Θέμις Καρδιόλακα, η συγγραφέας παιδικών βιβλίων διατροφής που πρέπει να γνωρίσετε!

Η Θέμις Καρδιόλακα είναι μία δυναμική γυναίκα με πολλές ικανότητες και ακόμα περισσότερα ταλέντα. Γράφει βιβλία με συνταγές για παιδιά και ιδιαίτερες περιπτώσεις, μαγειρεύει ακατάπαυστα, είναι πολύ σωστή μαμά,έχει το δικό της blog, το Mamaknows.gr  και κάνει απεριόριστα σχέδια για το μέλλον!

Είχα δει το βιβλίο της “Μαμά δεν τρώω πράσινα” στα ράφια των βιβλιοπωλείων και μου είχαν μιλήσει γι’ αυτό μαμάδες που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τα παιδάκια τους που δεν έτρωγαν λαχανικά. Μας σύστησε σε ένα πάρτυ η Εύη Σταθάτου και μετά κολλήσαμε… Δεν ξέρω πως και γιατί αλλά είναι από τις γυναίκες με πολύ έντονη προσωπικότητα, που δεν σε τρομάζουν αντιθέτως θέλεις να “εξερευνήσεις” τι κρύβεται πίσω από αυτό το έξυπνο βλέμμα και δυνατό γέλιο!

The Kmagazine: Συγγραφέας παιδικών βιβλίων διατροφής εδώ και 2 χρονια περίπου… Με τελείως διαφορετικό background… Πως το αποφάσισες;
Θέμις Καρδιόλακα: Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί, σταμάτησα να εργάζομαι. Μετά από 5 χρόνια στο σπίτι με αποκλειστική ενασχόληση το μεγάλωμα των παιδιών μου, αποφάσισα ότι πρέπει να κάνω κάτι, γιατί το είχα ανάγκη. Όταν έχεις συνηθίσει να εργάζεσαι, και μάλιστα πάνω σε κάτι το οποίο σου αρέσει και το σταματάς, κάποια στιγμή δεν αντέχεις. Θέλεις να ξεκινήσεις να ξανακάνεις πράγματα που να σε γεμίζουν και να σε αναπτύσσουν όχι μόνο προσωπικά (γιατί τα παιδιά αυτήν την ανάγκη  στην ικανοποιούν στο 100%), αλλά και επαγγελματικά. Έτσι λοιπόν όταν η κόρη μου ξεκίνησε να πηγαίνει στο σχολείο και ξεκίνησα να κάνω παρέα με άλλες μαμάδες, αυτό το οποίο με ρωτούσαν διαρκώς ήταν το πώς η κόρη μου τρώει τόσα λαχανικά και φρούτα, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπολοίπων παιδιών. Μέχρι τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι όντως υπήρχε (και υπάρχει) ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που δεν τρώει λαχανικά. Μιλώντας ολοένα και με περισσότερες μαμάδες, συνειδητοποίησα ότι το ποσοστό των παιδιών που δεν τρώνε “πράσινα” είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο γιος μου δεν τα έτρωγε πάρα πολύ, καθώς επίσης και με την αγάπη μου για τη μαγειρική, με έκαναν να ξεκινήσω τη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου “Μαμά, δεν τρώω πράσινα”, το οποίο ουσιαστικά δείχνει στις μαμάδες τρόπους για να καταφέρουν να εντάξουν στη ζωή των παιδιών τους τα λαχανικά.

The Kmagazine: Τι το ιδιαίτερο έχει η παιδική διατροφή από αυτή των ενηλίκων;
Θέμις Καρδιόλακα: Η παιδική διατροφή είναι η βάση της διατροφής του ανθρώπου για τη μετέπειτα ζωή του. Άρα, το τι θα καταφέρουμε να ταΐσουμε το παιδί μας από μικρή ηλικία, αλλά και το τι διατροφικές συνήθειες θα του αναπτύξουμε κάνει το θέμα «παιδική διατροφή» από μόνο του άκρως ενδιαφέρον. Είναι ουσιαστικά σαν να θέλεις να χτίσεις ένα κάστρο από lego και να το φτιάξεις όσο το δυνατόν πιο γερό και στέρεο γίνεται, βγάζοντας μάλιστα απ’ έξω αν υπάρχουν και ελαττωματικά τουβλάκια.

