Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο άνθρωπος που αλλάζει τα δεδομένα του ΟΑΚΑ και το ξανακάνει σπίτι μας

Η σημερινή συνέντευξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Βαλεντίνα Παπαλάμπρου συνάντησε τον Κωνσταντίνο Χαλιορή, το Συντονιστή Γενικό Διευθυντή του ΟΑΚΑ, έναν άνθρωπο με όραμα και όρεξη για μεγάλες αλλαγές. Σκοπός του είναι να μεταμορφώσει το τεράστιο αυτό αθλητικό συγκρότημα και να μας κάνει να το αγαπήσουμε, ως πολίτες, πάλι από την αρχή. Να το αγαπήσουμε, δηλαδή, όπως το σπίτι μας. Άλλωστε και τα hashtags #oakakatiallazi και #oakatospitimas , που είναι το moto του, αυτό υποδηλώνουν.

Κωνσταντίνε…Από Πρόεδρος στο  Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας, στον Άγιο Κοσμά, Γενικός Διευθυντής στο ΟΑΚΑ. Πώς έγινε αυτή η μετάθεση;

Ξεκίνησα ως αντιπρόεδρος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας, στον Άγιο Κοσμά. Όμως, μέσα σε 10 μέρες παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, οπότε μου ζητήθηκε να αναλάβω Πρόεδρος. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού αξιολογήθηκε το έργο όλης της Επιτροπής Διοίκησης, ανέλαβα τη θέση του Συντονιστή Γενικού Διευθυντή στο Ολυμπιακό Συγκρότημα.

Η μεγάλη δουλειά, που έχει γίνει, εκ μέρους σου και της ομάδας σου, είναι πασιφανής. Βλέπουμε ότι έχετε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα περιβάλλοντος, ΑΜΕΑ και αδέσποτων.

Νομίζω ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε την κουλτούρα και τη λογική, με τις οποίες λειτουργούσε ο οργανισμός. Θέλουμε, πλέον, αυτός ο χώρος να είναι ζωντανός. Είναι μία πολύ μεγάλη εγκατάσταση, περίπου 1.180 στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση μέσα σε αστικό ιστό στην Ευρώπη. Είναι  ένας χώρος περιπάτου, άθλησης. Καθημερινά μπαίνουν 15.000 – 17.000 άτομα και τα σαββατοκύριακα φτάνουμε τις 20.000 με 22.000 άτομα.

Κατοικίδια, Δενδροφύτευση κι ΑΜΕΑ

Όμως, παλιότερα, ο οργανισμός δεν ήταν τόσο ζωντανός. Δεν είχε δράσεις, δεν είχε εκδηλώσεις, δεν προστατεύαμε το περιβάλλον όσο θα έπρεπε – δεν έχει τόσο πράσινο όσο θα ήθελα και όσο θα θέλαμε όλοι – δεν προστατεύαμε τους μικρούς τετράποδους φίλους μας. Άρα, λοιπόν, με μικρές αυτονόητες παρεμβάσεις – ξεκινήσαμε, για παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού των «κατοικιδίων – αδέσποτων», που βρίσκονται μέσα στο Ολυμπιακό Συγκρότημα.

Ξεκινήσαμε, επίσης, και ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε κάποιες πλευρές του συγκροτήματος. Φυτεύουμε πολλά δέντρα, φυτέψαμε 50 πλατάνια, φυτέψαμε θάμνους, δάφνες και πικροδάφνες. Μεταφυτεύσαμε ελαιόδεντρα – και μάλιστα αιωνόβια και υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, τα οποία έβγαιναν  από την περιοχή της Αιγιαλείας στην Αχαΐα. Προσπαθούμε, παράλληλα, να προστατεύσουμε ένα φυσικό μελίσσι, που υπάρχει μέσα στο συγκρότημα. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την APIVITA, ώστε να υιοθετήσει αυτήν την ιδέα και το ΟΑΚΑ να είναι ένας χώρος επισκέψιμος και για σχολεία, να μάθουμε και να δούμε πώς το μελίσσι επηρεάζει τη βιοποικιλότητα όλης της περιοχής.

