Παιδιά και Κατοικίδια: «Μαμά, θα μου πάρεις ένα σκυλάκι;»

pet kidsΟι περισσότερες μαμάδες που θα διαβάζουν αυτό το άρθρο το πιο πιθανό είναι πως ήδη έχουν ακούσει αυτήν την παράκληση από τα παιδάκια τους. Εντάξει, μπορεί να μη σας ζήτησαν απαραίτητα σκυλάκι, αλλά ένα γατάκι, χαμστεράκι, ή ακόμη κι ένα ψαράκι όλο και θα το ζήτησαν! Πολλές ίσως νομίζετε πως θα είναι απλά ένα ζωάκι στο σπίτι, για το παιδί, όμως θα είναι πολλά περισσότερα.

Σύμφωνα με την Ψυχολόγο Υγείας, Μαρία Κατσαούνη*, η συμβίωση κι η αλληλεπίδραση του παιδιού με ένα ζώο συμβάλλει στην ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ας κάνουμε μία απαρίθμηση των θετικών εκβάσεων από αυτή τη σχέση:

– Ενισχύει τη συντροφικότητα στο παιδί, επιτρέποντάς του αργότερα να ενσωματωθεί πιο εύκολα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, όπως το σχολείο για παράδειγμα.

– Μειώνει το άγχος και τη νευρικότητα και τα παιχνίδια με το κατοικίδιο προσφέρουν χαρά και ηρεμία στο παιδί.

Pet & kid 5– Αυξάνεται η αίσθηση της αγάπης, του σεβασμού, της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης.

– Ενισχύει την υπευθυνότητα και τον αυτοέλεγχο του παιδιού. Επίσης το γεγονός πως το παιδί αναλαμβάνει να φροντίσει το κατοικίδιο, από το τάισμα και το βούρτσισμα του τριχώματος έως και τη βόλτα του, τονώνει την αυτοεκτίμησή του.

– Αντιλαμβάνεται τη σημασία της φιλίας. Ακόμη και το φαινομενικά απλό γεγονός πως το σκυλάκι επιλέγει να βρίσκεται κοντά στο παιδάκι σας, λειτουργεί ευεργετικά για το παιδί.

– Πολλά εκπαιδευμένα ζώα, όπως σκύλοι και άλογα, βοηθούν παιδιά με αυτισμό ή άλλες αναπηρίες/παθήσεις.

Pet & kid 8Επιπλέον η σχέση του παιδιού με ένα κατοικίδιου σύμφωνα με έρευνες επηρεάζει θετικά και τη σωματική υγεία του παιδιού, καθώς ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Αποτελέσματα ερευνών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα παιδί που μεγαλώνει με σκύλο θα έρθει λιγότερες φορές αντιμέτωπο με λοιμώξεις στα αυτιά ή αντίστοιχες του αναπνευστικού. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα παιδί που ζει με ζώο θα λάβει κατά περίπου 30% λιγότερες φορές αντιβιοτικά σε σχέση με ένα παιδί όπου δεν υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι.

Μαρία Κατσαούνη είναι Ψυχολόγος Υγείας. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη κι ειδικεύεται στη Συμβουλευτική Online σε προβλήματα Χρόνιων Παθήσεων και Άγχους, καθώς επίσης και σε θέματα Μητρότητας και Παιδιών. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω του site psyxology.gr

You may also like