Νερό ναι, αλλά όχι όταν τρώμε

woman drinking waterΕίναι γνωστό ότι το νερό είναι πηγή ζωής. Αν σκεφτούμε ότι το 60% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό, το 70% του εγκεφάλου μας είναι νερό, το 90% των πνευμόνων μας είναι νερό, το να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο μας βοηθά να λειτουργούμε καλύτερα και να δείχνουμε πιο όμορφοι. Ωστόσο, όσο κι αν η ενυδάτωσή μας αποτελεί αέναο ζητούμενο, οι ειδικοί «απαγορεύουν» την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος, καθώς, όπως εξηγούν, αυτό επιβραδύνει την πέψη. Μάλιστα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα όταν το νερό είναι κρύο.

Η αρχαία επιστήμη της Αγιουρβέδα λέει ότι το να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος σβήνει την «πεπτική φωτιά» μας κι έτσι ο οργανισμός μας δεν χωνεύει κατάλληλα τις τροφές που καταναλώνει. Γι αυτό και αυτό που συστήνεται είναι να αποφεύγουμε να πίνουμε νερό τουλάχιστον μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά την κατανάλωση της τροφής.

Η σύγχρονη επιστήμη θέτει το ζήτημα σε διαφορετική βάση, ωστόσο, το μήνυμα παραμένει το ίδιο.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να επηρεάσει τα φυσιολογικά επίπεδα των οξέων του στομάχου, επιβραδύνοντας την πέψη.

Μειώνοντας την ικανότητα των πεπτικών ενζύμων να χωνεύουν κατάλληλα την τροφή μπορεί να προκαλέσει σταδιακή αύξηση των τοξικών αποβλήτων στον οργανισμό. Ούτως ή άλλως, όσο θρεπτικά και αν τρώμε δεν έχει σημασία αν δεν μπορούμε να χωνέψουμε τις τροφές.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέρδα, η πεπτική φωτιά του οργανισμού μας είναι πιο αδύναμη το χειμώνα και συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να προτιμούμε να πίνουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Γενικά, είναι καλό να αποφεύγουμε ποτά που επιβραδύνουν την πέψη, όπως είναι το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και οι σακχαρώδεις χυμοί. Τέλος, είναι καλό να θυμόμαστε ότι εκτός από το νερό, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από τροφές που μας ενυδατώνουν φυσικά, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, σε αντίθεση με τον καφέ και το αλκοόλ που (σε μεγάλες ποσότητες) μας αφυδατώνουν.

Πηγή: Discovery

You may also like