Ανακουφίζοντας τον καταπονημένο αυχένα (Pt. I)

Μερικές απλές ασκήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά άμεσα…

Ο πόνος στον αυχένα είναι κάτι που σπάνια αποφεύγουμε. Είτε ξυπνήσουμε με αυτόν έπειτα από μία απότομη κίνηση στη διάρκεια του ύπνου, είτε εξαιτίας της πολύωρης στάσης μπροστά στον υπολογιστή, αυτή η ενόχληση μπορεί να έρθει ύπουλα και, αν την αμελήσουμε, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και πόνους στο πάνω τμήμα της πλάτης. Πρώτο βήμα της στρατηγικής μας είναι ένα ζεστό ντους για να χαλαρώσουν οι μύες. Έπειτα μπορούμε να κάνουμε μερικές από τις παρακάτω ασκήσεις για να ανακουφίσουμε τον πόνο.

01 Ξεκινάμε με μία άσκηση που στοχεύει στα πλαϊνά τμήματα του λαιμού. Καθόμαστε στο έδαφος οκλαδόν η σε μία καρέκλα με τα πέλματα σταθερά στο πάτωμα. Τεντώνουμε το δεξί χέρι δίπλα στο δεξί γόνατο ή στο πλάι της καρέκλας, τοποθετούμε το αριστερό χέρι στην κορυφή του κεφαλιού και γέρνουμε αργά το κεφάλι προς τα αριστερά. Ασκούμε ελαφρά πίεση με το χέρι για να κάνουμε πιο έντονη τη διάταση, ενώ για να την αισθανθούμε περισσότερο, μπορούμε να κρατηθούμε από το δεξί γόνατο ή το κάθισμά μας. Έτσι ο κορμός σταθεροποιείται κι η διάταση απομονώνεται στα πλαϊνά τμήματα του λαιμού. Μένουμε σε αυτή τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα κι έπειτα φέρνουμε αργά το κεφάλι στη αρχική του θέση για να επαναλάβουμε για την άλλη πλευρά.

  02 Με αυτήν την άσκηση κάνουμε μία καλή διάταση στον αυχένα και το πάνω μέρος της πλάτης. Καθόμαστε αναπαυτικά στο πάτωμα ή σε μία καρέκλα, “πλέκουμε” τα χέρια και τα φέρνουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Καθόμαστε κρατώντας ίσια τη σπονδυλική στήλη και με τους γοφούς σταθερούς στο κάθισμά μας. Πιέζουμε απαλά τα χέρια προς τους μηρούς μέχρι το πηγούνι να έρθει στο στήθος. Ενόσω πιέζουμε προς τα κάτω, χρησιμοποιούμε το κάτω μέρος της παλάμης των χεριών για να “τραβήξουμε” το κεφάλι μακριά από τους ώμους, ώστε να είναι πιο έντονη η διάταση. Μένουμε σε αυτή τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα κι έπειτα φέρνουμε αργά το κεφάλι επάνω κι απελευθερώνουμε τα χέρια μας.

   03 Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει οπουδήποτε και θα προκαλέσει διατάσεις στα πλαϊνά του αυχένα. Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια σε έκταση ίση με εκείνη των γοφών και τα χέρια στο πλάι. Φέρνουμε τα χέρια πίσω από την πλάτη και κρατάμε με το δεξί χέρι τον αριστερό καρπό. Με το δεξί χέρι ισιώνουμε το αριστερό και το τραβάμε ελαφρώς προς τα πίσω. Για να αυξήσουμε τη διάταση στον αυχένα, χαμηλώνουμε λίγο το κεφάλι προς το δεξιό ώμο. Μένουμε σε αυτή τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα κι αλλάζουμε πλευρά.

Μείνετε συντονισμένοι, όμως, γιατί σας έχω μερικές ακόμη ασκησούλες για να διαλέξετε όποια (ή όποιες) σας καλύπτουν περισσότερο!

Photos: Pop Sugar

You may also like