ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝΟ

Άλλη συνταγή είχα σκοπό να βάλω αλλά όταν είδα την φωτογραφία στο Foodurismo.comκαι φαντάστηκα την γεύση της συγκεκριμένης μακαρονάδας, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και να αλλάξω το πρόγραμμα…

Ο πρωταγωνιστής σε αυτή τη συνταγή είναι το φινόκιο, τελεία και παύλα. Μπορεί αυτό να ακούγεται υπερφίαλο αλλά με την πρώτη μπουκιά θα καταλάβετε τί εννοώ και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα “συγχωρήσετε” αυτή την… υπεροψία.
Είναι μάλλον η τόσο ξεχωριστή γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα του φινόκιο που κάνει αυτό το πιάτο τόσο ιδιαίτερο. Η αίσθηση του ούζου και του γλυκάνισου που αφήνει στο στόμα αναδεικνύει ένα σχετικά… “άτονο” γευστικά ψάρι, όπως ο τόνος.

Μάλλον καταλάβατε ότι μπορώ να ζήσω ευτυχισμένη και χωρίς να τρώω συχνά τόνο, σε αντίθεση με τον Κώστα που λατρεύει αυτό το ψάρι. Αρκεί λοιπόν το “μαγικό άγγιγμα” του φινόκιο για να μείνουμε και οι δύο ευχαριστημένοι και να αποφύγουμε τα… διπλομαγειρέματα.

Θα χρειαστείτε: (για 2 άτομα)

1 μέτριο φινόκιο σε φέτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σφηνάκι ούζο ή ρακή ή τσίπουρο ή μισό ποτήρι λευκό κρασί
300 γρ. ταλιατέλες ή όποιο άλλο ζυμαρικό θέλετε
200 γρ. τόνος σε νερό από βάζο ή κονσέρβα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ξύσμα λεμονιού

Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό για να βράσετε τα μακαρόνια. Όταν πάρει βράση ρίξτε τα ζυμαρικά αφού πρώτα ρίξετε μια κουταλιά της σούπας αλάτι.
Αφήστε τα να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από ότι συνηθίζετε.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε το φινόκιο και τα κρεμμυδάκια, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε διαρκώς για να σοταριστούν ελαφρά και να μαλακώσουν. Σβήνετε με το αλκοόλ και ανακατεύετε, προσθέτετε τον τόνο, χωρίς όμως να τον θρυμματίσετε, είναι ωραίο να υπάρχουν κομμάτια του ψαριού για να τα καταλαβαίνετε στη γεύση.

Βγάλτε με μια πιρούνα τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα που βράζουν και ρίξτε τα στο τηγάνι που έχετε τον τόνο. Καλό είναι να πάρετε και λίγο από το νερό τους μαζί. Ανακατέψτε καλά τα μακαρόνια με τη σάλτσα του τόνου μέσα στο τηγάνι για 1 περίπου λεπτό.

Βάλτε το φαγητό σε πιάτο, ρίξτε λίγο ξύσμα λεμονιού κι αν θέλετε και μερικές σταγόνες από το χυμό του, ταιριάζει τόσο πολύ…

Πηγή: Foodurismo.com

You may also like