Ποια φρούτα εποχής αξίζουν την προσοχή μας

               Έχουμε μπει στην περίοδο που η αγορά κυριολεκτικά θα κατακλυστεί από ζουμερά φρούτα που μπορούν να βγάλουν νοκ άουτ ακόμη και τις πιο διάσημες… πάστες! Μάνγκο, ροδάκινα, κεράσια κι άλλα φρούτα με το χαρακτηριστικό ογκώδες και σκληρό κουκούτσι (το οποίο, στην ουσία, είναι ο πυρήνας που κρύβει το σπόρο του φρούτου) θα ξεκινήσουν να διεκδικούν μία θέση στα πιάτα μας, είτε μιλάμε για σνακ είτε για επιδόρπια.

               Όλα αυτά τα φρούτα είναι εξαιρετικές πηγές αντιφλεγμονωδών ουσιών κι είναι αυτές που τους προσδίδουν τα έντονα χρώματά τους. Κι αν και δεν είναι τόσο πλούσια σε κάλιο όπως η μπανάνα, όμως τα φρούτα αυτά μπορούν να καλύψουν περίπου το 8% με 9% της ημερήσια συνιστώμενης ποσότητας που χρειαζόμαστε.

               Αλλά περιμένετε, σας έχουμε κι άλλους λόγους για να τα προτιμήσετε!

               01 Εξισορροπούν το βάρος μας. Ο συνήθης ένοχος που μας κάνει ενίοτε να παρεκκλίνουμε από μία κατά τ’ άλλα υγιεινή διατροφή είναι η λιγούρα για γλυκό. Φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και τα νεκταρίνια είναι μεν γλυκά, αλλά δεν περιέχουν πολλές θερμίδες – το ανώτατό τους είναι οι εκατό θερμίδες ανά μερίδα. Έτσι είναι σαφώς προτιμότερο ένα μπολ με κεράσια από τα μπισκότα που αρπάξαμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ! Επιπλέον έτσι προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες για μας φυτικές ίνες προκειμένου να διατηρηθεί το αίσθημα κορεσμού αλλά και να χαμηλώσουμε τη χοληστερίνη μας, αποφεύγοντας έτσι το ρίσκο παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ.

               02 Ενισχύουν την όρασή μας. Τα βερίκοκα και τα μάνγκο περιέχουν β-καροτίνη, μία προβιταμίνη της βιταμίνης Α, της οποίας η επάρκεια στο σώμα σχεδόν καθορίζει και την καλή όραση. Μάλιστα σε πρόσφατες έρευνες διαπιστώθηκε πως η βιταμίνη Α μπορεί κι απορροφά το επιβλαβές μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών και των smartphones. Με μία μερίδα φρέσκα βερίκοκα, λοιπόν, σχεδόν καλύπτουμε την ημερήσια ανάγκη μας σε βιταμίνη Α.

               03 Μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών. Τα κεράσια και τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, έναν τύπο φλαβονοειδών που εντοπίζεται σε φρούτα με σκούρη κόκκινη, μωβ ή και μπλε απόχρωση. ΟΙ ανθοκυανίνες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να θωρακίζεται ο οργανισμός μας από καρδιοπάθεια, διαβήτη, ακόμη και μορφές καρκίνου.

               04 Φροντίζουν το δέρμα. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία προλαμβάνει την αλλοίωση των κυττάρων και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι αυτό που χαρίζει στο δέρμα μας την ελαστικότητα και τη λάμψη του, οπότε καλό είναι μαζί με τη μάσκα ημέρας μας να εμπιστευόμαστε κι ένα μεγάλο ροδάκινο την ημέρα!

               Μια, λοιπόν, που ούτως ή άλλως φροντίζουμε να ανανεώνουμε τα περιεχόμενα του ψυγείου μας ανάλογα με την εποχή, ευκαιρία να κρατήσουμε μία ξεχωριστή θέση γι’ αυτά τα σαρκώδη φρούτα!

You may also like