Ασχοληθήκαμε με τα ΑΜΕΑ. Έπρεπε, ήδη, το συγκρότημα να είναι προσβάσιμο, όχι μόνο για άθληση αλλά και για θέαση και για βόλτα μέσα στο συγκρότημα. Φτιάξαμε νέες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ, όδευση για τυφλούς. Αντικαθιστούμε τα παλιά αναβατόρια και τους παλιούς ανελκυστήρες, ώστε να υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση. Νομίζω κάνουμε τα αυτονόητα.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με την αστυνομία, προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες, να φτιάξουμε την περίφραξη, ώστε να υπάρχει ασφάλεια. Σιγά σίγα όλα αλλάζουν.

Το ΟΑΚΑ είναι ένας μικρός «δήμος» και νιώθω λίγο δήμαρχος. Δεν ασχολούμαι μόνο με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και με την καθημερινότητα όλων όσων περνούν ώρες μέσα στο ΟΑΚΑ, όλων όσων έρχονται για περίπατο.

1η ΕΙΔΗΣΗ: Συζήτηση με Ανοικτό Πανεπιστήμιο να δημιουργηθεί ένα μεταπτυχιακό, με θέμα τη διοίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων, με βάση το ΟΑΚΑ.

Ποιο είναι το ύψος κόστους ενός τόσο μεγάλου συγκροτήματος;

Το ΟΑΚΑ έχει έναν προϋπολογισμό, περίπου 11 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 50% είναι η κρατική επιχορήγηση από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το άλλο 50% είναι από έσοδα που έχουμε από διάφορες εκδηλώσεις, από τις μισθώσεις κ.τ.λ. Σίγουρα, αυτό το ισοζύγιο μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε να είμαστε οικονομικά αυτόνομοι και μπορώ να πω ότι με το Πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, μπορούμε να γίνουμε καθαρά οικονομικά αυτόνομοι. Τα μεγάλα διαστήματα κατά τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν συντηρήσεις στο σύνολο της Ολυμπιακής Εγκατάστασης, έχει συσσωρεύσει προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η συντήρηση χρειάζεται και χρόνο και πάρα πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα παρά πολύ καλό επίπεδο. Κατασκευάζουμε 3 νέες κολυμβητικές δεξαμενές, οπότε το ΟΑΚΑ θα αποκτήσει 11 κολυμβητικές δεξαμενές και θα είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα κολυμβητικών δεξαμενών στην Ευρώπη.

Μία μεγάλη ομάδα με ένα σπουδαίο όραμα για το ΟΑΚΑ

Θα ήθελα να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δε στηρίζει απλά τις προσπάθειές μας. Είναι δίπλα μας, κάθε στιγμή, και προσπαθεί και με φυσική παρουσία, πάρα πολλές φορές, να δώσει λύση σε πολλά θέματα, που, καθημερινά υπάρχουν μέσα στο συγκρότημα.

Επίσης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Αναπληρωτή Διευθυντή, τον κ. Αλέξανδρο Κανδύλη, με τον οποίο είμαστε μία δυνατή ομάδα. Θα ήθελα, ακόμη, να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Νεκτάριο Βιδάκη, με τον οποίο έχουμε μία αρμονική συνεργασία. Όλοι μαζί, ως ομάδα, πραγματικά, βαδίζουμε μπροστά. Βέβαια, δε θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, όλους τους εργαζομένους, που έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια. Δίνουμε, κάθε μέρα, τον καλύτερο μας εαυτό. Τέλος, δε θα μπορούσα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους και τις εταιρείες, που κάνουν δωρεές και χορηγίες. Έχουμε περάσει το μήνυμα ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με τους πάντες και ότι οι καλές συνέργειες είναι το παν. Το ΟΑΚΑ μπορεί να γίνει ένα κύτταρο αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Πλέον, υπάρχει μία εξωστρέφεια. Πρώτη φορά το ΟΑΚΑ μπήκε με μία πάρα πολύ ωραία καταχώρηση, σε ισπανικό οδηγό,  ο οποίος μοιράζεται σε όλους τους ισπανόφωνους, που έρχονται στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο περιβάλλον, εξαιτίας και των επιπτώσεων τις κλιματικής κρίσης, τι ενέργειες προγραμματίζετε;

Θέλω να δημιουργήσω ένα χώρο, που θα λειτουργεί και για εκπαίδευση, ένα χώρο ανακύκλωσης υλικών, που θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες και τα υλικά που θα ανακυκλώνονται θα χρησιμοποιούνται μέσα στο ΟΑΚΑ. Δε μας αρκεί, απλά, να προτείνουμε και παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση, αλλά θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η συνεισφορά τους σε αυτό το πρόγραμμα αποδίδει κάπου, το ΟΑΚΑ κάτι κερδίζει.

