Κάθε μέρα έχει τη δική της προκατάληψη

Οι μέρες της εβδομάδας είναι συνδεδεμένες με διάφορες προλήψεις από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι παλαιότερες γενιές χαλουχήθηκαν με αυτές, αλλά υπάρχουν αρκετοί ανάμεσά μας, που ακόμα τις πιστεύουν και τους “φοβίζουν”.

Η Δευτέρα, για “καλή” μας τύχη είναι καθαρή μέρα! Δεν έχουμε να “φοβηθούμε” τίποτα…

Έτσι, η Τρίτη θεωρείται μέρα γρουσούζικη, γιατί αλώθηκε η Πόλη. Αν τύχαινε και γεννιόταν κορίτσι ημέρα Τρίτη τότε θεωρούνταν άτυχη: “Σάββατο γιο μη χαίρεσαι και Τρίτη θυγατέρα“, έλεγε ο λαός.


Στο Βυζάντιο, η Τετάρτη και η Παρασκευή ήταν μέρες νηστείας. Της τιμούσαν με παύση κάθε οικιακής ασχολίας από το προηγούμενο απόγευμα, όπως γίνεται δηλαδή με τις γιορτές. Απαγορευόταν αυστηρά να κόψει κανείς εκείνες τις μέρες, αλλά να λουστεί την Κυριακή. Μάλιστα, κάτι τέτοιο επέφερε σημαντική ποινή από την εκκλησία. Μπορεί η τιμωρία να καταργήθηκε, αλλά η παροιμία πέρασε στην συνείδηση του κόσμου.

Αυτή την μέρα σταυρωώθηκε ο Χριστός. Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας πιστεύουν πως, αν πλυθούν αυτή τη μέρα τα ρούχα τους, οι άρρωστοι θεραπεύονται.


Την Πέμπτη δεν έκοβαν ποτέ ύφασμα, γιατί πίστευαν πως θα φθαρεί, λόγω του ήχου της λέξης (Πέμπτη – πέφτει). Για τον ίδιο λόγο δεν έσπερναν κιόλας.

Όσο για την Παρασκευή και 13; Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες, είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία.

Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν αριθμούν τον 13ο όροφο περνώντας από τον 12ο στον 14ο. Στα αεροπλάνα δεν υπάρχει 13η σειρά καθισμάτων… Αλλά και σε πολλούς δρόμους όπου παραλείπεται ο αριθμός 13.

Σύμφωνα με τους λαογράφους, δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι η «Παρασκευή και 13» είναι μια γρουσούζικη μέρα. Η παλαιότερη γνωστή τεκμηριωμένη αναφορά εμφανίζεται το 1869 στη βιογραφία του «Henry Sutherland Edwards» του Gioachino Rossini, ο οποίος πέθανε «Παρασκευή και 13».

Ακόμα και για τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν προκαταλήψεις;

Το Σάββατο είναι η ιερή μέρα για τους Εβραίους, τους “διώκτες του Χριστού”, γι’ αυτό και πίστευαν πως το Σάββατο είναι η ημέρα των φαντασμάτων. Πιστεύεται πως ο σαββατογεννημένος βλέπει φαντάσματα τα οποία δεν τον πειράζουν. Επίσης δεν τον πιάνει «μάτι», αλλά δεν προκόβει κιόλας αν είναι αγόρι, όπως είδαμε στην Τρίτη. Για όλα αυτά το Σάββατο θεωρείται η πιο κατάλληλη μέρα για μαγεία.

Κυριακή
Ευτυχώς, επειδή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο, θεωρείται ημέρα φωτός και χαράς. Γι’ αυτό και όποιος γεννιέται Κυριακή πρωί θα ζήσει ευτυχισμένος.

Featured image: unsplash.com/@jeshoots

You may also like