Γυναίκα Vs. Burnout: η απόλυτη “μάχη”

Fact: η φωτογραφία μίας γυναίκας θα μπορούσε με ευκολία να τοποθετηθεί δίπλα στον όρο “multitasking” του λεξικού. Φέρνουν εις πέρας τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις μένοντας πιστές στα deadlines και γυρίζοντας σπίτι αναλαμβάνουν την πλήρη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας. Ακουγόμαστε super, το ξέρω, όμως το multitasking το οποίο είναι… προεγκατεστημένο γονιδιακά σε εμάς έχει το τίμημά του, κι αυτό είναι η εξάντληση aka burnout.

               Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος σε σύγκριση με τους άνδρες αναφορικά με τις αποφάσεις της κάθε μέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες αποφασίζουν βάσει των δεδομένων που έχουν, σε αντίθεση με τις γυναίκες που το κάνουν με γνώμονα τα δεδομένα αλλά και τα συναισθήματά τους. Αποτέλεσμα, η συνεχής προσπάθεια εξισορρόπησης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής να οδηγεί ταχύτερα στην εξάντληση. Κι αν μάλιστα μία γυναίκα αισθάνεται κι ενοχές πως δεν ανταποκρίνεται όσο (νομίζω πως θα) έπρεπε σε αυτές τις υποχρεώσεις, το burnout μπορεί να την περιμένει πραγματικά “στη γωνία”.

               Το καλό είναι πως κάθε γυναίκα μπορεί να προλάβει την εξάντληση, αλλά θα πρέπει να αντιληφθεί πως για να μπορεί να είναι άψογη στη δουλειά και να ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη της οικογένειας, πρέπει να είναι κι η ίδια υγιής – σωματικά και ψυχολογικά. Αν, λοιπόν, σε αυτές τις γραμμές διαβάζεις την περιγραφή έστω ενός μέρους του εαυτού σου, δώσε βάση.

Πώς προλαβαίνουμε το Burnout;

               Αρχικά θα πρέπει να πάψεις να πιστεύεις πως πρέπει να ανταποκρίνεσαι ως σούπερ ήρωας ή να θυμίζεις τις μαμάδες που βλέπουμε στα διαφημιστικά spots. Καλώς ή κακώς δε γίνεται να είσαι άριστη σε όλα! Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνεις “χίλια κομμάτια” κι αυτό είναι που θέλεις εξαρχής να αποφύγεις. Τι κι αν η μαμά του συμμαθητή του μικρού σου κάνει δύο ξεχωριστά φαγητά για μεσημεριανό και βραδινό; Δε χρειάζεται να το κάνεις κι εσύ. Μπορείς κι εσύ να προσέξεις τη διατροφή του παιδιού σου χωρίς να είσαι πάνω από έξι κατσαρόλες! Και προς Θεού, όχι ενοχές. Αυτές προκύπτουν από τη σύγκρισή μας με τους γύρω μας. Αλλά οι γύρω μας δεν έχουν ούτε τις ίδιες υποχρεώσεις με εμάς ούτε τις ίδιες ανάγκες.

               Η κορτιζόλη που αυξάνεται με το άγχος σου να τα προλάβεις όλα είναι που θα σε απορρυθμίσει σωματικά και ψυχολογικά. Φρόντιζε να μην της επιτρέπεις να επιβληθεί δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου να κάνεις μερικές ασκήσεις αναπνοών για να αποφορτίζεσαι. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία για άσκηση μέσα στη μέρα. Ακόμη κι ένας περίπατος θα είναι κέρδος ώστε να αναζωογονηθείς.

               Εκτός αν έχεις συγγένεια με τη Marie Kondo, μη σε πιάνει πανικός αν αφήσεις ένα βράδυ και δύο πιάτα στο νιπτήρα για να τα πλύνεις αύριο… Ή να βάλεις σκούπα όταν θα είσαι λίγο πιο ξεκούραστη. Ειδικά όταν μεγαλώνεις μικρά παιδιά, έχεις κάθε δικαίωμα να δώσεις μικρές αναβολές σε κάποιες “υποχρεώσεις”.

               Είναι, επίσης, βασικό να μάθεις να λες ενίοτε και κάποια “όχι” χωρίς να νιώθεις τύψεις. Όταν, για παράδειγμα, προβλέπεται δύσκολη μέρα στη δουλειά…Μπορείς να αναβάλλεις το αγαπημένο φαγητό του συντρόφου σου που θέλει ώρα για να ετοιμαστεί. Στόχος είναι να έρθει αυτή η πολυπόθητη ισορροπία ώστε στο τέλος να είσαι όντως εντάξει σε κάθε σου υποχρέωση.

unsplash.com/@nikkotations
       Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να μάθεις να ζητάς και βοήθεια.

Απαιτητικό project στη δουλειά; Μπορείς να παρακαλέσεις το σύζυγό ή ένα συγγενικό σου πρόσωπο να σε εξυπηρετήσει και αν πάει τα παιδιά στην προπόνησή τους ή το μάθημα αγγλικών. Ή μάλλον, ζήτα βοήθεια ακόμη κι όταν θέλεις απλά μιάμιση ωρίτσα για τον εαυτό σου. Δεν είναι ντροπή κι ο σύζυγός σου δε θα σου ζητήσει να του το ανταποδώσεις. Ίσα ίσα, θα χαρεί να σε βοηθήσει. Πόσο μάλλον όταν προσφέρει τη βοήθειά του σε κάθε στιγμή κι εσύ τον “κόβεις” με ένα “I can handle this”!

               Προτού σε χαιρετίσω, φίλη αναγνώστρια, θα σου θυμίσω κάτι που σου είπα παραπάνω: για να είναι η οικογένειά σου χαρούμενη και να είσαι αποδοτική στη δουλειά σου, πρέπει να είσαι εσύ η ίδια καλά. Οπότε μη νιώθεις τύψεις αν νιώσεις πως κουράζεσαι. Ναι, αποδεικνύει πως είσαι superσε ό,τι κάνεις, αλλά αν είσαι και καλά για να απολαμβάνεις όσα κάνεις θα είσαι ακόμη πιο super!

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@jacday_alabaster

You may also like