Ανακαλύπτοντας την μαγεία του Μακεδονικού χαλβά και από το ταχίνι…

φωτογραφίαΑνέκαθεν ήμουν φαν του χαλβά και μάλιστα σπίτι κάναμε τους πιο απίθανους συνδυασμούς… με γλυκό του κουταλιού, με παγωτό, με σταφύλια (αξεπέραστη εμπειρία) και δεν περιοριζόμασταν μόνο στην περίοδο της νηστείας.

Δεν γνώριζα όμως πόσο άμεσα συνδεδεμένα είναι ο χαλβάς με το ταχίνι, στοιχείο το οποίο ανακάλυψα σε ένα πρόσφατο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη που κάναμε προκειμένου να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις του “Μακεδονικού Χαλβά” των αδελφών Χαϊτογλου.
Για να είμαι ειλικρινής η όλη ατμόσφαιρα θύμιζε σχολική εκδρομή, καθώς όλες οι φιλοξενούμενες νιώθαμε μία απίστευτη χαρά που ταξιδεύαμε στη συμπρωτεύουσα. Μαμαδο-bloggers από το mytwins.gr, aliceonboard.gr, goneisonline.gr, babytips.gr, 4moms.gr και ο κλινικός διαιτολόγος -διατροφολόγος, Γιάννης Χρύσου (που μας έδωσε καλές συμβουλές) συνέθεταν το παζλ. Όλοι γονείς -οι περισσότεροι με δίδυμα- θα έλεγα με σιγουριά χαρούμενοι που ξέφευγαν από την καθημερινότητα…

Το ταξίδι περιελάμβανε όπως σας είπα την περιήγηση στο εργοστάσιο, που ήταν τρανταχτή απόδειξη του “ναι μπορούμε”, ως Έλληνες να καταφέρουμε το καλύτερο. Τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις, πεντακάθαρες, συνδυάζοντας παραδοσιακές μεθόδους δεκαετιών… με τις ρόμπες μας θυμίζαμε λίγο CSI και Grey’s Anatomy, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία… το προσωπικό άρτια καταρτισμένο και -το πιο σημαντικό- με ένα μεγάλο χαμόγελο. Όπως μας εξήγησε ο κύριος Χαϊτογλου (ευγενέστατος άνθρωπος με σπουδές και τίτλους που μας “έφυγαν τα σαγόνια”) τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη: “Σκληρή δουλειά με σεβασμό στους εργαζομένους της εταιρίας και κυρίως στους καταναλωτές”.

visit makedonikos halvas k-mag.gr

Βιβή Μπασινά, Ευη Σταθάτου, Πέπη Νικολοπούλου, Τόνια Χανιώτη, Ζάννα Σιούρδη (από αριστερά προς τα δεξιά)

Μάθαμε ότι ο χαλβάς είναι το το γλυκό που κάνει καλό στην υγεία, είναι θρεπτικός, περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο και θα μπορούσε να υπάρχει σε καθημερινή βάση στην διατροφή μας.
Όσο για το ταχίνι; είναι λοιπόν ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών. Από το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πιστοποιήθηκε το γεγονός ότι το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνάνων και φαινολικών ενώσεων με πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά, εκτός από τα οφέλη που παρουσιάζουν για την υγεία του καταναλωτή, αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν και στην προστασία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του ταχινιού. Το γεγονός αυτό, επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το ταχίνι ως πηγή των λιπαρών οξέων που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στο καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος. Είναι το ιδανικό σνακ μετά οποιοδήποτε άθλημα, καθώς μας δίνει την ενέργεια που χάσαμε.

Μάλιστα σύμφωνα με τον διατροφολόγο,  Γιάννη Χρύσου, “για όσους προτιμούν μία πιο γλυκιά γεύση, ο συνδυασμός του με λίγο μέλι μπορεί να είναι λύση. Σε κάθε όμως περίπτωση ,θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος του πρωινού, των σνακς ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων, στην προσπάθεια για μία πιο υγιεινή διατροφή.

Εδώ μπορώ να σας αποκαλύψω ότι τα δύο προϊόντα που έγιναν ανάρπαστα σπίτι μας είναι το ταχίνι με κακάο (από τους μικρούς) και ταχίνι με πορτοκάλι (από τους μεγάλους)

tahini orange kakao

 

Για να σας πω την αλήθεια, από εκείνη την μέρα βάλαμε και το σησαμέλαιο στην κουζίνα, καθώς ανακάλυψα πόσο πιο υγιεινό και ελαφρύ είναι στο μαγείρεμα…

Το βράδυ φάγαμε σε ένα από τα ωραιότερα, ίσως, εστιατόρια που έχω επισκεφτεί στην Ελλάδα, το Clochard, βραβευμένο , ανακαινισμένο προσφάτως, με πολύ ευγενικό προσωπικό… Κι εκεί υπήρχε ταχίνι, χαλβάς και σησαμέλαιο καθώς ο chef των Αφων Χαϊτογλου, Νίκος Κατσάνης είχε επιμεληθεί προσωπικά το μενού… Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι συνδυασμοί μπορούν να γίνουν με αυτά τα τρία υλικά στην κουζίνα. ΟΚ, μιλάμε για haute cuisine, αλλά με τις συνταγές που μας έχουν προτείνει (εδώ) μπορείτε να δείτε ότι δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην κουζίνα μας.

Η επόμενη μέρα μας επιφύλαξε κι άλλες εκπλήξεις: βόλτα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης……

visit makedonikos halvas thessaloniki k-mag.gr

 

αλλά και “εκδρομή” στην Χαλκιδική, όπου γευματίσαμε στο διάσημο οινομαγειρείο  «Σγουρός Σκαντζόχοιρος και η Σουσουράδα», που ανήκει στον κύριο Κατσάνη.

sousoyrada

Μερικά από τα πιάτα που φάγαμε στο οινομαγειρείο “Σγουρός Σκαντζόχοιρος και η Σουσουράδα”

 

Μπορεί στην επιστροφή να ήμασταν πολύ κουρασμένοι, αλλά όλοι φύγαμε πιο “γεμάτοι” … και από φαγητό, αλλά και από την γενικότερη εμπειρία. Να μην σας πω ότι γεννήθηκαν και κάποιες φιλίες….

Λήδα, Φωτεινή και Ντόρα, ευχαριστούμε για την φιλοξενία και περιποίηση. Πέπη, Εύη, Τόνια, Βιβή, Ζάννα, Γιάννη… θα τα ξαναπούμε!

makedonikos halvas vanilla k-mag.gr1

Και μην ξεχνάτε #makedonikoshalvas #toglykopoukaneikalo!

You may also like