Κεφίρ: γιατί αξίζει μία θέση στη λίστα με τα ψώνια μας

Αν και το γιαούρτι διατηρεί μία αξιοσέβαστη θέση στις διατροφικές μας συνήθειες, ένα άλλο γαλακτοκομικό προϊόν έρχεται να το… προκαλέσει! Ο λόγος για το κεφίρ, το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα κι έπειτα έχει υποστεί ζύμωση έπειτα από καλλιέργειες ζυμομυκητών, επεξεργασία που δίνει στο κεφίρ την ξινή του γεύση. Και μπορεί αυτό το “ξινή” να μην το κάνει δελεαστικό, όμως, εδώ έρχονται τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωσή του!

01 Υποστηρίζει την πεπτική λειτουργία. Όπως συμβαίνει και με το γιαούρτι, έτσι και το κεφίρ περιέχει προβιοτικά τα οποία προστατεύουν τη χλωρίδα του εντέρου, προφυλάσσοντάς το από διαταραχές όπως το φούσκωμα ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το κεφίρ, όμως, έχει περισσότερους τύπους καλών βακτηρίων από το γιαούρτι – για την ακρίβεια έχει δώδεκα κατηγορίες. Και βέβαια, περισσότερες κατηγορίες σημαίνουν μεγαλύτεροι πληθυσμοί, άρα μεγαλύτερη προστασία του πεπτικού συστήματος!

02 Είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Σίγουρα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, άνδρες και γυναίκες ηλικίας από δεκαεννέα έως πενήντα ετών πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά χίλια mg ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Ένα φλιτζάνι κεφίρ περιέχει από τριακόσια έως τετρακόσια mg ασβεστίου, επομένως μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινής πρόσληψης ασβεστίου.

03 Περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη ακόμη κι από το αυγό. Οι πρωτεΐνες είναι βασικές για τη δημιουργία και ενδυνάμωση των οστών, των μυών και των κυττάρων του δέρματος, ενώ επίσης μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που βοηθάει στην απώλεια βάρους. Το κεφίρ περιέχει περίπου εννέα γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, σε σύγκριση με τα έξι γραμμάρια που περιέχει ένα μεγάλο αυγό. Επίσης η περιεκτικότητα του κεφίρ σε πρωτεΐνες ξεπερνά ακόμη και το παραδοσιακό μας γιαούρτι που τα τελευταία χρόνια τόσο τιμούν στο εξωτερικό σε επίπεδο υγιεινής διατροφής!

04 Είναι πλούσιο ΚΑΙ σε κάλιο. Το κάλιο είναι εκείνο που βοηθά στη μείωση της αρτηριακή πίεσης και μας ανακουφίζει από μυϊκές κράμπες, ωστόσο έχει παρατηρηθεί πως γυναίκες μεταξύ είκοσι και εξήντα εννέα ετών προσλαμβάνουν καθημερινά από 2,2 έως 2,4 γραμμάρια καλίου όταν η συνιστώμενη ποσότητα ανέρχεται στα 4,7. Ο λόγος έγκειται στο ότι το κάλιο περιέχεται κατά βάση σε φρούτα (όπως οι μπανάνες), λαχανικά και γαλακτοκομικά, δηλαδή φαγώσιμα που δεν καταναλώνονται όσο τακτικά θα έπρεπε. Όμως, μία μερίδα κεφίρ περιέχει τετρακόσια mg καλίου, οπότε μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

05 Ενδείκνυται ακόμη και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Δεν είναι μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που δυσκολεύονται να χωνέψουν τη λακτόζη, δηλαδή το σάκχαρο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το κεφίρ αν και περιέχει λίγη λακτόζη, περιέχει επίσης και βακτήρια που καταναλώνουν το σάκχαρο, κάνοντάς το ιδανικό για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για την αλλεργία στα γαλακτοκομικά, οι οποίοι καλύτερο είναι να προτιμήσουν κεφίρ από γάλα φυτικής προέλευσης.

Συνδυάζεται υπέροχα ως βάση για smoothies και για ένα μπολ με δημητριακά και φρούτα. Εντούτοις, όσο θελκτικό κι αν είναι να αγοράσει κανείς κεφίρ με γεύση, καλό είναι να γνωρίζει πως αυτή η προσθήκη συνεπάγεται και επιπλέον ζάχαρη. Φυσικά πίνεται και σκέτο, αν δεν στέκεται εμπόδιο η έντονη γεύση του!

You may also like