Χάπι αντισύλληψης: πώς μπορεί να μας επηρεάσει

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή αντισύλληψης, ενώ επίσης μπορεί να συμβάλλει σε ορμονικές διαταραχές και να εξισορροπήσει τους κύκλους περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, όπως κάθε φάρμακο, αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να προκαλέσει και το “χάπι”. Ποιες είναι οι πιο συνήθεις παρενέργειες;

01 Ναυτία ή/και ευερεθιστότητα. Η ναυτία είναι σίγουρα μία άβολη αλλά ακίνδυνη παρενέργεια, όμως μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μίας γυναίκας ή ακόμη και να κάνει τη λήψη του αντισυλληπτικού τουλάχιστον δυσάρεστη. Τα περισσότερα αντισυλληπτικά σκευάσματα περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, δηλαδή τις ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες μας. Οι υψηλές δόσεις οιστρογόνων, όμως, έχουν συνδεθεί με παρενέργειες συνυφασμένες με τη λήψη αντισυλληπτικής αγωγής, όπως ναυτία, μεταβολές στη διάθεση ή πονοκεφάλους. Η περιεκτικότητα οιστρογόνων διαφέρει από σκεύασμα σε σκεύασμα, επομένως όταν παρατηρούμε τέτοια συμπτώματα, ίσως είναι καλύτερη η αλλαγή σκευάσματος.

02 Αίσθηση πως το στήθος είναι πρησμένο κι ευαίσθητο. Είναι πολύ πιθανό όταν μία γυναίκα ξεκινάει αντισυλληπτική αγωγή να νιώθει ευαισθησία στο στήθος της κι αυτό οφείλεται (επίσης) στην υψηλή δόση οιστρογόνων που λαμβάνει το σώμα. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα ωστόσο συνήθως παρατηρείται στους πρώτους έμμηνους κύκλους ενόσω χρησιμοποιείται το χάπι και εξομαλύνεται με την πάροδο του χρόνου.

03 Αναπάντεχη αιμορραγία. Πρόκειται για την αιμορραγία που μπορεί να παρατηρηθεί στη μέση του κύκλου περιόδου μας. Εδώ είναι απαραίτητη η συνδρομή του γυναικολόγου μας προκειμένου να μας καθοδηγήσει ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε από το αντισυλληπτικό χάπι, δηλαδή αν επιθυμούμε μόνο την πρόληψη ή τον προγραμματισμό εγκυμοσύνης ή αν θέλουμε να ισορροπήσουμε την περίοδό μας. Έτσι θα μπορούμε να καταλήξουμε στη δόση ή το σκεύασμα που χρειαζόμαστε.

04 Ξηρότητα του κόλπου. Όταν μία γυναίκα ξεκινάει αντισυλληπτική αγωγή, αλλάζουν και τα κολπικά υγρά, δηλαδή μπορεί να παρατηρηθεί εντονότερη έκκριση – ή και σχεδόν μηδενική. Αυτή η μεταβολή συνήθως διαφέρει, καθώς είναι πιθανό να παρατηρηθεί στην προσπάθεια της σεξουαλικής πράξης ή μπορεί να είναι και κάτι που να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα σε καθημερινή βάση.

05 Μειωμένη libido. Αν κι ακόμη δεν έχει εδραιωθεί μία απόδειξη πως η λήψη αντισυλληπτικών συνδέεται με τη μειωμένη ερωτική διάθεση, σε κάποιες γυναίκες μπορεί να παρατηρηθεί μία τέτοια αλλαγή. Όμως η αντίδραση αυτή μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, και παρά το γεγονός πως γυναικολόγος πιθανώς δε μπορεί να κρίνει απόλυτα ποιο χάπι προκαλεί τη μείωση της libido, η συμβολή του εξακολουθεί να είναι εκείνη που θα μπορεί να καθορίσει ποια δόση ή ποιο σκεύασμα μπορεί να επηρεάσει λιγότερο τη libido.

Ο στόχος της αντισυλληπτική αγωγής είναι ασφαλώς η πρόληψη αλλά κι η προετοιμασία για μία εγκυμοσύνη, όμως είναι βασικό να μην επηρεάζει τη ζωή μας σε σημείο που να πλησιάζει τη διατάραξή της. Επομένως, η έναρξη αλλά κι η όποια μεταβολή της αγωγής πρέπει να γίνεται κατόπιν ειλικρινούς επικοινωνίας με το γυναικολόγο μας.

You may also like