Πώς η δουλειά γίνεται “σχολείο ζωής”;

Τα μαθήματα ζωής που διδασκόμαστε στη διάρκεια του οκταώρου.

Συνηθίζω να λέω πως στη ζωή μας παίρνουμε σε συνεχή βάση μαθήματα. Μαθήματα που δεν είναι κανείς εκεί να μας τα διδάξει, αλλά αντλούμε το “ηθικό δίδαγμα” από την εκάστοτε εμπειρία. Αυτά τα μαθήματα δε θα μπορούσαμε να μην τα βιώνουμε και στη δουλειά μας. Η κάθε μέρα στο πόστο μας δε μας εξασφαλίζει τα μέσα για την καλύτερη δυνατή διαβίωσή μας, αλλά κι από μία εμπειρία που μας κάνει καλύτερους – όχι μόνο στη δουλειά αλλά σε κάθε στιγμή της ζωής μας.

01 Δε σταματάμε να μαθαίνουμε.

 Κι όμως, ακόμη και μετά το σχολείο και το πανεπιστήμιο, αλλά και μετά την περίοδο προσαρμογής σε ένα νέο επαγγελματικό πόστο, και πάλι δεν “τα ξέρουμε όλα”. Στην πραγματικότητα, όσο προσπαθούμε να μάθουμε κάτι καινούριο καλλιεργούμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες, δημιουργώντας έτσι αντικείμενα συζήτησης. Επιπλέον, θα είναι πολύ ευκολότερο να προσαρμοστούμε σε τυχόν αλλαγές που θα έρθουν τη ζωή μας.

    02 Βγαίνουμε από την “comfort zone” μας.

 Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως… άβολο, αλλά η αλήθεια είναι πως χρειάζεται ενίοτε να κάνουμε κάτι πέρα από τις δυνατότητες που νομίζουμε πως έχουμε. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας και θα μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα από όσα θεωρούσαμε πως μπορούμε να επιτύχουμε.

     03 Κι αν τυχόν αποτύχουμε; Όλα καλά!

Ας μη γελιόμαστε: ένα “trial & error” έχει προηγηθεί προτού επιτύχουμε κάποιον στόχο. Δεν είναι τυχαία η έκφραση “μαθαίνω από τα λάθη μου”, μια που μέσα από αυτά γινόμαστε καλύτεροι – κι άρα έρχονται στο δρόμο μας περισσότερες ευκαιρίες για το καλύτερο που επιθυμούμε, ό,τι κι αν είναι αυτό για τον καθένα.

       04 Δεν ξεχνάμε τις αξίες μας.

Οι ηθικές μας αρχές κι αξίες είναι αυτές που μας καθορίζουν ως άτομα. Έτσι, ακόμη κι αν χρειάζεται να πούμεμερικά “όχι”, μένουμε πιστοί σε αυτές κι άρα μένουμε πιστοί στον ίδιο μας τον εαυτό.

     05 Βασιζόμαστε στο networking.

Στο χώρο εργασίας, εκ των πραγμάτων ερχόμαστε σε επαφή με αρκετό κόσμο. Κι όσο περισσότερες οι σχέσεις που δημιουργούμε, τόσο πιο εύκολο είναι να ανατρέξουμε σε μία από αυτές εάν κι όταν χρειαστεί. Πώς μεταφράζεται αυτό στη ζωή εκτός γραφείου; Μα με τις φιλίες μας, φυσικά. Κι είναι καλύτερο να έχουμε γύρω μας ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να στηριχθούμε – άλλωστε δε μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα μόνοι μας…

       06 Προσαρμοζόμαστε με τα άτομα γύρω μας, όχι το αντίθετο.

Είναι λογικό σε κάθε χώρο εργασίας να συναναστρεφόμαστε με διαφορετικούς ανθρώπους: διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες… Κι επειδή η αλήθεια είναι πως οι συμπάθειες δεν είναι απαραίτητα αμοιβαίες, μαθαίνουμε να προσαρμόζουμε ανάλογα τις κοινωνικές μας δεξιότητες. Χάρη σε αυτές καταφέρνουμε να βρούμε μία κοινή γραμμή ώστε να επιλυθεί το όποιο ζήτημα.

        07 Δεν εγκαταλείπουμε.

Ω, ελάτε τώρα; Ποιος δεν έχει πει “δεν αντέχω άλλο” μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά; Λίγο πολύ όλοι το έχουμε πει, έστω κοιτάζοντας την αντανάκλασή μας στον καθρέφτη (ακόμη καλύτερο αυτό, ίσως…). Παρ’ όλα αυτά, όμως, την επόμενη μέρα ξεκινάμε και πάλι με την καλή μας διάθεση πεπεισμένοι πως η νέα μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Αυτό σημαίνει πως δεν εγκαταλείπουμε: βασιζόμαστε στην αυτοπεποίθησή μας, αποδεχόμαστε τις όποιες καταστάσεις, όσο φορτικές κι αν είναι για την ψυχολογία μας κι απλά επικεντρωνόμαστε σε ό,τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιωθούν.

               Αυτά τα μαθήματα δεν τα προσφέρει κανένα σεμινάριο και κανένα induction.. Αντίθετα, το μόνο που χρειάζεται είναι μάτια ανοιχτά στη λεπτομέρεια και μυαλό έτοιμο να δεχθεί την κάθε αλλαγή και πρόκληση.

               Πηγή: Career Girl Daily

Featured image: unsplash.com/@linkedinsalesnavigator

You may also like