ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: “ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ.”

Η Υφυπουργός Τουρισμού απαντά σε 5 σύντομες ερωτήσεις λίγες μέρες πριν τις εκλογές, κάνοντας έναν mini-απολογισμό και αποκαλύπτοντάς μας την «guilty pleasure» της.

– Ποια είναι η «Σοφία Ζαχαράκη»; Πώς θα παρουσιάζατε τον εαυτό σας σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει;

Γεννήθηκα στην Αθήνα, έχω όμως καταγωγή από το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Δεν κατάγομαι από πολιτική οικογένεια και δεν ασχολούμουν πάντα με την πολιτική. Είχα όμως, σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, την ανάγκη να συμμετέχω, να προσφέρω γι’ αυτό και αγάπησα τον εθελοντισμό κάθε είδους. Αποφοίτησα από το τμήμα  Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και είμαι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα. Έχω εργαστεί σε πολλά σχολεία, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, δημόσια και ιδιωτικά. Δούλευα πάντα πολύ, τουλάχιστον 10-12 ώρες καθημερινά.

Το 2016, όταν ορίστηκα αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, «κολύμπησα» για πρώτη φορά στα πολύ βαθιά νερά της πολιτικής. Έχω μάθει ποτέ να μην τα παρατάω και πάντα να σκέφτομαι τον τρόπο με τον οποίο μπορώ να φανώ χρήσιμη στους γύρω μου και στην χώρα μου. Αυτό θύμιζα συνέχεια στον εαυτό μου και ως Υφυπουργός Παιδείας και έπειτα Τουρισμού στις μέρες της πανδημίας. Πάντα μου άρεσε και επιδίωκα την «αφιλτράριστη» συζήτηση ακόμη και την διαφωνία, ώστε να γινόμαστε ουσιαστικοί σε προβλήματα.

Πιστεύω ότι ζούμε στην πιο ευλογημένη χώρα του κόσμου και πως το μέλλον χτίζεται μόνο με σκληρή δουλειά και μόνο όταν συμμετέχουμε όλοι. Δεν μου αρέσει η μιζέρια, ούτε πιστεύω σε «σενάρια συνωμοσίας». Θεωρώ πως την θέση μας μέσα στην κοινωνία δεν μπορούμε να την παραχωρούμε, ούτε να ασκούμε κριτική από τον καναπέ. Γι’ αυτό και για όσα πιστεύω πως μόνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πετύχει για την χώρα αποφάσισα να είμαι υποψήφια για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική στις ερχόμενες εκλογές.

– Ποια είναι η θέση της γυναίκας σήμερα στην ελληνική κοινωνία;

Σίγουρα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πραγματικά σπουδαίες εξελίξεις όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο και την νομική κατοχύρωση της πλήρους ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είμαστε πλέον μία από τις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα για τα δύο φύλα. Δυστυχώς όμως, ο δρόμος για να σπάσουν κοινωνικά στερεότυπα δεκαετιών και να αποβάλουμε την τοξικότητα είναι μακρύς. Επαγγελματικά, η γυναίκα σίγουρα θα χρειαστεί πολύ πιο συχνά να αποδείξει την αξία της, να δικαιολογήσει την ανάληψη μίας θέσης… Ιδίως ευθύνης, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, το μισθολογικό χάσμα εξακολουθεί να υπάρχει. Μια ακόμη όμως πιο σκληρή κοινωνική πραγματικότητα αποκαλύπτεται αν σκεφτούμε την κριτική που ασκείται σχεδόν για κάθε επιλογή μίας γυναίκας στην διάρκεια της ζωής της.

– Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει;

Σίγουρα χρειάζονται ακόμη περισσότερες ενέργειες για την θωράκιση του θεσμικού πλαισίου. Την τελευταία τετραετία το Υπουργείο Εργασίας υλοποίησε σπουδαίες πρωτοβουλίες, όπως η επέκταση των αδειών μητρότητας και ανατροφής τέκνου έως τις νταντάδες της γειτονιάς και τους χώρους φύλαξης παιδιών στις επιχειρήσεις. Από την άλλη το κράτος έδρασε αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, στέλνοντας με τον πλέον ηχηρό τρόπο το μήνυμα πως «καμία δεν είναι μόνη». Πλέον υπάρχει στην χώρα μαςτο panic button, αλλά και η 24ωρη γραμμή υποστήριξης θυμάτων βίας. Χρειάζεται να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση ακόμη πιο αποφασιστικά. Πρέπει να βλέπουμε ακόμη περισσότερες άξιες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, να υποστηριχθεί στην πράξη η γυναικεία ηγεσία, επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Φυσικά, η παιδεία είναι το Α και το Ω και η εκπαίδευση έχει και εδώ, μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες και ρόλους να παίξει.

