15 Πράγματα Που Πρέπει Να Σταματήσεις Να Κάνεις Στον Εαυτό Σου, από τη Νέτη Φίλια

d0c8cf83e432adb5eaae878ed9bf1769Πριν από λίγες μέρες η Νέτη Φίλια μας έγραψε το πρώτο μέρος (τα 15 πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε στον εαυτό μας) και τώρα ακολουθεί η συνέχεια, καθώς από ότι φαίνεται ανυπομονούσατε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα…και γι αυτό ξεκινάμε από το 16….

Για υπενθύμιση : Η συγγραφέας Οικογένειας και Σχέσεων MariaRobinson είχε εντοπίσει μερικά από τα πλέον συνηθισμένα λάθη που μας παγιδεύουν και δεν προάγουν την εξέλιξή μας στη ζωή. Και είχε προτείνει ότι «κανείς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τη ζωή και να κάνει μια νέα αρχή, αλλά μπορεί σήμερα να κάνει ένα νέο τέλος». Για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτής της αλλαγής, πρέπει να εντοπίσεις τι κάνεις και γιατί σε πάει πίσω:

16) Σταμάτα να ζηλεύεις τους άλλους. Με το να ζηλεύεις αναλώνεσαι στο να απαριθμείς τα χαρίσματα των άλλων, αντί για τα δικά σου. Ρώτησε τον εαυτό σου το εξής: «Υπάρχει κάτι που διαθέτω και το οποίο ο καθένας θα ήθελε να έχει»

17) Σταμάτα να παραπονιέσαι και να αισθάνεσαι θύμα. Της ζωής οι «ζαριές» ρίχνονται για κάποιο λόγο, για να στρέψουν την πορεία σου σε μια κατεύθυνση που σου ταιριάζει. Μπορεί να μη το αντιληφθείς τη στιγμή που γίνεται και να είναι δύσκολο για σένα. Στο τέλος θα δεις ότι σε οδήγησαν σε ένα καλύτερο μέρος, σε έκαναν καλύτερο άνθρωπο, με μεγαλύτερη γνώση.

18) Σταμάτα να κρατάς κακίες. Μη ζεις με το μίσος στην καρδιά σου. Γιατί έτσι θα καταλήξεις να πληγώνεις τον εαυτό σου περισσότερο από τους ανθρώπους που μισείς. Συγχώρεση δεν είναι να πείς: «δεν πειράζει για ό,τι μου έκανες». Συγχώρεση είναι να πεις: «δεν πρόκειται να αφήσω αυτό που μου έκανες να χαλάσει την ευτυχία μου». Συγχώρεση είναι να το ξεπεράσεις και να βρεις τη γαλήνη. Επίσης η συγχώρεση ισχύει και για σένα. Συγχώρεσε το εαυτό σου, πήγαινε παρακάτω και προσπάθησε να τα καταφέρεις καλύτερα την επόμενη φορά.

19) Σταμάτα να επιτρέπεις στους άλλους να σε κατεβάζουν στο δικό τους επίπεδο. Αρνήσου να χαμηλώσεις το δικό σου επίπεδο για να διευκολύνεις αυτούς που αρνούνται να ανεβάσουν τα δικό τους.

35c6cdb0b94752d1321b12e189e8e42a20.) Σταμάτα να σπαταλάς χρόνο εξηγώντας στους άλλους τις προθέσεις σου και αυτό που είσαι. Οι φίλοι σου δεν το χρειάζονται και οι εχθροί σου δε θα σε πιστέψουν έτσι και αλλιώς. Απλά κάνε αυτό που θεωρείς ότι είναι σωστό.

21) Σταμάτα να επαναλαμβάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά χωρίς ένα διάλειμμα. Ο κατάλληλος χρόνος να πάρεις μια βαθειά ανάσα είναι ακριβώς όταν δεν προλαβαίνεις. Μερικές φορές χρειάζεται να δεις τα πράγματα από απόσταση, για να τα δεις πιο καθαρά

22) Σταμάτα να παραβλέπεις την ομορφιά στα «ασήμαντα». Απόλαυσε τις μικροχαρές γιατί μια μέρα ίσωςκοιτάξεις πίσω και ανακαλύψεις ότι ήταν τελικά μεγάλες χαρές. Το καλύτερο κομμάτι της ζωής σου θα είναι οι μικρές, ξέγνοιαστες στιγμές που πέρασες χαμογελώντας με κάποιον που είναι σημαντικός για σένα.

