4 Λόγοι που το ξεκαθάρισμα των ρούχων…κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία

Θα σας εξομολογηθώ κάτι: αυτές οι γραμμές εμπνέονται από το στάδιο στο οποίο εγώ η ίδια βρίσκομαι καθώς κάνω βήματα για να διαβώ μία νέα πόρτα στην περιπέτεια που λέγεται ζωή. Το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας είναι κάτι στο οποίο προσπαθώ να είμαι όσο πιο τυπική γίνεται σε κάθε σαιζόν, όμως σε αυτή τη φάση μου φαίνεται και κάπως “βουνό”! Κάθε ρούχο που βλέπω είναι και μία ανάμνηση, οπότε είναι και λίγο πιο δύσκολη η διαδικασία κάποιες στιγμές.

               Ανεξάρτητα από τους δικούς μου λόγους, όμως, αυτή η “αβαρία” συχνά συνοδεύεται από την πεποίθηση πως ίσως μπορέσουμε να ξαναφορέσουμε κάποια ρούχα από το παρελθόν μας. Με γνώμονα, όμως, πως το σώμα μας εκ των πραγμάτων αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να αισθανθούμε κάπως… άσχημα, ας πούμε. Στην πραγματικότητα, το να κρατήσουμε αυτά τα ρούχα μας κάνουν περισσότερο κακό…

01 Σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου.

Το τζιν παντελόνι που πλέον δε σου ταιριάζει “γάντι” και το πουκάμισο που “τεντώνει” στα κουμπιά σε βάζουν στη διαδικασία να πιστέψεις πως πρέπει να αλλάξεις εντελώς. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το γεγονός πως αυτά τα ρούχα είναι πιο στενά απ’ όσο τα θυμάσαι μπορούν να σε κάνουν να χάσεις την αυτοεκτίμησή σου, εντείνοντας έτσι αισθήματα άγχους αλλά και κατάθλιψης.

               02 Ενθαρρύνει την πεποίθηση πως μόνο το skinny είναι καλό

Μα ποιος το λέει αυτό; “Κρατάς ένα αγαπημένο little black dress για “όταν χάσω 3-4 κιλάκια”. Αυτό μεταφράζεται στην επιθυμία να αποκτήσεις ένα πιο αδύνατο σώμα. Μπορεί να το θεωρείς κίνητρο για να πετύχεις ένα συγκεκριμένο αριθμό στη ζυγαριά, όμως δεν είναι το σωστό κίνητρο. Το φόρεμα αυτό δεν πρέπει να είναι ο παράγοντας που θα σε κάνει να αλλάξεις συνήθειες για ένα υγιές, πρωτίστως σώμα.

               03 Μπορεί να επιφέρει σοβαρότερα προβλήματα.

Η επιθυμία να φτάσεις στο σημείο να ξαναφορέσεις εκείνο το skinny τζιν των τεσσάρων ετών… Χωρίζεται από μία πολύ λεπτή γραμμή μέχρι να γίνει εμμονή. Και η συγκεκριμένη εμμονή θα μεταφραστεί σε υπερβολική σωματική άσκηση ή στο να περιορίσεις σε ανησυχητικό βαθμό τις μερίδες του φαγητού σου. Αυτές οι αντιδράσεις πηγάζουν από την χαμηλή αυτοεκτίμηση που προκαλεί το τζιν – ώρα να δει την πόρτα την εξόδου!

               04 Σε εμποδίζει να αποδεχθείς το “τώρα”.

Όταν αποσκοπείς στο πότε θα έρθει η ώρα να φορέσεις ξανά εκείνη την trendy φούστα που πήρες πριν μερικά χρόνια, στην ουσία αρνείσαι να αποδεχθείς τον εαυτός ου ως είναι την παρούσα στιγμή. Δε λέμε πως είναι κακό πως έβαλες στόχο να ισορροπήσεις το βάρος σου, αν αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά όχι για κάτι που (πιθανώς) θα γίνει. Κι επειδή δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, εκ των πραγμάτων θα ξεχνάς να απολαμβάνεις ό,τι σε χαροποιεί τώρα μόνο και μόνο για μία στιγμή ικανοποίησης που δεν ξέρεις καν αν θα έρθει.

unsplash.com/@laurachouette

               Πώς, όμως, μπορούμε να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση…Ενώ κάνουμε την απαραίτητη εκκαθάριση ώστε κι η ντουλάπα να μην “εκραγεί”;

               Α. Πες “αντίο” σε όλα αυτά τα κομμάτια!

Μπορεί εκείνη τη στιγμή που βάζεις στη σακούλα “δε χρειάζομαι” το τοπ που φορούσες σε εκείνο το super πάρτυ να αισθάνεσαι πως “πετάς” κάτι από εσένα ή ακόμη και πως έχεις εγκαταλείψει την προσπάθεια. Σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψεις τέτοιες σκέψεις να σε κυριεύσουν! Είναι απλά ένα ρούχο που εξυπηρέτησε το σκοπό του. Ξεχώρισέ το στη στοίβα κι από εκεί κι ύστερα μπορείς να το δώσεις σε κάποιον οργανισμό που συγκεντρώνει παλιά ρούχα για όσους τα έχουν ανάγκη …’Η και να τα ανακυκλώσεις σε κάποιο κατάστημα ρούχων που υποστηρίζει αυτήν την επιλογή.

               Β. Πρέπει να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου.

Το “body shaming” ενώ κοιτάζουμε το είδωλό μας στον καθρέφτη είναι πολύ εύκολο να γίνει…Αλλά, ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό. Ακόμη κι αν διαπιστώσεις πως το κάνεις, προσπάθησε αντίθετα να μιλήσεις στον εαυτό σου όπως θα έκανες με μία φίλη σου. Με συμπάθεια και κατανόηση. Σταδιακά θα διαπιστώσεις πως η εξωτερική σου εμφάνιση δε σε καθορίζει. Και βέβαια, αν χρειαστεί, μόνο καλό θα σου κάνει να απομακρύνεις κι ανθρώπους από το κοινωνικό σου περιβάλλον που αρέσκονται στη body shaming “κουλτούρα”.

               C. Επένδυσε σε ρούχα που σου ταιριάζουν κι αποδέξου το “τώρα”.

Αναζητώντας ρούχα που και στο στυλ σου ταιριάζουν και σε κάνουν να νιώθεις άνετα κι όμορφα κολακεύοντας το σώμα σου θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σου.Θα μπορέσεις να αποδεχθείς ευκολότερα το στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι τώρα. Έτσι, μέρα με τη μέρα, θα φροντίζεις να μην προσπερνάς ό,τι σε κάνει χαρούμενη! Θα το κάνεις μάλιστα και με new look, new attittude!

               D. Επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου.

Κάθε άλλο παρά κακό είναι να θέλεις να αποκτήσεις ένα σώμα υγιές και στο ιδανικό βάρος. Δε θα το κάνεις, όμως, για να σου ταιριάζουν τα ρούχα, αλλά για να αισθάνεσαι πιο δραστήρια και χαρούμενη.

               Το ότι αποχωρίζεσαι αυτά τα ρούχα δε σημαίνει πως σβήνεις το παρελθόν σου. Άλλωστε στις όμορφες στιγμές δε χρειαζόμαστε κάθε είδους σουβενίρ!Πιάσε, λοιπόν, κούτες και σακούλες και ξεκινάμε παρέα!

               Πηγή: LiveStrong

Images: unsplash.com/@laurachouette

You may also like