Τι λέει η στάση που κοιμόμαστε με το σύντροφό μας;

Ό,τι και να λέμε για την ποιότητα της σχέσης που έχουμε με το σύντροφό μας, τίποτα δε μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρο από τη γλώσσα του σώματός μας. Από αυτήν ο σύντροφός μας, αλλά ακόμη κι οι “θεατές” μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τι νιώθουμε. Αυτή η υποσυνείδητη εκδήλωση των συναισθημάτων μας εφαρμόζεται ακόμη… κι όταν κοιμόμαστε! Πώς; Δείτε πώς “μεταφράζουν” ψυχολόγοι και σύμβουλοί γάμου κάποιες από τις πιο γνωστές στάσεις ύπνου για τα ζευγάρια.

01 Το “κουτάλι”. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή τη στάση ύπνου που προτιμά περίπου το 18% των ζευγαριών μαρτυρά την τάση του συντρόφου που επιλέγει αυτή τη στάση να προστατεύσει τον άλλον. Αν  και ταυτόχρονα έχει και σεξουαλικό χαρακτήρα, καθώς αυτό που δέχεται το αγκάλιασμα είναι σε ευάλωτη θέση, ταυτόχρονα εκδηλώνει εμπιστοσύνη προς το σύντροφο που μας αγκαλιάζει.

               02 Το “κουτάλι”, αλλά με… απόσταση. Τα νέα ζευγάρια (δηλαδή αυτά που η σχέση τους δε μετρά ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα) διεκδικούν περισσότερη επαφή στο κρεβάτι, όμως όσο η σχέση ωριμάζει, ο καθένας επιλέγει τη στάση που θα τον βοηθήσει να κοιμηθεί. Βέβαια, όπως και η προαναφερόμενη στάση, έτσι κι αυτή έχει προστατευτικό χαρακτήρα.

               03 Το “κυνηγητό”. Φαίνεται να μοιάζει με το “κουτάλι”, όμως στην προκειμένη περίπτωση ο ένας λειτουργεί σα να κυνηγάει τον άλλον. Γυρίζει η σύντροφος στην άλλη άκρη του κρεβατιού; Ακολουθεί ο σύντροφός της… και πάει λέγοντας. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως αυτός που απομακρύνεται από τη στάση αυτή είτε επιθυμεί να τον “κυνηγήσει” ο άλλος είτε πως θέλει χώρο για τον εαυτό του – και δε μιλάμε μόνο για το στρώμα!

               04 Μπερδεμένη… κατάσταση! Αυτή η στάση που εκδηλώνει πιο στενή επαφή κι από το “κουτάλι”, είναι ακόμη πιο σπάνια. Εκδηλώνει έντονα συναισθήματα μετά το σεξ ή στην αρχή μίας σχέσης. Στην πορεία, όμως, αυτή η στάση δεν είναι κι ιδιαίτερα θετική, καθώς μπορεί να αποδεικνύει υπερβολική εξάρτηση του ενός από τον άλλον σε σημείο που (κυριολεκτικά) να μη μπορούν ούτε να κοιμηθούν χωριστά.

               05 Ο κόμπος που λύνεται. Πρόκειται για τη στάση του ζευγαριού που ξεκινά με την προηγούμενη στάση κι έπειτα από λίγο… ξεπλέκεται για να πάρει ο καθένας τη στάση που τον βολεύει για καλύτερο ύπνο. Και, αντίθετα με εκείνη, υποδηλώνει πιο δυνατό το δεσμό ανάμεσα στο ζευγάρι απ’ ό,τι αν κοιμόταν με χέρια και πόδια πλεγμένα μεταξύ τους! Αν και την επιλέγει μόλις το 8% των ζευγαριών, αυτή η στάση είναι ένα είδος συμβιβασμού ανάμεσα στην οικειότητα και την ανεξαρτησία.

               06 Κοιμώμενοι… ελεύθεροι! Αν νομίζετε πως το να γυρίσετε την πλάτη ο ένας στον άλλον στο κρεβάτι για να κοιμηθείτε καλά είναι σημάδι κρίσης στη σχέση σας, ώρα να αναθεωρήσετε. Τα ζευγάρια που κοιμούνται έτσι χωρίς την παραμικρή σωματική επαφή έχουν πιο ισχυρό δεσμό μεταξύ τους και νιώθουν ασφάλεια ο ένας με τον άλλον και ταυτόχρονα είναι ανεξάρτητα. Αν το ζευγάρι κοιμάται πλάτη με πλάτη, αλλά ακουμπούν οι γλουτοί τους, υπάρχει και πάλι η άνεση μεταξύ των συντρόφων, αλλά συνήθως παρατηρείται σε ζευγάρια που η σχέση τους δε μετρά πάνω από χρόνο.

               07 Το “κούρνιασμα”. Αυτή η ομολογουμένως τρυφερή στάση όπου (συνήθως) εμείς τα κοριτσάκια κουρνιάζουμε στο στήθος του συντρόφου μας και μπλέκουμε τα πόδια μας με τα δικά του είναι συνήθης σε νέες και (ενίοτε) ανανεωμένες σχέσεις. Όπως και το κουτάλι, εκπέμπει κι αυτή αύρα προστασίας και οικειότητας.

               08 Με τα πόδια αγκαλιασμένα. Όταν ο ένας σύντροφος μπλέκει τα πόδια του με εκείνα του άλλου, ανεξάρτητα της στάσης στην οποία κι οι δύο κοιμούνται, σημαίνει πως επιθυμούν μία συναισθηματική η σεξουαλική επαφή. Η στάση επίσης μπορεί να μεταφραστεί ως “δε χορταίνουμε ο ένας τον άλλον”, αλλά και πως λειτουργούν μαζί σε όλα και φροντίζει ο ένας τον άλλον.

               09 Ο… “αστερίας”. Αν ο σύντροφός μας απλώνεται στο κρεβάτι και, ειδικά αν περιορίζει κατά πολύ το χώρο για εμάς, τότε αυτό μαρτυρά εγωισμό ή ακόμη και το ποιος είναι ο “κυρίαρχος” στη σχέση. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να χρειαστεί σε βάθος χρόνου μία συζήτηση – ιδανικά όχι κρεβατομουρμούρα!

               Δεν είναι απίστευτο με πόση σαφήνεια μιλάμε για τη σχέση μας ακόμη κι όταν κοιμόμαστε;

You may also like