Έχεις τη δυνατότητα του lunch break; Εκμεταλλεύσου την!

Το lunch break είναι μία τάση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εισχωρήσει και  στον ελληνικό τρόπο ζωής. Βεβαίως, λίγοι είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται αυτό το “κενό” στο ωράριό τους, συνήθως λόγων των απαιτήσεων της εργασίας τους. Αν, όμως, γνώριζαν, τα οφέλη αυτού του διαλείμματος, μάλλον θα φρόντιζαν να το αξιοποιήσουν!

01 Ανακουφίζει από το stress. Ως γνωστόν, το stress επηρεάζει την πνευματική μας υγεία κι επιφέρει τάσεις ευέξαπτης συμπεριφοράς και κόπωσης. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι απαραίτητο να στριμώξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα γυμναστική ή yoga αλλά αρκεί και μία μικρή “απομάκρυνση” από παράγοντες που μας αγχώνουν, όπως στη δουλειά, εν προκειμένω. Το διάλειμμα για φαγητό μας δίνει την ευκαιρία να ανασυγκροτηθούμε και να ανακουφίσουμε το άγχος με την πρόσληψη τροφής (θυμάστε που μιλήσαμε για τη “μάστιγα” του hanger;) και παράλληλα αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε μία δραστηριότητα που μας ευχαριστεί. Υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, πως δεν καταπίνουμε (σχεδόν) αμάσητο το φαγητό μας για να γυρίσουμε γρήγορα στο γραφείο!

02 Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Η απομάκρυνση που προαναφέραμε απαιτεί, όπως αντιλαμβάνεστε, κίνηση. Οι διατάσεις δε μας ωφελούν μόνο πριν και μετά τη γυμναστική μας αλλά καθ’ όλην τη μέρα, πόσο μάλλον όταν εργαζόμαστε σε γραφείο και περνάμε ώρες πάνω από έγγραφα και μπροστά σε έναν υπολογιστή. Αυτός ο (σύντομος έστω) περίπατος για το lunch break ενεργοποιεί τους μύες κι έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και η κίνηση των αρθρώσεων. Όλα αυτά συμβάλλουν κατά πολύ στη μείωση της ζαλάδας και σε λιγότερες μυϊκές κράμπες, ελαττώνοντας ακολούθως τον κίνδυνο τραυματισμού. Ακόμη και για κάποιον που δε γυμνάζεται, ένας “ανόητος” μικροτραυματισμός μπορεί να προκύψει πραγματικά από το πουθενά – και σας το λέω από προσωπική πείρα! Επομένως, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να πάρετε το σπιτικό σας σάντουιτς ή το ταπεράκι σας και να περπατήσετε μέχρι ένα κοντινό πάρκο ή επισκεφθείτε, αν είναι δυνατόν, ένα κοντινό bistro για το γεύμα σας!

03 Προσλαμβάνουμε αναγκαίες βιταμίνες. Σίγουρα μπορούμε να… φάμε τις βιταμίνες μας, ακόμα και τη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, όμως, παράγεται περισσότερο στο σώμα μας χάρη στην έκθεσή μας στον ήλιο. Κατά την έκθεσή του στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, το δέρμα μας συνθέτει βιταμίνη D, η οποία καταπολεμά την κόπωση και τη ληθαργικότητα. Φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ να φορέσουμε αντηλιακό, καθώς ο ήλιος πλέον δεν αστειεύεται  -ναι, ναι, ακόμη και το χειμώνα   !

04 Βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας. Η πεποίθηση πως, σπαζοκεφαλιάζοντας πάνω από τα χαρτιά μας και μπροστά στο pc για να ανταποκριθούμε στα επαγγελματικά μας projects αυξάνει την παραγωγικότητά μας είναι 100% εσφαλμένη – το αντίθετο συμβαίνει. Τα μικρά διαλείμματα κάθε άλλο παρά χάσιμο χρόνου είναι, καθώς βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία μια που δίνουν την ευκαιρία στο μυαλό μας να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο πέρα από αυτά τα projects. Το κάθε “time out” μας βοηθά να δούμε τις υποχρεώσεις μας με μία φρέσκια οπτική. Και ναι, εδώ βοηθάει το lunch break, ειδικά όταν του αφιερώνουμε χρόνο και φαιά ουσία για να το απολαύσουμε!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έρθει το εικοσάλεπτο διάλειμμα για φαγητό, εκμεταλλευτείτε το. Αντί να φάτε το φαγητό σας μπροστά στον υπολογιστή σας, πάρτε το μαζί σας κι απολαύστε το στον ήλιο ή κάντε μία βόλτα σε ένα κοντινό εστιατόριο!

You may also like