Δυσκολία στον ύπνο; Κάντε λίγη yoga

Μία σειρά ασκήσεων για… όνειρα γλυκά!

Οι αϋπνίες μπορούν να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, αλλά η πιο συχνή είναι η δυσκολία μας να ελαττώσουμε το ρυθμό που λειτουργεί ο νους μας. Η yoga, όμως, μπορεί να μας δώσει γι’ άλλη μια φορά τη λύση ώστε να χαλιναγωγήσουμε το μυαλό μας όταν αυτό δουλεύει με… τουρμπίνες! Αυτές οι ασκήσεις, μάλιστα, μπορούν να γίνουν στην κρεβατοκάμαρά μας με το ειδικό στρωματάκι να είναι προαιρετικό.

  01 Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια σ’ έκταση ίση με εκείνη των γοφών. Διπλώνουμε αργά τη μέση ώστε το κεφάλι να βρεθεί “κρεμασμένο”. Πλέκουμε τα δάχτυλά μας μεταξύ τους και φέρνουμε τα χέρια πάνω από το κεφάλι ώστε να διώξουμε τις εντάσεις από το πάνω τμήμα της πλάτης. Παίρνουμε πέντε βαθιές ανάσες και νιώθουμε το “τέντωμα” στους πίσω μηριαίους.

02 Φέρνουμε τα πόδια σε έκταση περίπου 120 με 150 εκατοστά. Εκπνέουμε λυγίζοντας το δεξί γόνατο και γέρνουμε προς τα δεξιά τεντώνοντας τους αριστερούς έσω μηριαίους. Χαμηλώνουμε τους γοφούς όσο μπορούμε, τεντώνοντας τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού προς τα πάνω και ταυτόχρονα κρατάμε ίσια τη σπονδυλική στήλη. Εισπνέουμε εκτείνοντας τα πόδια όσο “πιέζουμε” προς τον κορμό. Στην εκπνοή λυγίζουμε το αριστερό γόνατο. Επαναλαμβάνουμε για την αριστερή πλευρά, εισπνέουμε κι αλλάζουμε πάλι πλευρά. Από αυτή τη θέση στρεφόμαστε προς τα δεξιά μας ώστε το δεξί πόδι να διατηρήσει τη θέση lunge για να ακολουθήσει η επόμενη άσκηση.

03 Φέρνουμε τα ακροδάχτυλά μας δίπλα στο μπροστινό πόδι, χαμηλώνουμε τους γοφούς προς το πάτωμα και νιώθουμε τη διάταση στους προσαγωγούς. Παίρνουμε πέντε βαθιές ανάσες. Εισπνέουμε και σταδιακά αλλάζουμε πλευρά.

04 Φέρνουμε μαζί τα πόδια και “σταυρώνουμε” το δεξί πέλμα με το αριστερό. “Τραβάμε” προς τα μέσα τον ομφαλό μας παίρνοντας πέντε βαθιές ανάσες. Αλλάζουμε πλευρά στα πόδια και πιέζουμε τα χέρια στο έδαφος για να “ανοίξουν” οι ώμοι κι οι μασχάλες.

  05 Φέρνουμε το δεξί γόνατο στο δεξί καρπό και τη δεξιά φτέρνα στον αριστερό καρπό. “Πιέζουμε” τους γοφούς μας και εισπνέουμε. Εκπνέουμε και σκύβουμε μπροστά τεντώνοντας τη σπονδυλική στήλη. Παίρνουμε πέντε με επτά ανάσες και νιώθουμε το “τέντωμα” στους γοφούς και τους γλουτούς. Ερχόμαστε αργά στην προηγούμενη στάση κι αλλάζουμε πλευρά.

06 Φέρνουμε τα γόνατα στο έδαφος, μαζεύουμε τα δάχτυλα των ποδιών και καθόμαστε στις φτέρνες μας. Αυτή η θέση θα δημιουργήσει διατάσεις στα δάχτυλα, τις καμάρες και τα πέλματα. Επειδή οι διατάσεις αυτές θα είναι έντονες, μπορούμε να βάλουμε κάτι στο κάθισμα ώστε να περιοριστεί λίγο η πίεση. Όταν νιώσουμε έτοιμοι σκύβουμε μπροστά με τα χέρια στο πάτωμα για στήριξη. Σταυρώνουμε τις γροθιές μας και καθόμαστε πίσω.

07 Καθόμαστε στο πάτωμα και φέρνουμε τα χέρια στα πλαϊνά του κορμού. Φέρνουμε τα ακροδάχτυλα του αριστερού μας χεριού προς τα αριστερά και γέρνουμε το κεφάλι προς το δεξί αυτί. Για μεγαλύτερη διάταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δεξί μας χέρι περνώντας το πάνω από το κεφάλι και τοποθετώντας την παλάμη στο αριστερό αυτί, “ανοίγοντας” περισσότερο την αριστερή πλευρά του λαιμού. Μένουμε σε αυτήν τη θέση για πέντε με επτά ανάσες. Όταν είμαστε έτοιμοι, φέρνουμε το δεξί χέρι στο δεξί αυτί και “οδηγούμε” προσεκτικά το κεφάλι προς το κέντρο. Επαναλαμβάνουμε για την άλλη πλευρά. Όταν τελειώσουμε, τεντώνουμε μπροστά μας τα πόδια και “κυλάμε” αργά για να ξαπλώσουμε ανάσκελα.

08 Κρατάμε τεντωμένο το αριστερό μας πόδι και φέρνουμε το δεξί μας γόνατο στο στήθος, στρέφοντας προς τα έξω τον αστράγαλο του δεξιού ποδιού. Με το αριστερό χέρι, φέρνουμε το δεξί γόνατο πάνω από τον κορμό με αργή στροφή, κρατώντας αδρανή τη σπονδυλική στήλη. Παίρνουμε πέντε βαθιές ανάσες, αγκαλιάζουμε τα γόνατα στο στήθος μας, αλλάζουμε πόδια και ξανακάνουμε τη στροφή για το άλλο πόδι.

Στο τέλος των ασκήσεων κάνουμε τη στάση savasana ξαπλωμένοι ανάσκελα, με τα χέρια και τα πόδια σε έκταση και τις παλάμες να “κοιτούν” τον ουρανό. Επιστρατεύουμε την τεχνική της ενσυναίσθησης κι επιτρέπουμε στο σώμα να χαλαρώσει. Εστιάζουμε στην αναπνοή μας και σιγά σιγά…. Θα βλέπουμε όνειρα γλυκά!

  Πηγή φωτογραφιών

You may also like