Πες μου πού πονάς να σου πω πώς να κοιμηθείς…

Ο ποιοτικός κι επαρκής ύπνος είναι ένας βασικός παράγοντας της διατήρησης της καλής μας υγείας. Μας βοηθά να αναπληρώσουμε την ενέργεια που ξοδέψαμε μέσα στην πολυάσχολη μέρα μας. Επίσης συμβάλλει στη σωματική και πνευματική αποδοτικότητά μας. Τι γίνεται, όμως, όταν μας ταλαιπωρούν χρόνιοι πόνοι; Σε μία τέτοια περίπτωση, ουσιαστικό ρόλο παίζει η στάση στην οποία κοιμόμαστε. Και, μπορεί αυτή να είναι προσωπική επιλογή,… Όμως όταν επηρεάζεται ο ύπνος μας και την επόμενη μέρα νιώθουμε πιο κουρασμένοι απ’ ότι όταν πέσαμε για ύπνο, τότε μάλλον πρέπει να σκεφτούμε πώς να βελτιώσουμε την κατάσταση.

               Οι ειδικοί εμφανίζουν ως απαγορευτική την πρόσθια στάση όπου κοιμόμαστε “πάνω” στο στομάχι, καθώς έτσι η σπονδυλική στήλη αλλά κι ο αυχένας παίρνουν αφύσικη στάση εντείνοντας το πρόβλημα, ανεξάρτητα του πού εστιάζεται αυτό. Έτσι πρέπει, ανάλογα με το σημείο που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, να επιλέξουμε και τη σωστή στάση όταν ξαπλώνουμε.

            Για τον πόνο στην πλάτη: στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια

               Όταν ταλαιπωρούμαστε από πόνο στην πλάτη, η ύπτια θέση με τα πόδια τεντωμένα προκαλεί μία αφύσικη έκταση της σπονδυλικής στήλης που εντείνει το πρόβλημα. Αν, όμως, ξαπλώνουμε στο πλάι με τα πόδια μας λυγισμένα προς το στομάχι (όπως στη εμβρυική στάση, αλλά χωρίς να κυρτώνουμε την πλάτη) κι ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια… Οι γοφοί ευθυγραμμίζονται και μειώνεται η πίεση στη σπονδυλική στήλη. Στη περίπτωση που συνηθίζουμε να κοιμόμαστε σε ύπτια θέση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μαξιλάρι κάτω από τις γάμπες μας. Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα, να επενδύσουμε σε ένα κρεβάτι με μηχανισμό ανάκλισης… Ώστε το κεφάλι να είναι τοποθετημένο ελαφρώς λίγο πιο ψηλά από τα πόδια μας.

            Πόνος στους γοφούς: ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή τις γάμπες

               Μπορεί η θέση στο πλάι να ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη. Όμως μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφά για κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα στους γοφούς. Το εξωτερικόν οστό του ισχίου, γνωστό ως μείζων τροχαντήρας, επικαλύπτεται από έναν ασκό με υγρό, τον επιπολής τροχαντήριο θύλακα. Όταν ο θύλακας αυτός πιέζεται ενώ ξαπλώνουμε στο πλάι (ή, ακόμη χειρότερα, όταν έχουμε κι ένα σκληρό στρώμα), προκαλείται η τροχαντηρίτιδα. Πρόκειται για μία φλεγμονή που προκαλεί και τον έντονο πόνο στο σημείο. Για να μειώσουμε τον πόνο, καλό είναι να ξαπλώνουμε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή τις γάμπες. Έτσι θα περιορίζεται η πίεση στο σημείο.

            Αυχενικός πόνος: στο πλάι ή ανάσκελα με ένα ανατομικό μαξιλάρι

               Εδώ πρόκειται καθαρά προσωπική επιλογή η στάση. Όμως η χρήση ενός ανατομικού μαξιλαριού ή ενός μαξιλαριού με αφρό μνήμης είναι απαραίτητη. Ένα τέτοιο μαξιλάρι θα βοηθήσει τον αυχένα να διατηρεί τη σωστή θέση στη διάρκεια του ύπνου βοηθώντας στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Κι είναι προτιμότερο να επενδύσουμε σε ένα τέτοιο μαξιλάρι παρά να πειραματιζόμαστε αν θέλουμε παραπάνω από ένα μαξιλάρι ή ακόμη και κανένα μαξιλάρι… Καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περιττές αλλά κι επίπονες εκτάσεις στον αυχένα.

               Βεβαίως σε κάθε περίπτωση, μην αμελείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ή έναν ορθοπεδικό που θα μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν ο πόνος εμφανίζεται επίμονος.              

Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@anniespratt

You may also like