Τι γνωρίζετε για τις Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς για ανατομικούς λόγους. Το μικρότερο μήκος της γυναικείας ουρήθρας ευθύνεται για τη μεγαλύτερη συχνότητα, οι οποίες οφείλονται σε μικροοργανισμούς της περιπρωκτικής περιοχής και της κολπικής χλωρίδας.

Θεωρούμε ότι η ασθενής παρουσιάζει υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, όταν αντιμετωπίζει τρία ή περισσότερα επεισόδια ουρολοίμωξης τον τελευταίο χρόνο ή τουλάχιστον δύο επεισόδια το τελευταίο εξάμηνο.Περίπου 20% των νεαρών γυναικών, μετά την πρώτη ουρολοίμωξη, θα εμφανίσουν ξανά ουρολοίμωξη στο μέλλον. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι συχνουρία, τσούξιμο ή κάψιμο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα, πυρετός, θολά και δύσοσμα ούρα.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, την επιμελή κλινική εξέταση και τη γενική και καλλιέργεια ούρων.Η αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν είναι ένα από τα δύσκολα προβλήματα της καθημερινής ιατρικής πράξης, καθώς μπορεί να διαφέρει για κάθε ασθενή. Συνοπτικά μια γυναίκα που πάσχει από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είτε δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σωστά ή μολύνεται ξανά από το μικρόβιο.

Επιπλέον, πρέπει να πραγματοποιηθούν μια σειρά από ειδικές εξετάσεις, που αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανατομικές ή άλλες αιτίες  που καθιστούν το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας πιο ευάλωτο στα μικρόβια και να αποκατασταθούν. Εν συνεχεία θα πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση με βάση την καλλιέργεια ούρων και το αντιβιόγραμμα σε μια προσπάθεια να εκριζωθεί το μικρόβιο.

Συχνά παρατηρούνται συμπτώματα ουρολοιμώξεως μετά από σεξουαλική επαφή, όπου συνιστάται ολιγοήμερη προφυλακτική αντιβίωση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Τελευταία, προτείνεται για την πρόληψη των υποτροπών η λήψη χυμού ή άλλων συμπυκνωμένων προϊόντων φραγκοστάφυλου (Cranberries). Ο χυμός φραγκοστάφυλου περιέχει προανθοκυανίδες τύπου Α που αναστέλλουν την προσκόλληση των μικροβίων στο ουροθήλιο και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η συστηματική τους χρήση μειώνει την επίπτωση των ουρολοιμώξεων.

Δρ. Βασίλειος Ι. Γκολεζάκης, Χειρουργός Ουρολόγος
Διπλ/χος & Διδάκτωρ Παν/μίου Aachen
Ειδικευθείς Oberhausen Γερμανία

You may also like