Job Interview : Συμβουλές εργοδοτών για υποψήφιους εργαζόμενους

interviewΗ στιγμή της συνέντευξης για μία δουλειά είναι πάρα πολύ σημαντική. Όχι μόνο επειδή ο εργοδότης επιδιώκει να διαπιστώσει αν όντως ισχύουν αυτά που περιλαμβάνεις στο βιογραφικό σου, αλλά και επειδή προσπαθεί να καταλάβει αν είσαι διατεθειμένος να ακούσεις τις υπαγορεύσεις του, αλλά και αν είσαι συμπαθής και πρόθυμος να εργαστείς στη δική του επιχείρηση.

Αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω είναι το τι θέλει να δει και να ακούσει από τον ιδανικό υποψήφιο για τη θέση που αναζητά ο εκάστοτε εργοδότης.

Κανόνας 1ος

Θέλει να είσαι συμπαθητικός: Τι σημαίνει αυτό; Ότι θέλει να δουλεύει με άτομα που συμπαθεί και τον συμπαθούν. Κανένα αφεντικό δεν είναι διατεθειμένο να ανεχθεί έναν αναιδή, απρόθυμο ή ειρωνικό υπάλληλο, όσο καλό κι αν είναι το βιογραφικό του. Γι’ αυτό φρόντισε να είσαι χαμογελαστός, να διατηρείς οπτική επαφή και δείξε ήπιο ενθουσιασμό και διάθεση να είσαι εκεί. Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική και αυτό πρέπει να το έχεις σοβαρά υπόψη!

Κανόνας 2ος

Δεν θέλει να πεις αμέσως πόσο πολύ θέλεις αυτή τη δουλειά: Φυσικά και θέλει να θέλεις τη δουλειά, αλλά μη βιαστείς να το τονίσεις από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε, θα ήταν πιο πειστικό να θέλεις τη δουλειά, αφού πρώτα έχεις ακούσει ποιες είναι οι αρμοδιότητες που θα έχεις, καθώς και σημαντικές λεπτομέρειες όπως οι στόχοι, ο μισθός, οι αρμοδιότητες.

Κανόνας 3ος

Θέλει να έχεις κάτι ξεχωριστό: Αυτό μπορεί να το επιτύχεις με διάφορους τρόπους. Είτε με κάτι ξεχωριστό που υπάρχει στο βιογραφικό σου και σε διακρίνει από τους άλλους υποψηφίους είτε με κάτι που θα φοράς ή θα κρατάς στα χέρια σου. Το πιο πιθανό είναι ο εργοδότης να δει πάρα πολλούς υποψηφίους πριν την τελική επιλογή, οπότε καλό θα ήταν όταν μιλάει για εσένα να μπορεί να αναφερθεί σε κάτι που θυμάται. Π.χ. «η κοπέλα που κάνει τρίαθλο» ή «ο κύριος που κατάγεται από το Λίχτενσταϊν» ή ακόμη και «το παιδί που μένει ακριβώς απέναντι από την εταιρεία». Φρόντισε όμως, αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις να είναι κάτι θετικό και όχι κάτι που θα αποθαρρύνει το αφεντικό από το να σε προσλάβει.

Κανόνας 4ος

Κάνε ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις πραγματικά σε ενδιαφέρουν: Μην δείχνεις αδιάφορος με τη δουλειά που σου προσέφεραν, ρώτα βασικά πράγματα για τις αρμοδιότητές σου αλλά και τους στόχους τους οποίους καλείσαι να επιτύχεις. Ρώτα πώς θα αξιολογείσαι, τι είναι αυτό που θα σου φέρει άμεσα αποτελέσματα στη δουλειά σου και τι είναι αυτό που έκανε τους καλύτερους υπαλλήλους να σταθούν στη κορυφή της επιχείρησης.

questions to interviewerΚανόνας 5ος

Οι ερωτήσεις σου να περιορίζονται γύρω από την πραγματική δουλειά: Μην αρχίσεις να ρωτάς πότε θα πάρεις άδεια, αν σου επιτρέπεται να κάνεις μεγάλα διαλείμματα ή πόσο συχνά θα πρέπει να μένεις παραπάνω από ένα 8ωρο στη δουλειά. Κάτι τέτοιο θα έδειχνε ότι δεν ενδιαφέρεσαι καθόλου για την ευημερία και την εξέλιξη της εταιρείας.

Κανόνας 6ος

Στο τέλος της συνέντευξης θέλει να ζητήσεις αυτή τη δουλειά και μάλιστα να εξηγήσεις γιατί την διεκδικείς: Μέχρι το τέλος της συνέντευξης θα έχεις καταφέρει να σχηματίσεις μία άποψη για αυτή τη δουλειά. Αν την θέλεις πραγματικά τότε θα έχεις καταφέρει να εντοπίσεις και ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που τη θέλεις.

Προσοχή: Μην πεις σε καμία περίπτωση ότι θέλεις τη θέση επειδή είναι υψηλός ο μισθός και χρειάζεσαι χρήματα. Αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ έναυσμα να προσλάβει κάποιον εργαζόμενο ένας εργοδότης. Αν δεν σου αρκούν οι πληροφορίες που ήδη έχεις λάβει, ρώτα ό, τι άλλο θες ώστε να έχεις πλήρη εικόνα της θέσης. Αν είσαι πλήρης όσον αφορά στις πληροφορίες, πείσε τον εργοδότη ότι είσαι ο κατάλληλος για αυτή τη θέση και διεκδίκησέ την, τονίζοντας τι είναι αυτό που διαθέτεις και σε καθιστά κατάλληλο για τη θέση! Και καλή επιτυχία!

Σχετικά άρθρα:

Job interview: Τι να φορέσω;

Πώς να διατηρήσετε τη θετική σας ενέργεια στο Interview

Τι δεν πρέπει να αναφέρετε σε ένα Interview!

 

 

You may also like