Αν νιώθεις πως θα εκραγείς, το κρύο νερό θα σε καλμάρει!

Το έχουμε δει και σε ταινίες, προσωπικά το έχω πετύχει σε θρίλερ. Όταν ο πρωταγωνιστής είναι εκνευρισμένος, το πρώτο πράγμα που κάνει μπαίνοντας στο σπίτι είναι να γεμίσει το νιπτήρα με νερό… Και α βυθίσει μέσα το πρόσωπό του! Ναι, φαίνεται περίεργο, ωστόσο είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως αυτή η αντίδραση έχει και μία επιστημονική βάση.

               Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βύθιση του προσώπου στο νερό δημιουργεί σε όλα τα θηλαστικά μία αίσθηση ηρεμίας. Αυτή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για το τμήμα του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με όλες τις λειτουργίες του σώματος όταν αυτό δε βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Για να σας βοηθήσω να το αντιληφθείτε λίγο καλύτερα, σκεφτείτε πόσο ήρεμοι αισθανόμαστε όταν βουτάμε στη θάλασσα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα “εξοικονομεί” οξυγόνο και καρδιακούς παλμούς προκειμένου να αντεπεξέλθει κάτω από το νερό. Την ίδια στιγμή συστέλλονται όλα τα αγγεία του δέρματος προκειμένου το αίμα να μεταφερθεί στα έσω όργανα.

               Καθώς όμως, δεν είναι πάντα εύκολο το να κάνουμε μία βουτιά για να ηρεμήσουμε… Η αμέσως επόμενη λύση είναι λίγο νερό στο νιπτήρα μας. Όταν αισθανόμαστε οργισμένοι ή αγχωμένοι, βουτώντας το πρόσωπό μας στο κρύο νερό παύουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση “fight-or-flight. Κι έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις καταστάσεις με περισσότερη ψυχραιμία.

               Η τεχνική είναι απλή…

Γεμίζουμε με κρύο νερό το νιπτήρα (όσο πιο κρύο τόσο το καλύτερο), παίρνουμε μία ανάσα και βάζουμε το πρόσωπό μας στο νερό. Μόλις νιώθουμε πως ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνει, μπορούμε να βγάλουμε το κεφάλι μας. Εντούτοις, επειδή είναι μία τεχνική η οποία μπορεί για κάποιους να αποδειχθεί απαιτητική, δε χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας για να την επιτύχουμε. Επίσης καλό είναι αν κάποιος αντιμετωπίζει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα να μην προχωρήσει χωρίς προηγουμένως να έχει συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό του.

               Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν απλά βρέξουμε το πρόσωπό μας με λίγο νερό, το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς ανακουφιστικό, ειδικά όταν αισθανόμαστε πως “βράζουμε”!               

Πηγή: Bustle

Featured image: unsplash.com/@sxth

You may also like