Βουρτσίστε τα δόντια σας

a1e684944422e198aaa5b6c07fe0b1a9Τα άτομα που αμελούν τη στοματική τους υγεία έχουν κατά 56% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από στοματικό καρκίνο που οφείλεται στον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) σε σύγκριση με αυτά που προσέχουν την υγεία των δοντιών τους. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα από το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων (U.S. Center for Disease Control and Prevention (CDC)).

Η έρευνα παρακολούθησε τις συνήθειες στοματικής υγιεινής περισσοτέρων από 3.000 ατόμων ηλικίας 30 έως 69. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες πληροφορίες για τη στοματική τους υγεία, για τον αν χρησιμοποιούσαν διάλυμα, αν έπασχαν από κάποιου είδους στοματική ασθένεια ή αν τους έλειπαν κάποια δόντια. Κι αυτό διότι παθήσεις στα ούλα, αποστήματα στο λαιμό και το στόμα κάνουν την είσοδο του ιού των κονδυλωμάτων στον οργανισμό ακόμη πιο εύκολη.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι άνδρες, οι καπνιστές και όσοι έκανα χρήση ουσιών είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό HPV. Γενικά, η έρευνα βρήκε ότι περίπου το 10% των ανδρών είχαν μολυνθεί από τον ιό HPV κι ένα αντίστοιχο 3.6% των γυναικών.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον πληθυσμό για τη σημασία της σωστής στοματικής υγιεινής για την συνολική μας υγεία. Μάθετε από νωρίς στα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους, δίνοντας εσείς το καλό παράδειγμα. Άλλωστε, εκτός από θέμα υγείας, είναι και θέμα αισθητικής.
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαμπερό χαμόγελο;

Πηγή: Discovery

You may also like