4 συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε το Ηλιακό έγκαυμα

Είμαστε στην παραλία κι απολαμβάνουμε την ήλιο και τη θάλασσα με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Λίγο, όμως, η αφηρημάδα, λίγο και η απασχόληση των παιδιών κατά διαστήματα, ε, ξεχαστήκαμε να βάλουμε ξανά αντηλιακό. Και ξαφνικά ένα έντονο κάψιμο και μία κοκκινίλα εμφανίζεται στο δέρμα μας κι όλοι γνωρίζουμε την ταλαιπωρία που ακολουθεί. Ή μήπως δε χρειάζεται να ταλαιπωρηθούμε τόσο; Ας μάθουμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε ένα ηλιακό έγκαυμα ώστε να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να αποκατασταθεί πιο εύκολα χωρίς να μας χαλάσει τη διάθεση η ενόχληση.

               Επιστρέφοντας από τη θάλασσα

               Το μπάνιο είναι το πρώτο που κάνουμε έτσι κι αλλιώς μετά τις βουτιές μας και στην περίπτωση που “αρπάξαμε” δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Εντούτοις, αποφεύγουμε τη χρήση σαπουνιού, αφρόλουτρου ή αφροντούς ώστε να μην προκληθούν επιπλέον ξηρασία κι ερεθισμός στην περιοχή που έχει καεί. Επίσης καλό είναι το νερό να μην είναι ιδιαίτερα ζεστό –το πολύ χλιαρό αν όχι δροσερό – για να μην απομακρυνθούν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας η οποία ήδη προσπαθεί να ιαθεί μόνη της. Στο τέλος στεγνώνουμε το σώμα με την πετσέτα μας κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις – σε καμία περίπτωση δεν τριβόμαστε με την πετσέτα.

               “Πρώτες βοήθειες” μετά το μπάνιο

               Το πρώτο που θα αναζητήσει η ταλαιπωρημένη περιοχή που υπέστη το έγκαυμα είναι δροσιά. Το γιαούρτι μπορεί να είναι μία… πατροπαράδοτη λύση όμως υπάρχουν και πιο πρακτικές.

Γαλάκτωμα-gel για το πρόσωπο και το σώμα που χαρίζει ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, ανακουφίζει και φροντίζει το δέρμα. Με αληθινό βρώσιμο γιαούρτι. Απλώστε στο πρόσωπο και το σώμα μετά την έκθεση στον ήλιο.

Οι κομπρέσες με δροσερό νερό μπορούν να ανακουφίσουν την περιοχή καθώς με τη μείωση της θερμότητας καθώς συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας και το πρήξιμο που συνήθως συνοδεύει αυτήν την ταλαιπωρία. Μπορείτε να κάνετε τις κομπρέσες με ένα καθαρό πανάκι στο οποίο έχετε τυλίξει πάγο ή που θα το έχετε βουτήξει σε κρύο νερό επαναλαμβάνοντας όταν το πανάκι αρχίζει να ζεσταίνεται. Μπορείτε να κάνετε κομπρέσες για 10 με 15 λεπτά τρεις ή και τέσσερις φορές τη μέρα.

Αν το κάψιμο είναι κοντά στην περιοχή των ματιών, μπορείτε να κάνετε κομπρέσες με φακελάκια πράσινου ή μαύρου τσαγιού, καθώς οι ταννίνες που περιέχει το τσάι μειώνουν το πρήξιμο κι ανακουφίζουν από τον πόνο.

               Στη συνέχεια, στόχος είναι ο περιορισμός του αναπόφευκτου αισθήματος κνησμού που προκαλείται εξαιτίας της ξηρότητας που έχει υποστεί η επιδερμίδα. Εδώ ιδανικός σύμμαχος είναι μία κρέμα ανάπλασης, όπως η Bepanthol ή την Pro Flamine της Frezyderm ώστε να μειωθεί το αίσθημα καύσου, πόνου και κνησμού ενώ την ίδια στιγμή η επιδερμίδα ενυδατώνεται κι αναπλάθεται. Η χρήση ενός τέτοιου προϊόντος ενδείκνυται για 2 ή 3 φορές την ημέρα.

            Και βέβαια… ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

               Πίνουμε αρκετό νερό και φυσικά καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν νερό κατά 90%, όπως φράουλες, καρπούζι, πεπόνι κι αγγούρι. Έτσι θα δώσουμε στο σώμα μας το απαραίτητο boost ενυδάτωσης ενόσω αποκαθίσταται. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε να ενυδατώνουμε την επιδερμίδα και με μία lotion ή κρέμα. Επίσης, μία πολύ καλή εναλλακτική είναι η αλόη, η οποία είναι γνωστή για τις επουλωτικές της ιδιότητες. Αν δεν έχετε μία γλαστρούλα ώστε να κόψετε ένα φύλλο και να χρησιμοποιήσετε απευθείας τους χυμούς του, προτιμήστε ένα gel χωρίς αλκοόλ, άρωμα και χρώμα ώστε να μην προκληθούν επιπλέον ερεθισμοί.

               Κι όσο περνάνε οι ώρες κι οι μέρες… τι;

               Το πρώτο “εμπόδιο” που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε είναι ο ύπνος καθώς μπορεί να προκληθεί τριβή που θα αυξήσει τον ερεθισμό. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να ρίξετε λίγο ταλκ στο σεντόνια. Αν το έγκαυμα εντοπίζεται στα πόδια σας…Προσπαθήστε να τα κρατήσετε υψωμένα πάνω από την καρδιά ενώ ξαπλώνετε ώστε να μειώσετε το πρήξιμο.

               Σε περίπτωση που παρατηρείτε πόνο ή κνησμό σε ένα ήπιο έγκαυμα ένα παυσίπονο όπως η κλασική ασπιρίνη μπορεί να σας ανακουφίσει άμεσα. Εξίσου αποτελεσματική είναι κι η ιβουπροφαίνη όμως σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας. Δε χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση προϊόντα όπως λιδοκαΐνη.

               Σε περίπτωση που πρέπει να βγούμε από το σπίτι, εξακολουθούμε να προστατεύουμε την περιοχή που υπέστη το έγκαυμα. Προτιμούμε, λοιπόν, να φοράμε ελαφριά ρούχα από βαμβάκι το οποίο και δε θα προκαλεί τριβή στην περιοχή. Δίνουμε βάση, όμως, ώστε να είναι σφιχτή η πλέξη του ρούχο. Και φυσικά δεν αμελούμε την αντηλιακή προστασία με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30SPF.

               Τέλος, σε καμία, μα καμία περίπτωση ΔΕΝ ξεφλουδίζουμε! Αυτά τα πετσάκια που εμφανίζονται μετά από μερικές μέρες είναι μία ακόμη άμυνα της επιδερμίδας ώστε να ανασυσταθεί. Στην ουσία διακινδυνεύουμε περισσότερο ερεθισμό…Αλλά ακόμη και μολύνσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα επιβραδύνουν τη διαδικασία επούλωσης της επιδερμίδας.

               Το καλοκαίρι είναι εδώ και πρέπει να το χαρούμε με προσοχή. Αλλά ακόμη κι αν την πατήσουμε, δεν απελπιζόμαστε, αλλά μαθαίνουμε να φροντίζουμε σωστά το σώμα μας.

               Πηγή: Prevention

You may also like