Τι σημαίνει “βγάζω” κάποιον από φίλο στο Facebook;

unfriend facebookΌταν δεν είναι αρκετό για κάποιον να μην σας παρακολουθεί στο χρονολόγιο του Facebook ή στο newsfeed, είστε ένα βήμα πριν τη διαγραφή.
Αν σας κάνει unfriend ένας παιδικός φίλος ή κάποιος που δεν συναντήσατε ποτέ, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε το τέλος μιας σχέσης.
Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Colorado, στο Denver, διαπίστωσε ότι μία τέτοια κίνηση έχει σοβαρές επιτπώσεις. Από τους ερωτηθέντες το 40% υποστήρξε ότι θα απέφευγε στην πραγματική ζωή κάποιον που θα τον διέγραφε από φίλο στο Facebook. Ο συγγραφέας της μελέτης, Christopher Sibona, μεταφέρει ένα πείραμα που έδειχνε τα άτομα που έζησαν τον εξοστρακισμό στα social media δεν είχαν καλή διάθεση, ασθενές το αίσθημα ότι ανήκαν κάπου και του ελέγχου και μειωμένη αυτοπεποίθηση.

“Ανθρωποι που απορίπτονται από φίλοι ίσως να έχουν τις ίδιες ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς αποτελεί έναν κοινωνικό αποκλεισμό” λέει ο Sibona.

Η εξπέρ των Social media Stella Zhamkochian υποστηρίζει “Θα προτιμούσα να με έκαναν unfriend από το να έχω ψεύτικους φίλους.” Κάποιοι θα συμφωνήσουν, κάποιοι θα θρηνήσουν….

Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Chapman αποκάλυψε ότι όταν οι σχέσεις χαλούν εξαιτίας ενός γεγονότος που συνέβη στο Facebook, οι άνθρωποι βιώνουν πιο συναισθηματικό πόνο από ό, τι αν είχε προηγηθεί κάτι στον πραγματικό κόσμο.

“Μισώ το συναίσθημα που νιώθω όταν κάποιος με κάνει unfriend», λέει ο Evan Randall.

Και συνεχίζει “Αν δεν σου κοστίζει τίποτα το γεγονός ότι είμαστε φίλοι στο Facebook – καμμία προσπάθεια, χωρίς έξοδα- κάποιος που μπαίνει στη διαδικασία να με ψάξει και να με διαγράψει από τη ζωή του, το κάνει για κάποιο λόγο ηθελημένα και σε προσβάλλει. Σε κάνει να αναρωτιέσαι: δεν ειμαι αρκετά καλός ή αρκετά φιλικός;”

Και τι συμβαίνει ότι σε κάνει unfriend ένα μέλος της οικογένειας; Σημαίνει ότι δεν είστε πλέον οικογένεια; Μήπως σημαίνει ότι υπάρχουν οικογενειακά προβλήματα;

UnfriendΗ Deb Fisher “διαγράφτηκε από φίλη” από τον γαμπρό της και μετά από την γυναίκα του… Είναι περίεργο να τους συναντήσεις μετά και να αισθάνεσαι μέλος της οικογένειας, όταν σε έχουν αποκλείσει από την διαδικτυακή ζωή τους”

Όταν οι φιλίες φθείρονται στην πραγματική ζωή, αυτόματα διαγράφονται και στο Facebook. Η διαδικτυακή πλατφόρμα μας επιτρέπει να φτιάξουμε τις ταυτότητές μας και να αυξήσουμε το κοινωνικό μας στάτους με “Likes” κι επαφές. Οπότε χάνοντας έναν φίλο, αισθανόμαστε ότι χάνουμε αξία. Αλλά ποιά είναι η αξία ενός ψεύτικου φίλου;

You may also like