Ανοικτή επιστολή στο υιό μου Κωνσταντίνο, από τον Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο

steve mc queenΚωνσταντίνε,
Το Μάιο αυτού του έτους έγινες δεκαεπτά ετών, τυπικά παρέμεινες για ένα χρόνο ακόμα στην εφηβική ηλικία.
Πρακτικά όμως έγινες άνδρας και μάλιστα ώριμος.

Σου γράφω λοιπόν αυτό το γράμμα για να σε προβληματίσω για τη στάση που χρειάζεται να τηρείς από δω και πέρα στη ζωή σου.
Η συμπεριφορά, ο τρόπος που φέρεται κάποιος τον κάνει αξιοπρεπή .Ο άνδρας κινείται στο πλαίσιο που του υπαγορεύουν λέξεις και έννοιες όπως αξιοπρέπεια , λεβεντιά, θάρρος , έμπνευση ασφάλειας, αισιοδοξία, φιλότιμο, αγάπη, ελευθερία.
Όσο μορφωμένος κι αν είναι δεν κατανοεί τις λέξεις : αδιέξοδο, ματαιότητα, αδικία, αδυναμία, φυγοπονία.
Θεωρώ ότι για σένα θα είναι εύκολο να είσαι και να παραμείνεις άνδρας μια και ο τρόπος που ζεις ως έφηβος “Αντρίκειος” είναι.

Ο άνδρας αγόρι μου πρώτα απ όλα σέβεται τους άλλους, διαφωνεί αλλά τους σέβεται. Ειδικά τους αδύναμους.Δεν τον φοβίζει η αδυναμία, η αρρώστια, η κούραση, η φτώχεια του άλλου. Συμπαραστέκεται στους ανθρώπους, δεν παζαρεύει με το ζητιάνο, με τον έρμο στην παραλία που πουλάει βραχιολάκια, δεν αποστρέφει το κεφάλι από τον άστεγο ο οποίος κοιμάται στο δρόμο.
Ο άνδρας είναι πόρτα βαριά για τους γύρω τους , επτασφράγιστη που δεν αφήνει να διαβεί από αυτή την πόρτα ο φόβος και η ανασφάλεια. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα , δεν αφήνει η ζωή να δημιουργηθούν τα αδιέξοδα.

Ο άνδρας είναι ελεύθερος και ελεύθερος είναι αυτός που όλη του μα όλη του η περιουσία είναι σε μια βαλίτσα και στο μυαλό του.

mistakesΆν αύριο χρειαστεί να πάρεις λίγα ρούχα σε μια βαλίτσα, την κιθάρα σου και τις γνώσεις που έχεις στο κεφάλι σου και να πας οπουδήποτε και να δημιουργήσεις μια νέα αρχή, μια νέα ζωή σε μια νέα παρτίδα, αν μπορείς να το κάνεις είσαι πραγματικά πλούσιος και ελεύθερος.
Να ξέρεις ότι υπάρχουν οι αξίες στη ζωή, όσες έχεις. Μία, δύο , πέντε, αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες και θυσιάζεσαι γι αυτές. Αν κάνεις παιδιά σίγουρα μια αξία σου συνδέεται με αυτά, οι υπόλοιπες δικό σου θέμα.

Όλα τα άλλα είναι δευτερευούσης σημασίας και δεν χρειάζεται να ασχολείσαι και να θυμώνεις ή να θυσιάζεις κάτι.

Πολέμα για τις αξίες σου.
Διάβασε, μορφώσου και μπες στα άδυτα του συστήματος για να το αλλάξεις.Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Η ζωή είναι ωραία. Όμορφη. Δεν υπάρχει γυναίκα τόσο όμορφη σαν τη ζωή.
Είναι ιεροσυλία να προσβάλουμε την ομορφιά της ζωής.

Είναι ιεροσυλία να γυρίζουμε την πλάτη στη ζωή. Είναι δύσκολη, ιδιότροπη αχάριστη αλλά είναι η ζωή.
Όσο ζεις δημιουργείς, προχωράς και παλεύεις να την αλλάξεις.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες για όλους μας, έχεις δυο επιλογές να παραιτηθείς και να αφεθείς στα κύμματα ενός ανηλεούς συστήματος κερδοσκόπων, καιροσκόπων μιας “ομερτά” των μετριοτήτων ή να παλέψεις με νύχια και με δόντια και να βγεις νικητής.
Ο άνδρας να ξέρεις δε χάνει ποτέ. Ή κερδίζει ή μαθαίνει.
Στο χέρι σου.
Εγκαρδίως
Ο Μπαμπής

Ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος είναι καθηγητής και σύμβουλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα βιβλίο για το ανδρικό στυλ «156 Σταγόνες σοφίας για το στυλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνοικτή επιστολή στην κόρη μου, από τον Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο

You may also like