30 Πράγματα Που Πρέπει Να Σταματήσεις Να Κάνεις Στον Εαυτό Σου (Part I), από τη Νέτη Φίλια

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που κάνουμε λάθος και η ζωή μας δεν βρίσκεται εκεί που θα επιθυμούσαμε να είναι. Οι μαθημένες συμπεριφορές, οι κοινωνικές επιταγές, η ανάγκη μας να «ανήκουμε», συχνά μας οδηγούν σε αδιέξοδα απ’ τα οποία δυσκολευόμαστε να απεγκλωβιστούμε. Η συγγραφέας Οικογένειας και Σχέσεων Maria Robinson είχε εντοπίσει μερικά από τα πλέον συνηθισμένα λάθη που μας παγιδεύουν και δεν προάγουν την εξέλιξή μας στη ζωή. Και είχε προτείνει ότι «κανείς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τη ζωή και να κάνει μια νέα αρχή, αλλά μπορεί σήμερα να κάνει ένα νέο τέλος». Για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτής της αλλαγής, πρέπει να εντοπίσεις τι κάνεις και γιατί σε πάει πίσω:

1) Σταμάτα να ξοδεύεις το χρόνο σου με τους λάθος ανθρώπους. Εφ’ όσον κάποιοι άνθρωποι σε θέλουν στη ζωή τους, τότε θα δημιουργήσουν χώρο για σένα. Είναι μάταιο να επιμένεις να επιβάλλεις τον εαυτό σου σε κάποιον που συνεχώς παραβλέπει την αξία σου.

2) Σταμάτα να αναβάλεις να βρεις μια λύση στα προβλήματά σου και αντιμετώπισέ τα κατάματα. Αυτό δε θα γίνει με εύκολο τρόπο φυσικά, ούτε υπάρχουν υπεράνθρωποι που χειρίζονται με άνεση κάθε αναποδιά που τους προκύπτει. Επίσης δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λύνουμε πάραυτα τα προβλήματά μας. Κανείς υγιής άνθρωπος δεν πηγαίνει από το πρόβλημα απευθείας στη λύση χωρίς τα ενδιάμεσα στάδια: αναστάτωση, θλίψη, απογοήτευση, αποτυχία. Η ζωή είναι γεμάτη από προβλήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε, να προσαρμοζόμαστε και να λύνουμε με κάποιο τρόπο. Αυτά είναι που μας διαπλάθουν και φτιάχνουν τον άνθρωπο εκείνο που τελικά γινόμαστε.

3) Σταμάτα να λες ψέματα στον εαυτό σου και να αυτο-απατάσαι. Οι ζωές μας βελτιώνονται μόνο όταν παίρνουμε ρίσκα και το πρώτο και το πιο δύσκολο ρίσκο που πρέπει να πάρουμε είναι το να γίνουμε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.

4) Σταμάτα να βάζεις τις ανάγκες σου σε δεύτερη μοίρα – Είναι επώδυνο να χάσεις τον εαυτό σου αγαπώντας και ξεχωρίζοντας κάποιον άλλον τόσο πολύ, ξεχνώντας ότι είσαι και εσύ ξεχωριστός. Ναι, βοήθησε τους άλλους, αλλά βοήθησε και το εαυτό σου επίσης.

5) Σταμάτα να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που δεν είσαι. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή, είναι το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που προσπαθεί να σε κάνει σαν όλους τους άλλους.Κάποιος άλλος πάντοτε θα είναι ωραιότερος, εξυπνότερος, νεότερος άλλα κανείς δεν θα είναι ποτέ εσύ. Μην αλλάζεις για να αρέσεις στους άλλους. Όταν είσαι ο εαυτός σου, οι κατάλληλοι άνθρωποι θα αγαπήσουν αυτό που πραγματικά είσαι.

95f0ba51dc06f3cc7e190640b9848c82

6) Σταμάτα να ζεις στο παρελθόν. Είναι ανώφελο να επιμένεις σε καταστάσεις που δεν μπορείς να αλλάξεις. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου, αν εξακολουθείς να ξαναδιαβάζεις το προηγούμενο.

7) Σταμάτα να φοβάσαι να κάνεις λάθη. Είναι δέκα φορές πιο παραγωγικό να κάνεις κάτι και να αποτυγχάνεις, παρά να μην κάνεις τίποτα. Κάθε επιτυχία έχει μια σειρά από αποτυχίες πίσω της και κάθε αποτυχία οδηγεί προς την επιτυχία. Είναι προτιμότερο να μετανιώνεις για τα πράγματα που δεν έκανες, παρά για όσα έκανες.