Ενδεχομένως, κάθε χρόνο, να φυτεύουμε 2 ή 3 δέντρα, που θα αντικατοπτρίζει πόσα δέντρα σώσαμε, πόσα καινούρια δέντρα φυτεύουμε, με το χαρτί που μαζέψαμε από την ανακύκλωση, μέσα σε ένα χρόνο. Θέλουμε να περνάμε το μήνυμα ότι οι πολίτες είναι κοινωνοί και ότι το ΟΑΚΑ είναι το σπίτι μας.

2η ΕΙΔΗΣΗ: Την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται μία πλατφόρμα, μία εφαρμογή στο κινητό, σε IOs & Android. Μέσω αυτής, θα μπορεί ο κάθε πολίτης να στείλει κάποιο παράπονο, κάποια παρατήρηση, θα μπορεί να βγάλει μία φωτογραφία μέσα στην ολυμπιακή εγκατάσταση, να σταλεί, και μέσω της εφαρμογής, θα φαίνεται και η τοποθεσία. Θα αποστέλλεται στο αρμόδιο τμήμα, ώστε να ελεγχθεί η παρατήρηση. Μόλις ελέγχεται η παρατήρηση και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειας επίλυσης του εκάστοτε ζητήματος, θα αποστέλλεται σχετικό μήνυμα, πάντοτε με κοινοποίηση του Γενικού Διευθυντή, στον πολίτη.

Αναφορικά με την ενέργεια και την εξοικονόμησή της, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε;

Έχει, ήδη, ολοκληρωθεί η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης όλου του οργανισμού, με θεαματικά αποτελέσματα, επειδή έχουμε ξεκινήσει την αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με λαμπτήρες led, έχοντας, ήδη, απόδοση στη φωτεινότητα περίπου 82% και μία οικονομική απόδοση περίπου σε 65%. Άρα, προσπαθούμε το ΟΑΚΑ να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στοχεύουμε σε ένα πράσινο ΟΑΚΑ.

3η ΕΊΔΗΣΗ: Μέσα στο ΟΑΚΑ υπάρχουν 5 αρχαιολογικοί χώροι. Ένας από αυτούς είναι το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Διασχίζει το σύνολο του περιβάλλοντα χώρου, όπου μέσα κυλάει μία πολύ μεγάλη ποσότητα νερού. Ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο, για να αξιοποιήσουμε μία πολύ μεγάλη ποσότητα από αυτό το νερό. Θα γίνεται οικονομία, γιατί θα ποτίζουμε, θα αρδεύουμε το πράσινο στον περιβάλλοντα χώρο από αυτό το νερό, θα ξαναγεμίσουν οι κολυμβητικές δεξαμενές με νερό από αυτό το Υδραγωγείο. Παράλληλα, θα αναδειχθεί αυτό το μνημείο, δημιουργώντας, έτσι, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση αρχαίου υδραγωγείου στον κόσμο.

Ποιο είναι το όραμά σου για το ΟΑΚΑ;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να βρισκόμαστε, πάντοτε, δίπλα στους αθλητές, για την προετοιμασία και τις ανάγκες τους. Δεν αρκεί μόνο να καμαρώνουμε για τις νίκες και τις μεγάλες επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στο εξωτερικό. Θέλουμε και οφείλουμε να στηρίζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, στην προετοιμασία τους.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να δω ένα μεγάλο ολυμπιακό πάρκο, που θα μας κάνει όλους  πάλι περήφανους. Αξίζει να αναφερθεί  ότι έχει ξεκινήσει, ήδη, ένα πρόγραμμα συντήρησης των κατασκευών Καλατράβα.

‘Όπως βλέπεις, το όραμά μου έχει πολλά επίπεδα και πολλά στάδια. Περιλαμβάνει, επίσης, επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, χώρους περιπάτου και πολιτιστικές διαδρομές. Το πιο βασικό, όμως, είναι να αγαπάμε όλοι το ΟΑΚΑ και να το βλέπουμε ως το σπίτι μας.

4η ΕΙΔΗΣΗ: Την επόμενη εβδομάδα, θα ανάψουμε, για πρώτη φορά, μετά το 2004, όλη την αγορά. Είμαστε χαρούμενοι, γιατί κυλούν τα πράγματα με πολύ μεγάλη πίεση, με πολύ άγχος, παραλάβαμε έναν οργανισμό, που δεν είχε διεύθυνση και αριθμό.

You may also like