23) Σταμάτα να κυνηγάς την τελειότητα. Στη ζωή δεν ανταμείβονται οι τελειομανείς, ανταμείβονται όσοι ολοκληρώνουν τα πράγματα.

24 ) Σταμάτα να ακολουθείς τον εύκολο δρόμο. Η ζωή δεν είναι εύκολη, ειδικά αν σχεδιάζεις κάτι σημαντικό. Μη παίρνεις τον εύκολο δρόμο. Πάρε τον κατάλληλο δρόμο ακόμα κι αν σου κοστίσει.

25) Σταμάτα να συμπεριφέρεσαι σαν όλα να ‘ναι μια χαρά, ενώ δεν είναι. Είναι φυσικό κάποιες φορές να νιώθεις ότι καταρρέεις. Δεν χρειάζεται πάντα να προσποιείσαι ότι είσαι δυνατός και δεν υπάρχει ανάγκη να αποδεικνύεις διαρκώς ότι όλα πάνε καλά. Ούτε πρέπει να σε απασχολεί τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι.Δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να θυμώσει, να κλάψει και να ξεσπάσει. Είναι υγιές.

1ecbac7413ff9616fd053c46fd0e340c26) Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους για τα προβλήματά σου. Ο βαθμός που μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου, εξαρτάται από το βαθμό που μπορείς να αναλάβεις τις ανάλογες ευθύνες. Όταν κατηγορείς άλλους για ό,τι σου συμβαίνει, αρνείσαι την ευθύνη, ενώ δίνεις στους άλλους δύναμη πάνω στη δική σου ζωή.

27) Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι εύκαιρος για όλους. Είναι αδύνατο να το κάνεις αυτό και αν το προσπαθείς θα σε εξαντλήσει. Αλλά το να κάνεις ένα άτομο να χαμογελάσει, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ίσως όχι όλο τον κόσμο, αλλά τον δικό του κόσμο. Γι αυτό εστίασε την προσοχή σου. Μην κοιτάς παντού.

28) Σταμάτα να ανησυχείς τόσο πολύ. Η ανησυχία δεν θα αφαιρέσει τα βάρη από το αύριο, σίγουρα όμως θα στερήσει τη χαρά απ’ το σήμερα. Αναρωτήσου αν το γεγονός αυτό θα έχει σημασία σε 1, σε 3 ή σε 5 χρόνια. Αν όχι, τότε δεν αξίζει να ανησυχείς για αυτό.

29) Σταμάτα να εστιάζεις σε ό,τι δεν θέλεις να συμβεί. Εστίασε σε ό,τι θέλεις να συμβεί. Η θετική σκέψη βρίσκεται στην απαρχή κάθε μεγάλης επιτυχημένης ιστορίας. Αν ξυπνάς κάθε πρωί με την σκέψη ότι κάτι υπέροχο θα συμβεί στη ζωή σου σήμερα, και δώσεις πολύ προσοχή, συχνά θα διαπιστώσειςότι μπορεί να συμβεί.

30) Σταμάτα να είσαι αγνώμων. Ανεξάρτητα του πόσο καλά ή κακά σου πάνε τα πράγματα, μπορείς να αισθάνεσαι ευγνώμων για τη ζωή σου. Κάποιοι, κάπου αλλού, παλεύουν απεγνωσμένα για τη δική τους ζωή. Αντί να σκέφτεσαι λοιπόν για αυτά που δεν έχεις, προσπάθησε να σκεφτείς αυτά που έχεις και που κάποιοι άλλοι στερούνται.

IMG_0350Από τη Νέτη Φίλια
Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία

6945-858780
[email protected]

You may also like