The Kmagazine: Πες μου καταρχήν για το πρώτο σου βιβλίο: “Μαμά, δεν τρώω πράσινα”. Το οποίο έχει πάει πάρα πολύ καλά!!!
Θέμις Καρδιόλακα: Η εμπειρία την συγγραφής του πρώτου μου βιβλίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία “μαγειρική έρευνα”, η οποία αναζητούσε τρόπους, τακτικές, υλικά, συνταγές, κόλπα για να καταφέρω να ταΐσω παιδιά λαχανικά.Και όταν λέω να ταΐσω, το εννοώ κυριολεκτικά.Μία “έρευνα” η οποία δεν έγινε σε θεωρητικό επίπεδο.Δεν ήμουνα μπροστά σε έναν υπολογιστή και έψαχνα να βρω πως θα μπορούσαν τα μικρά να φάνε το μπρόκολο ή το παντζάρι. Ήμουν μέσα στην κουζίνα, μαγείρευα και τάιζα.Τάιζα παιδιά φίλων τα οποία στην όψη και μόνο ενός πράσινου γυρνούσαν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά, τάιζα παιδάκια σε πάρτυ, τάιζα παιδάκια στην τάξη της κόρης μου.Γενικά τάισα πολλά παιδάκια.Και ανακάλυψα πολλά πράγματα ταΐζοντάς τα.  Όλα αυτά, μαζί με δοκιμασμένες συνταγές κατέληξαν να γίνουν το “Μαμά, δεν τρώω πράσινα!” Ένα βιβλίο το οποίο όντως έχει πάει πολύ καλά, ακριβώς επειδή όχι μόνο περιέχει συνταγές δοκιμασμένες, αλλά –και για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο- περιέχει συμβουλές για όλες αυτές τις ταλαίπωρες μαμάδες οι οποίες προσπαθούν να δώσουν στο μονάκριβό τους να φάει λίγο μπροκολάκι και το βλέπουν να καταλήγει στα σκουπίδια..

mamaknows3The Kmagazine: Και μετά ήρθε η γλουτένη…Πώς αποφάσισες να  ασχοληθείς με το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής;
Θέμις Καρδιόλακα: Όπως γράφω και στον πρόλογο του βιβλίου, η ιδέα του συγκεκριμένου θέματος προέκυψε έπειτα από την παρουσία μου σε ένα συνέδριο για την κοιλιοκάκη. Βρισκόμουν σε μία ιατρική διάλεξη, όταν ένα μικρό κορίτσι γύρω στα 9, η Δέσποινα (την οποία γνώρισα όταν εκδόθηκε το βιβλίο μου), που είχε κοιλιοκάκη ρώτησε πώς μπορεί να μη ζηλεύει τα άλλα παιδάκια που τρώνε όλα εκείνα τα φαγητά που εκείνο δε μπορεί να φάει.Δεν ήθελα και πολύ για να αποφασίσω να γράψω ένα βιβλίο για όλα αυτά τα παιδάκια.Για να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα άλλα.

The Kmagazine: Πες μας για το δεύτερο σου βιβλίο… Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο….
Θέμις Καρδιόλακα: Το δεύτερό μου βιβλίο λέγεται “Όχι πια γλουτένη, μαμά” και περιλαμβάνει 63 καθημερινές και γρήγορες συνταγές χωρίς γλουτένη για παιδιά, αλλά και τους ανθρώπους εκείνους που είτε έχουν κοιλιοκάκη και απαγορεύεται η γλουτένη στην καθημερινή τους διατροφή, είτε για εκείνους που έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την κατανάλωση της γλουτένης.

