαιρα στην αίθουσα να είναι εμφανώς φορτισμένη από συγκίνηση.

Τέλος, όσον αφορά την τελευταία ταινία όπου εμφανίζεται έστω για λίγο ο Ledger, το «Dr. Parnassus», οι Johnny Depp, Colin Farrell και Jude Law ερμήνευσαν το ρόλο του Ledger που ο τελευταίος άφησε «στη μέση», εμφανιζόμενοι ως διαφορετικές ενσαρκώσεις του ίδιου χαρακτήρα. Οι τρεις ηθοποιοί, για να τιμήσουν τη μνήμη του Ledger, έδωσαν την αμοιβή τους στην κόρη του Ledger και της Michelle Williams, Matilda Rose.

Ναι, ο θάνατος του Heath Ledger ήταν ένα τραγικό συμβάν, ειδικά κάτω από τις οποίες έγινε. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ένας ηθοποιός που απέδειξε νωρίς πως αν δεν έχανε τελικά τη ζωή του, θα μας προσέφερε ακόμα περισσότερες κι αξιόλογες κινηματογραφικές εμπειρίες.

You may also like