Ο πόλεμος των δύο φύλων: Η αλλαγή στη σχέση τους

men-women_2Είναι γεγονός ότι η μέχρι πρότινος ισορροπία των σχέσεων και των διακριτών ρόλων σε ένα ζευγάρι έγερνε προς την πλευρά των ανδρών. Το άλλοτε ισχυρό φύλο καθόριζε την ουσία και την πορεία της σχέσης, του γάμου, της οικογένειας. Πλέον, δεν κάνουμε καν λόγο για ισότητα. Η κοινωνία της κρίσης ισχυροποίησε τη θέση των γυναικών, δείχνοντας μάλλον την υπεροχή τους στον επαγγελματικό τομέα.
Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, καθώς το 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες το 75% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν ανήκαν στο ανδρικό φύλο. Ολοένα και πιο συχνά οι διοικητικές, και όχι μόνο, θέσεις ανήκουν πλέον κατά 50% σε γυναίκες. Αυτό για να μην μακρηγορώ σημαίνει ότι δεν είναι λίγοι οι άνδρες που περιμένουν τον «θηλυκό κουβαλητή» του σπιτιού να γυρίσει από τη δουλειά το απόγευμα…

[quote_right]Οι ρόλοι έχουν ανατραπεί… Αυτό είναι σαφές! Σαφές είναι μάλλον και ότι πλέον οι γυναίκες δεν παραμένουν σε έναν γάμο λόγω οικονομικής εξάρτησης και μονόδρομης λύσης, αλλά λόγω του ότι μέσα σε αυτό το γάμο νιώθουν αγάπη, πληρότητα και τρυφερότητα. [/quote_right]

Πόσο εύκολο, όμως, είναι για έναν άνδρα που έχει μεγαλώσει με τη νοοτροπία ότι εκείνος πρέπει να φροντίσει να είναι «γεμάτο το καλάθι», ότι θα πρέπει να παράσχει οικονομική ασφάλεια σε μια γυναίκα, να αντιληφθεί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει; Η ανατροπή των θέσεων και των ρόλων, όλη αυτή η αλλαγή της θέσης ισχύος, είναι ικανή να τινάξει τα πάντα στο αέρα: τη σχέση, τις ισορροπίες, την κοινωνική αποδοχή. Πολλώ δε μάλλον, όταν μαζί της έρχεται και ο εφιάλτης της ανεργίας που προειδοποιεί ότι δεν εξασφαλίστηκε μόνο η ισορροπία μέσα στη σχέση, αλλά η γυναίκα τείνει να κρατά τα ηνία μέσα από την επαγγελματική της πορεία.

Η επαφή με τον εφιάλτη της ανεργίας
Για κάθε άτομο, η απώλεια της θέσης εργασίας του αποτελεί ισχυρό πλήγμα τόσο στην καθημερινότητά του όσο και στην ίδια του την υπόσταση, την προσωπικότητα και το είναι. Η ανατροπή είναι πλήρης ακόμη και στον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, αλλά και στον τρόπο που τον ορίζει απέναντι στους άλλους. Η πορεία προς την αυτοπραγμάτωση ανακόπτεται και ένα «γιατί» πλανάται σαν σκέψη, σαν φόβος, σαν διαπίστωση. Και ακόμη και τότε, η κοινωνία δεν επιτρέπει στον άνδρα να εκφραστεί συναισθηματικά. Και σε αυτό οι γυναίκες υπερέχουμε. Είμαστε ελεύθερες να κλάψουμε σε έναν φιλικό ώμο, να εκφράσουμε τους φόβους και τις ανασφάλειές μας, να δείξουμε ότι απογοητευτήκαμε και ανησυχούμε για το μέλλον.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ένας άνδρας χάνει τη δουλειά του; Είναι οδυνηρό για έναν άνδρα να νιώθει ότι δεν είναι πια αυτός ο κουβαλητής του σπιτιού. Ότι δεν είναι αυτός, ο «κύρης» που φέρνει τα χρήματα στο σπίτι. Αυτό έχει ως απόρροια, τουλάχιστον αρχικώς, να αντιδράσει. Συχνά μετατρέπεται σε έναν άλλο άνθρωπο, που ελλείπει ενδιαφερόντων και διάθεσης για ζωή. Δεν αποκλείεται γυρνώντας εσείς από μία κουραστική μέρα στη δουλειά να τον δείτε στην ίδια θέση που τον αφήσατε το πρωί, με το laptop ανά χείρας και στο σπίτι να επικρατεί το απόλυτο χάος. Το πιο πιθανό σε αυτή την περίπτωση είναι να ακολουθήσει τσακωμός. Δεν είναι όμως και το πιο σωστό.

Κάθε νέα κατάσταση χρειάζεται χώρο και χρόνο για να συνειδητοποιηθεί από το άτομο που τη βιώνει. Δώστε του λοιπόν το χρόνο που χρειάζεται και μην ακυρώνετε την «ανδρική του υπόσταση», όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται τη δεδομένη στιγμή. Και έχετε υπόψη ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό όταν καλούνται να το αντιμετωπίσουν δύο άνθρωποι μαζί.

man depressionΗ κατάθλιψη προ των πυλών
Ακόμη και η κατάθλιψη είναι πιο δύσκολα διαγνώσιμη στους άνδρες. Συνήθως γίνεται αντιληπτή λόγω της επίμονης έλλειψης διάθεσης, της παραίτησής του από τη ζωή και τις δραστηριότητες, την παρατεταμένη σιωπή. Εκείνη τη στιγμή είναι που χρειάζεται τη σύντροφό του πιο κοντά από ποτέ.
– Μπείτε κι εσείς στη θέση του και αντιληφθείτε πώς θα νιώθατε σε μια ανάλογη περίπτωση.
-Δώστε του το χρόνο να συνειδητοποιήσει τι συνέβη και να βρει το κουράγιο να ξεκινήσει από την αρχή.
– Μην απομακρυνθείτε από κοντά του ακόμη και αν σας το ζητήσει.
Είναι η αρχή μιας νέας δύσκολης κατάστασης που μπορεί να λυθεί σύντομα, μπορεί όμως να πάρει και χρόνο. Το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να μπορεί να νιώθει ότι τον αγαπάτε ακόμα και τον στηρίζετε, ακόμη κι αν η κατάσταση έχει αλλάξει.

Σχετικά άρθρα:

Κάνει καλό στη σχέση τα ζευγάρια να δουλεύουν μαζί…

Πώς να αντιμετωπίσετε την προϊσταμένη σας

Συναισθήματα και εργασία, από την Ολγα Παπατριανταφύλλου

Τι δεν πρέπει ποτέ να πούμε στο αφεντικό μας

You may also like