Ώρα για Oscar-ικό DVD: Ordinary People

Σε μερικές ώρες θα ξεκινήσει η μεγάλη βραδιά της Απονομής των Βραβείων Oscars. Ακόμη κι αν εκείνη την ώρα θα κοιμόμαστε και θα ονειρευόμαστε πως περπατάμε κι εμείς στο λαμπερό κόκκινο χαλί του Dolby Theatre, είμαστε κι εμείς σε ανάλογη διάθεση. Επίσημα, λοιπόν, απόψε “πέφτει” η αυλαία του καθιερωμένου αφιερώματός μας, όμως αυτό δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς μία ταινία που ξεχώρισε στις δύο σημαντικότερες κατηγορίες, της Καλύτερης Ταινίας αλλά και της Σκηνοθεσίας.

               Η αστή οικογένεια Jarrett προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά το θάνατο του πρωτότοκου Bucky και τη μετέπειτα απόπειρα αυτοκτονίας του μικρού του αδερφού, του Conrad (Timothy Hutton). Ο Conrad επανέρχεται σταδιακά στη σχολική του ζωή και τις προπονήσεις του έπειτα από ένα διάστημα νοσηλείας στο νοσοκομείο μετά την απόπειρά του κι ο πατέρας του, Calvin (Donald Sutherland) κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να γίνει αυτή η νέα κατάσταση όσο πιο ομαλή γίνεται για τον Conrad. Η Beth (Mary Tyler Moore), όμως, η σύζυγος του Calvin, στην προσπάθειά της να επιτύχει αυτήν την κανονικότητα, φαίνεται πως περισσότερο προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα, ενώ σταδιακά αποξενώνεται κι από το μοναδικό της πια γιο. Τελευταία σανίδας ελπίδας ο ψυχίατρος dr. Berger (Judd Hirsch) που προσπαθεί να πείσει τον Conrad να αντιμετωπίσει όσα νιώθει. Το μόνο που μένει να αναρωτηθεί κανείς είναι αν θα αντιμετωπίσει ποτέ η οικογένεια Jarrett τα νέα δεδομένα της ζωής της, αλλά και για πόσο ακόμη θα κρύβει τα προβλήματά της κάτω από το χαλί;

               Η ταινία “Συνηθισμένοι Άνθρωποι” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Judith Guest, με τη διασκευή του σεναρίου για την κινηματογραφική μεταφορά να φέρει την υπογραφή του Alvin Sargent (“Julia”, 1977). Όσο για τη σκηνοθεσία, πρόκειται για το ντεμπούτο του Robert Redford (“The Horse Whisperer”, 1998).

                Μπορεί η οικογένεια Jarrett να ανήκει σε έναν κοινωνικό κύκλο όπου το φαίνεσθαι είναι σημαντικότερο του είναι, όμως οι καταστάσεις που βιώνει μπορούν να έρθουν απέναντι σε οποιαδήποτε οικογένεια, ανεξαρτήτως του όποιου κοινωνικού στάτους. Αυτό καταφέρνει να προβάλλει ο Robert Redford στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, καθώς και η πίκρα που νιώθει η προβληματική οικογένεια, με κάθε μέλος να την αποδίδει και κάπου αλλού. Μπορεί η ταινία στο σύνολό της να διακατέχεται από μία ατμόσφαιρα πένθους και θλίψης, όμως ο Redford δε μας αφήνει να επιβαρυνθούμε από αυτήν, αλλά δίνει και ψήγματα αισιοδοξίας, ανάλογα με αυτά που περιστασιακά μπορεί να αντικρίσει και μία οικογένεια με τα τραύματα των Jarrett. Γι’ αυτή τηνδιαπεραστική του στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, ο Redford επιβραβεύθηκε για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το Oscar Σκηνοθεσίας, ενώ στον παραγωγό της ταινίας, Ronald L. Schwary (“Scent Of A Woman”, 1992 και “Meet Joe Black”, 1998) απονεμήθηκε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το 1980.

               Ένα ακόμη “μπράβο” που δικαιούται ο  Robert Redford είναι για τη διανομή ρόλων και, πιο συγκεκριμένα, για τους ηθοποιούς που επέλεξε. Ο Donald Sutherland συγκινεί στο ρόλο του Calvin ο οποίος παλεύει να φέρει τις πολυπόθητες ισορροπίες στην οικογένειά του, όπως και η Mary Tyler Moore που ως Beth βλέπει τη ζωή που κάποτε γνώριζε να γλιστράει από τα χέρια της. Δραματική φιγούρα ο Conrad του τότε εικοσάχρονου Timothy Hutton, ο οποίος και βραβεύτηκε με το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του που παλεύει με τα συναισθήματά του και που αδυνατεί να τα αναγνωρίσει, πόσο μάλλον να τα εξωτερικεύσει, ενώ κομβικής σημασίας είναι κι ο dr. Berger του Judd Ηirsch, με τον ηθοποιό να διεισδύει στις πληγές των Jarrett διεκδικώντας ταυτόχρονα κι εκείνος το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Timothy Hutton, Judd Hirsch, Elizabeth McGovern, M. Emmet Walsh κ.

Φέτος το Oscar Σκηνοθεσίας διεκδικούν οι:

Alfonso Cuarón, “Roma”

Γιώργος Λάνθιμος, “The Favourite”

Spike Lee, “BlacKkKlansman”

Adam McKay, “Vice”

Pawel Pawlikowski, “Cold War” …

… ενώ για το Oscar Καλύτερης Ταινίας υποψήφιες είναι οι:

“Black Panther”

“BlacKkKlansman”

“Bohemian Rhapsody”

“The Favourite”

“Green Book”

“Roma”

“A Star Is Born”

“Vice”

You may also like