Διώχνουμε την απογευματινή κούραση με yoga

Είναι Σάββατο πρωί κι έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε την  μέρα σας. Τι θα λέγατε να σας προτείνουμε μερικές ασκήσεις yoga για να τις δοκιμάσετε σήμερα και να τις εφαρμόζετε κάθε απόγευμα γυρίζοντας κουρασμένες από την δουλειά σας;

Νομίζω πως δεν είμαι η μόνη που κάποια στιγμή μέσα στο απόγευμα νιώθω πως… “οι μπαταρίες πέφτουν”! Ευτυχώς, όμως, με αυτή τη σειρά ασκήσεων yoga μπορούμε να νιώσουμε αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια. Τη δοκιμάσαμε, είναι εύκολη και γρήγορη και σας την παρουσιάζουμε!

01 Ο συνδυασμός των στάσεων Cat και Cow “ενεργοποιεί” την πλάτη και απαλλάσσει τη σπονδυλική στήλη από την ένταση και την κόπωση, πράγμα που μπορεί να μας τονώσει.

Στηριζόμενοι στα γόνατα και τα χέρια, εισπνέουμε βαθιά λυγίζοντας τη σπονδυλική στήλη προς τα κάτω και σηκώνοντας το κεφάλι για να κοιτάμε ψηλά (Στάση Cow). Στην εκπνοή κυρτώνουμε τη ράχη (σα γάτα!) και σκύβουμε το κεφάλι κοιτώντας προς τον ομφαλό μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να κάνουμε την άσκηση στον κατάλληλο για εμάς ρυθμό. Αν, για παράδειγμα, νιώθουμε υπερβολικά κουρασμένοι, κάνουμε την εναλλαγή των στάσεων όσο πιο γρήγορα μπορούμε με κοφτές ανάσες.

   02 Η στάση Downward Dog βοηθά την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, καθώς το κεφάλι βρίσκεται κάτω από την καρδιά. Έτσι ο εγκέφαλος οξυγονώνεται περισσότερο, εντείνοντας έτσι το αίσθημα ξεκούρασης.

Συνεχίζοντας από την προηγούμενη άσκηση και στηριζόμενοι στα τέσσερα, φέρνουμε τα πέλματα σε θέση ώστε τα πόδια να τεντωθούν και ο κορμός να έρθει σε γωνία με αυτά. Με το ένα πέλμα σταθερό, σηκώνουμε το άλλο πόδι στον αέρα, λυγίζουμε το γόνατό του και “τεντώνουμε” το γοφό. Προσπαθούμε να στρέφουμε το γοφό ή τον αστράγαλο του σηκωμένου ποδιού προς τα αριστερά και τα δεξιά.

03 Αυτή η άσκηση βοηθά περισσότερο σε πνευματικό επίπεδο και μεταφέρει ενέργεια στο σώμα. Η επίκυψη μας κάνει να συντονίσουμε το εσωτερικό μας γίγνεσθαι γιατί, παρά το γεγονός πως το κεφάλι ”κρέμεται”, παραμένουμε σε εγρήγορση και δραστήριοι. Τα σταυρωμένα πόδια “προσκαλούν” την ενέργεια κι έτσι το σώμα χαλαρώνει και ταυτόχρονα ενεργοποιείται.

Από την προηγούμενη στάση, φέρνουμε το σηκωμένο πόδι μπροστά από το άλλο. Νιώθουμε τη διάταση και χαλαρώνουμε τους μηριαίους ενώ “διπλώνουμε” αργά τη μέση. Αν νιώθουμε πίεση, μπορούμε να στηρίξουμε τα χέρια μας στα πόδια.

04 Από τη θέση όπου είμαστε “διπλωμένοι”, σηκωνόμαστε αργά κρατώντας σταυρωμένα τα πόδια μας. Με τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία σηκώνουμε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Κρατώντας με το ένα χέρι το άλλο από τον καρπό, τεντωνόμαστε προς το πλάι.

Με την άσκηση αυτή “ανοίγει” ο θώρακας και τα πλαϊνά τμήματα του κορμού, αποβάλλοντας την κόπωση από εκείνα τα σημεία.

05 Η Βαλεντίνα μας έδωσε ήδη καλούς λόγους για να εντάξει κάποιος την άσκηση της σανίδας στην καθημερινή του εκγύμναση κι η yoga την εξελίσσει λίγο. Με τα πόδια (και πάλι) σταυρωμένα, ξεκινάμε να σκύβουμε αργά μέχρι να έρθουμε στη στάση σανίδας στηριζόμενοι στο ένα πόδι. Ο ένας αστράγαλος πρέπει να είναι πάνω στον άλλον και θα πρέπει, επίσης, να νιώθουμε τον κορμό “ενεργό”. Κρατάμε τη θέση για μερικές ανάσες, φροντίζοντας οι ώμοι να είναι ευθυγραμμισμένοι με τους καρπούς και οι γοφοί χαμηλωμένοι.

Αυτή η στάση προσφέρει στο σώμα μία αίσθηση θερμότητας που του δίνει ενέργεια.

06  Φέρνουμε αργά το σώμα ώστε να ξαπλώσει στο πάτωμα απελευθερώνοντας τα πόδια. Ακουμπάμε το μέτωπο στο πάτωμα και τεντώνουμε μπροστά μας τα χέρια με τις παλάμες προς τα επάνω, “προσκαλώντας” την ενέργεια. Φέρνουμε το ένα γόνατο στο ύψος του θώρακα έτσι ώστε το πόδι να δημιουργεί γωνία ενενήντα μοιρών. Κλείνουμε τα μάτια κι αναπνέουμε αργά και βαθιά. Όταν νιώσουμε έτοιμοι, επαναλαμβάνουμε για το άλλο πόδι.

Αν κι η τελευταία αυτή άσκηση μοιάζει να καταφέρνει το… αντίθετο από την αναπλήρωση της χαμένης μας ενέργειας, αυτή η “υποταγή” μας βοηθά για πνευματική αποσυμφόρηση, την οποία το σώμα έχει ανάγκη.

Για τις ασκήσεις δε χρειαζόμαστε τίποτε άλλο εκτός από το στρωματάκι yoga κι αξίζουν μία δοκιμή!

Photos: Mind Body Green

You may also like