– Ποιό πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο προσωπικό σας επίτευγμα στην κυβέρνηση ;

Αν ξεχωρίζω κάτι σε αυτήν την τετραετία είναι η διαχείριση της πανδημίας και σε ό,τι αφορά την δική μου δουλειά, η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης για πρώτη φορά και σε τέτοιο εύρος στο δημόσιο. Από το μηδέν και υπό συνθήκες πραγματικά πρωτόγνωρες, δημιουργήθηκε η υποδομή, επιμορφώθηκαν περισσότεροι από 140.000 εκπαιδευτικοί, μοιράστηκαν tablets σε οικογένειες που πραγματικά το είχαν ανάγκη, ώστε να διατηρηθεί η πολύτιμη σύνδεση με την σχολική κοινότητα. Ήταν μια συνολική προσπάθεια που είχε βάθος στην προσέγγισή της, με ειδική μέριμνα για την ψυχολογική υποστήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, ώστε να στηριχθεί το σύνολο της κοινωνίας και να διασωθεί το πολύτιμο έργο της εκπαίδευσης με όποιο μέσο υπήρξε διαθέσιμο. Το ίδιο φυσικά ξεχωρίζω και την τηλεκπαίδευση που εφαρμόσαμε στις δομές τουριστικής εκπαίδευσης, την οποία αναγνωρίζουμε ως στήριγμα για το όραμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της επιτυχίας της ελληνικής φιλοξενίας.

– Τι θα λέγατε σε μια νεαρή γυναίκα που δεν είναι σίγουρη τι θέλει να ψηφίσει για να σας εμπιστευτεί την ψήφο της;

Εγώ αυτό που έχω να πω σε κάθε πολίτη, γυναίκες και άντρες, είναι να με ψηφίσουν εφόσον πιστεύουν πως το αξίζω, όχι απλώς γιατί είμαι γυναίκα. Το ίδιο και με πολύ περισσότερη ένταση έχω να πω σε κάθε νέα γυναίκα. Το μόνο πράγμα με το οποίο πολιτεύομαι είναι η δουλειά μου και τα πεπραγμένα μου. Είναι σημαντικό αυτός ο τρόπος να διεκδικούμε την θέση μας και τον σεβασμό που αξίζουμε να περάσει στις νέες γενιές και να εδραιωθεί συνολικά στην κοινωνία. Μέσα από το προσωπικό μας παράδειγμα. Και εδώ η ευθύνη για όσες από εμάς κατέχουμε κάποια θέση ευθύνης ή δημοσιότητας είναι μεγάλη. Είναι αναγκαίο να βγαίνουν ακόμη περισσότερες γυναίκες μπροστά, να στηρίζουμε η μία την άλλη και να μαθαίνουμε η μια από το παράδειγμα της άλλης. Ιδίως στην πολιτική, η προσπάθεια αυτή έχεις τεράστιες δυσκολίες για μια γυναίκα.

Κάθε γυναίκα που έχει κάτι να πει, που το παλεύει με την δουλειά της πρέπει να στηριχθεί πρώτα από εμάς τις ίδιες. Όμως, μόνο πάνω σε βάσεις αξιοσύνης μπορεί να εδραιωθεί αυτή η πολύτιμη  γυναικεία αλληλεγγύη. Καλώ λοιπόν κάθε νέα κοπέλα να με κρίνει για την δουλειά μου και το αποτέλεσμά της, και αν πιστεύει ότι στα λόγια μου και τις πράξεις μου βρίσκει την φωνή της να μου δώσει με την ψήφο της την δύναμη να συνεχίσω.

-Και τέλος, ποιο είναι το χαρακτηριστικό σας ή η συνήθεια σας που δεν τα γνωρίζει ο πολύς κόσμος, αλλά θα θέλατε να το μάθουμε;

Διαβάζω πολύ. Συνεχώς και για μια τεράστια γκάμα θεμάτων. Είναι ένα «κουσούρι» που υποτροπίασε μετά την εμπειρία της εκπροσώπου τύπου του κόμματος Πέρα όμως από το να διαβάζω τελευταία έχω μια «κρυφή – ένοχη» απόλαυση: τα podcasts. Τα έχω ανακαλύψει μόλις τα τελευταία χρόνια, κι έκτοτε είναι η σταθερή μου συνήθεια για το τέλος κάθε ημέρας, πολύ αργά το βράδυ. Έχω βρει πραγματικά σπουδαίες συνεντεύξεις, ακόμη και ιστορικές διηγήσεις, πάνω σε μία τεράστια πληθώρα θεμάτων. Μάλιστα, θα μοιραστώ μαζί σας και μια κρυφή επιθυμία που αυτή η ανακάλυψη έχει δημιουργήσει: να ετοιμάσω κι εγώ την δική μου εκπομπή podcasts, ανοιχτού – προκλητικού διαλόγου, πολιτικού και όχι μόνον. Φυσικά, εφόσον οι υποχρεώσεις και ο χρόνος το επιτρέψουν.

You may also like