Ώρα για Oscar-ικό DVD: My Fair Lady (Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου)

Βράδυ Κυριακής και μία βδομάδα μας χωρίζει από τη μεγάλη βραδιά της Απονομής των Βραβείων Oscar. Απόψε στο αφιέρωμά μας εξερευνούμε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Την ιστορία του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας τη γνωρίζουμε όλοι. Αυτή, με τη σειρά της ενέπνευσε τον George Bernard Shaw να γράψει ένα από τα κλασσικότερα θεατρικά έργα, το οποίο έφτασε το 1964 και στη μεγάλη οθόνη.

               Λονδίνο, δεκαετία του 1910: στο Covent Garden η Eliza Doolittle (Audrey Hepburn) βγάζει τα προς το ζην πουλώντας λουλούδια στους περαστικούς. Την ίδια στιγμή ο καθηγητής φωνητικής Henry Higgins (Rex Harrison) κρατάει σημειώσεις των προφορών. Κατά τη γνώμη του, καθορίζουν και το κοινωνικό στάτους του καθενός, ενώ δεν κρύβει και την αποστροφή του για την… κατακρεούργηση της αγγλικής γλώσσας (δικά του λόγια, όχι δικά μου!)! Ως τρανό παράδειγμα για την πεποίθησή του, μάλιστα, επισρετεύει την έντονη cockney προφορά της Eliza. Σύντομα ισχυρίζεται πως, με σωστή εκπαίδευση, μπορεί να κάνει την Eliza να μην ξεχωρίζει από μία αριστοκράτισσα. Την επόμενη κιόλας μέρα, θέλοντας να κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή της από το να πουλάει λουλούδια σοτς δρόμους, η Eliza θα χτυπήσει την πόρτα του σνομπ καθηγητή και θα του ζητήσει τα μαθήματα και βεβαίως ο Higgins θα δεχτεί την πρόκληση. Έτσι μαζί με το φίλο του, συνταγματάρχη Hugh Pickering (Wilfrid Hyde – White) θα ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου για να μεταμορφώσουν το αγρίμι Eliza σε μία… Ωραία Κυρία!

               Η ταινία “Ωραία Μου Κυρία” βασίζεται στο θεατρικό έργο “Pygmalion” του George Bernard Shaw με τη διασκευή του κινηματογραφικού σεναρίου να φέρει την υπογραφή του Alan Jay Lerner (“An American In Paris”, 1951), ο οποίος έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών όταν το έργο ανέβηκε ως musical το 1956 στο Broadway σε μουσική του Frederick Lowe. Η σκηνοθεσία είναι του George Cukor (“The Philadelphia Story”, 1940). Αξίζει εδώ να πούμε πως ένα από τα οκτώ Oscar με τα οποία βραβεύτηκε η ταινία ήρθε μέσω του συνθέτη André Previn που ανέλαβε τη μουσική.

               Το “Ωραία Μου Κυρία” είναι δικαίως ένα από τα πιο δημοφιλή musical του σινεμά – κι αυτό γιατί πολύ απλά δεν υστερεί πουθενά. Εκτός από τη μουσική και τα τραγούδια που σχεδόν σε κάνουν να τραγουδάς με τους συντελεστές, η ταινία είναι ένα απολαυστικό θέαμα με ρυθμό – και δε μιλάω μόνο για το μουσικό. Ο σωβινισμός του Higgins με την απλότητα της Eliza παρασύρονται σ’ έναν χορό καταστάσεων που από τη μία διασκεδάζει κι από την άλλη σε κάνει να προβληματιστείς κατά πόσο θα μπορούσε ποτέ να κλείσει το χάσμα ανάμεσά τους. Και μιλάμε για ένα τεράστιο χάσμα, αν αναλογιστεί κανείς τους διαφορετικούς κόσμους από τους οποίους προέρχονται. Ο Cukor κατάφερε μέσα σ’ επιβλητικά σκηνικά και χορογραφίες (διατηρώντας, ταυτόχρονα, τη θεατρική ταυτότητα του έργου αλλά κυρίως μένοντας πιστός στο έργο) να συλλάβει όχι μόνο την ένταση και την τριβή ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες αλλά και την εξέλιξη του καθενός. Ανάμεσα στα οκτώ Oscar που προανέφερα πως κέρδισε η ταινία ένα ακόμη πήγε στον Cukor – για τους σωστούς λόγους!

               Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη δυναμική ανάμεσα στον καθηγητή Higgins και τη δική του Γαλάτεια, την Eliza, αν δεν υπήρχαν ο Rex Harrison κι η Audrey Hepburn αντίστοιχα. Παρά το ότι χρειάστηκε η συμβολή της Marni Nixon για να καλύψει το κομμάτι του τραγουδιού λόγω των περιορισμών που έθετε η φωνή της ηθοποιού, δε δυσκολεύτηκε να υποδυθεί την πεισματάρα αλλά και τόσο αληθινή Eliza. Όσο για τον Rex Harrison στο ρόλο του αλαζόνα Higgins, στο πρόσωπό του βλέπουμε μία ερμηνεία εκρηκτική που ναι μεν σε ωθεί να θέλεις διακαώς να του εξηγείς (κάπως ωμά!) πώς λειτουργεί ο κόσμος αλλά από την άλλη εκδηλώνει κάποιες ελπίδες πως υπάρχει κάτι ανθρώπινο μέσα του! Αυτή η ερμηνεία είναι που του χάρισε και το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου, ο οποίος κι αφιέρωσε το βραβείο του σε δύο Ωραίες Κυρίες: στη συμπρωταγωνίστριά του Audrey Hepburn, αλλά και στη Julie Andrews που το 1956 στο Broadway, πάλι ως Higgins, αφοσιώθηκε στο να μεταμορφώσει την Eliza της Andrews!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Audrey Hepburn, Rex Harrison, Wilfrid Hyde – White, Gladys Cooper, Stanley Holloway, Jeremy Brett, Mona Washbourne κ.α.

Φέτος για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου διαγωνίζονται οι:

Christian Bale, “Vice”

Bradley Cooper, “A Star Is Born”

Willem Dafoe, “At Eternity’s Gate”

Rami Malek, “Bohemian Rhapsody”

Viggo Mortensen, “Green Book”

You may also like