8)Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου για λάθη του παρελθόντος. Ανεξαρτήτως αν τα πράγματα πάνε λάθος ή αν γίνονται λάθη ένα είναι σίγουρο: τα λάθη μας βοηθούν να βρούμε τον άνθρωπο και τις συνθήκες που είναι σωστά για εμάς. Όλοι μας κάνουμε λάθη, δίνουμε αγώνες και μετανιώνουμε για γεγονότα από το παρελθόν μας. Κάθε τι που έχει συμβεί στη ζωή σου σε προετοιμάζει για τη στιγμή που πρόκειται να έρθει.

9) Σταμάτα να προσπαθείς να αγοράσειςτην ευτυχία. Πολλά απ’ όσα επιθυμούμε είναι όμορφα και ακριβά. Όμως όπως γνωρίζεις, αυτά που πραγματικά μας ικανοποιούν είναι δωρεάν και δεν πωλούνται: η αγάπη, το γέλιο, η φιλία ή η πίστη σε κάτι που σε παθιάζει.
10) Σταμάτα να ψάχνεις την ευτυχία αποκλειστικά στους άλλους. Κανένας έρωτας και καμία σχέση δεν θα σου φέρει την ευτυχία στο πιάτο, αν δεν είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να φέρεις τη σταθερότητα στη δική σου ζωή πριν προσπαθήσεις να την μοιραστείς με κάποιον άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ : Τα συστατικά της ευτυχίας, από τη Νέτη Φίλια

11) Σταμάτα να μένεις άπραγος. Με το να αναλώνεσαι σε σκέψεις σίγουρα θα δημιουργήσεις προβλήματα που δεν υπήρχαν στην αρχή. Αξιολόγησε τις καταστάσεις και ανάλαβε αποφασιστική δράση. Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις. Το να κάνεις προόδους εμπεριέχει κινδύνους. Δεν μπορείς να φθάσεις στο δεύτερο όροφο αν τα πόδια σου είναι ακόμα στον πρώτο.

12) Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι έτοιμος. Κανένας δεν αισθάνεται ποτέ 100% έτοιμος όταν παρουσιάστηκε μια ευκαιρία. Γιατί οι πιο μεγάλες ευκαιρίες στην ζωή, μάς ωθούν να αναπτυχθούμε πέρα από «τις ασφαλείς περιοχές μας», που σημαίνει ότιδεν θα αισθανθούμε τελείως ασφαλείς στην αρχή.

064cc6e7f1d7e4fa8059509da794a7bc13) Σταμάτα να εμπλέκεσαι σε σχέσεις για τους λάθος λόγους. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος, από το να είσαι με μια λάθος παρέα. Δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστείς. Αν κάτι είναι γραφτό να συμβεί θα συμβεί τη σωστή στιγμή, με το σωστό άτομο και για τον καλύτερο λόγο. Είναι προτιμότερο ο έρωτας να έρχεται όταν είσαι έτοιμος, όχι όταν είσαι μόνος.

14) Σταμάτα να απορρίπτεις καινούργιες σχέσεις, επειδή οι παλιές δεν πέτυχαν. Στη ζωή θα αντιληφθείς ότι υπάρχει κάποιος λόγος για τον καθένα που συναντάς. Κάποιοι θα σε δοκιμάσουν, κάποιοι άλλοι θα σε χρησιμοποιήσουν και μερικοί θα σε διδάξουν. Αλλά το πιο σημαντικό, κάποιοι θα σου βγάλουν το καλύτερο εαυτό σου.

15) Σταμάτα να ανταγωνίζεσαι τους άλλους – Μην ανησυχείς για όσα οι άλλοι καταφέρνουν καλύτερα από εσένα. Συγκεντρώσου στο να καταρρίπτεις τα δικά σου ρεκόρ κάθε φορά. Η επιτυχία είναι μια μάχη ανάμεσα σε σένα και στον εαυτό σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 15 ακόμα Πράγματα Που Πρέπει Να Σταματήσεις Να Κάνεις Στον Εαυτό Σου, από τη Νέτη Φίλια

 

IMG_0350Κείμενο: Νέτη Φίλια
Δημοσιογράφος /Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία

6945-858780
[email protected]

You may also like