Αφήνουμε για λίγο τις οθόνες… για το καλό των ματιών μας!

Οι υπολογιστές και οι “έξυπνες” συσκευές, aka τα smartphones και τα tablets, είναι πλέον εργαλεία επικοινωνίας, εργασίας αλλά και ψυχαγωγίας. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια μοιάζουμε σχεδόν προσκολλημένοι πάνω στις οθόνες τους είτε γιατί μας κυνηγούν οι επαγγελματικές προθεσμίες είτε γιατί απλά… ξεφεύγουμε χάρη στο ατέλειωτο scrolling! Αυτή η προσκόλληση, όμως, μπορεί σε βάθος χρόνου να έχει επιπτώσεις στην υγεία των ματιών μας. Επομένως…

01 Δεν ξεχνάμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια. Με την αφοσίωση που δείχνουμε σε ό, τι διαβάζουμε στην οθόνη μας, ξεχνάμε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας. Μάλιστα οι έρευνες λένε πως από το μέσο όρο του βλεφαρίσματος δεκαπέντε φορές ανά λεπτό “πέσαμε” στις πέντε με επτά φορές. Κι αυτό διαταράσσει την υγρασία του ματιού μας, η οποία παίζει ρόλο στην ποιότητά της όρασής μας αλλά και στην αντοχή των ματιών.

02 Δοκιμάζουμε τον κανόνα του “20-20-20”. Αυτό φαίνεται εύκολο! Απλά έχουμε κατά νου να κάνουμε είκοσι λεπτά διάλειμμα από την οθόνη μας ανά είκοσι λεπτά και να εστιάζουμε το βλέμμα μας σε κάτι άλλο σε απόσταση μισού μέτρου (δηλαδή… είκοσι πόδια, σύμφωνα με το αμερικανικό μετρικό σύστημα!).

03 Προσαρμόζουμε κατάλληλα τον υπολογιστή στο γραφείο μας. Ξεκινάμε υπολογίζοντας την απόστασή μας από την οθόνη του υπολογιστή κατά μήκος του χεριού μας. Στη συνέχεια υπολογίζουμε ώστε το κέντρο της οθόνης να βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα έως εβδομήντα εκατοστά από τα μάτια μας και σε επίπεδο περίπου δέκα έως είκοσι εκατοστά χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών μας.  Επίσης φροντίζουμε να αποφεύγουμε να την τοποθετούμε κοντά σε παράθυρα και όπου μπορεί να δημιουργηθούν αντανακλάσεις από το φως.

04 Αυξάνουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς ή/και του κειμένου. Να είναι καλά η εφαρμογή του zoom, καθώς έτσι θα μπορούμε να ορίσουμε το περιεχόμενο του αναγνώσματός μας στην οθόνη κι άρα κουράζουμε λιγότερο τα μάτια μας στην προσπάθεια να διαβάσουμε.

05 Μειώνουμε το φωτισμό. Ο πιο απαλός φωτισμός στις οθόνες μας αλλά και τα φίλτρα περιορίζουν την ακτινοβολία της οθόνης, μειώνοντας το αίσθημα κόπωσης στα μάτια.

06 Ελέγχουμε… τη συνταγή μας! Ειδικά όσοι φοράμε γυαλιά ή φακούς επαφής, πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως η συνταγή βάσει της οποίας έχουμε πάρει τα βοηθήματα οράσεως αντιστοιχεί απόλυτα στις ανάγκες μας. Το ιδανικό είναι η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια.

Είναι τυχαίο, νομίζετε, που τα μάτια μας τσούζουν όταν συνειδητοποιούμε πόσες ώρες περάσαμε μπροστά σε μία οθόνη; Φροντίζουμε, λοιπόν, να προλάβουμε για να… έχουμε τα ματάκια μας!

You may also like