The Kmagazine: Πόσο εύκολο είναι να προσαρμόσεις τη διατροφή σου και να μην περικλείεις τη γλουτένη;
Θέμις Καρδιόλακα: Το δύσκολο κομμάτι στο να ακολουθήσει κάποιος μία διατροφή χωρίς γλουτένη (θα κάνω μία παρένθεση εδώ και θα σου πω ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, ΔΕΝ κάνει να την αποκλείουν από τη διατροφή τους. Αν θέλουν να την περιορίσουν μπορούν, αλλά δεν κάνει να την αποκλείσουν), είναι στο κομμάτι που έχει να κάνει με το να τρώει έξω. Το να μαγειρεύεις χωρίς γλουτένη στο σπίτι σου είναι κάτι το οποίο –εύκολα ή δύσκολα- συνηθίζεται.Το να θέλεις να φας όμως έξω και να μη μπορείς λόγω της επιμόλυνσης, είναι αυτό το οποίο δυσκολεύει πολύ τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη.Και για να καταλάβουμε τι εννοώ, θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα.Αν κάποιος που έχει δυσανεξία στη γλουτένη πάει σε ένα εστιατόριο και παραγγείλει να φάει ένα φιλέτο στη σχάρα με σαλάτα (φαγητό το οποίο δεν έχει γλουτένη), και το φιλέτο ψηθεί επάνω σε σχάρα στην οποία έχει ψηθεί μία πίτα (που έχει γλουτένη), τότε θα έχει πρόβλημα.Οπότε καταλαβαίνεις ότι δεν είναι κάτι εύκολο.

The Kmagazine: Έχεις κάνει  φιλίες μέσα από αυτή τη δουλειά; Ενασχόληση;
Θέμις Καρδιόλακα: Η αλήθεια είναι ότι μέσω της ενασχόλησής μου με τα βιβλία, αλλά και με το website μου (www.mamaknows.gr), έχω έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο. Ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο λοιπόν, είχα την τύχη να συναναστραφώ με μερικούς ανθρώπους, οι οποίοι κατατάσσονται πλέον στον μικρό κύκλο αυτών που αποκαλώ εγώ “δικοί μου άνθρωποι”.

mamaknows logoThe Kmagazine: Σε λίγες μέρες θα συμμετέχεις και στις μέρες γαστρονομίας στο μουσείο Μπενάκη! Περί τίνος πρόκειται;
Θέμις Καρδιόλακα:Οι Ημέρες Γαστρονομίας, που πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη, είναι μια διοργάνωση η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει τη σύγχρονη γαστρονομίας αλλά και να λειτουργήσει και σαν μία εστία συνεύρεσης, συνεργασίας και δικτύωσης του σύγχρονου γαστρονομικού πολιτισμού.Στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας, πραγματοποιούνται εκθέσεις παραγωγών, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, σεμινάρια κ.ά.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, θα οι ημέρες γαστρονομίας θα φιλοξενήσουν ένα “μοναδικό «οικοσύστημα» γευστικών ιστοριών, εμπειριών και δημιουργίας με παιδική αύρα”.Στις 22, 23 και 24 Μαΐου, τα πρωινά του Μουσείου Μπενάκη θα έχουν στο πρόγραμμά τους αφηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, δια-δραστικά προγράμματα και μοναδικές εκδηλώσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.

Στις 23 και 24 Μαΐου θα έχω την χαρά να κάνω 2 σεμινάρια μαγειρικής για γονείς, τα οποία έχουν να κάνουν με τα βιβλία μου. Σας περιμένω εκεί!

The Kmagazine: Επόμενα projects;Θα αφορούν πάλι τα παιδιά; Νέο βιβλίο;

Θέμις Καρδιόλακα: Για να σου είμαι ειλικρινής υπάρχουν project και μάλιστα περισσότερα από ένα. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι όλα έχουν να κάνουν με παιδιά. Α! Και ναι. Μπορώ επίσης να σου πω ότι αυτή τη στιγμή γράφεται το τρίτο μου βιβλίο. Stay tuned για περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον ;)

Μπορείτε να βρείτε τη Θέμιδα Καρδιόλακα είτε μέσω facebook (μην ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα της) είτε στο mamaknows.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 17.30

You may also like