5 λόγοι για τους οποίους είναι προτιμότερη η πρωινή γυμναστική

 

Οπωσδήποτε η εισαγωγή της σωματικής άσκησης μέσα στη μέρα μας κάθε άλλο παρά περιττή είναι. Το αντίθετο: διατηρεί (και συχνά βελτιώνει) την σωματική μας κατάσταση και, από ένα σημείο κι έπειτα, είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα μίας καθημερινότητας όπου προτεραιότητα είναι η καλή μας υγεία. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματά της είναι ακόμη πιο σημαντικά όταν η προπόνησή μας γίνεται νωρίς το πρωί.

01 Κάνουμε καλύτερες επιλογές ευ ζην την υπόλοιπη ημέρα. Όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με μία δραστηριότητα που συμβάλλει στην καλή μας υγεία, είναι λογικό να θέλουμε να διατηρήσουμε την ευεξία που μας χαρίζει η γυμναστική. Έτσι είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουμε, για παράδειγμα, ένα πιο υγιεινό και θρεπτικό γεύμα ή ένα σνακ αντί για ένα (λαχταριστό, δεν το αρνούμαστε!) κρουασάν σοκολάτας, όπως επίσης δε θα αποφύγουμε να συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας ανεβαίνοντας περισσότερες σκάλες ή περπατώντας αποστάσεις.

02 Βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι γυμνάζονται κατά τις πρωινές ώρες μπορούν να κοιμηθούν για περισσότερες ώρες και με λιγότερες πιθανότητες η ροή του ύπνου να διαταραχθεί. Σ’ αυτό παίζει ρόλο η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς και τα επίπεδα ενδορφινών κι αδρεναλίνης που απελευθερώνονται κατά την άσκηση, με αποτέλεσμα το σώμα να βρίσκεται σε υπερδιέγερση. Όταν, λοιπόν, γυμναζόμαστε το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα, αυτοί οι παράγοντες δρουν ανασταλτικά στη διαδικασία της βραδινής κατάκλισης.

03 Μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Μετά από την πρωινή γυμναστική, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά περίπου 10%, ενώ η πτώση αυτή μπορεί να συνεχιστεί και στη διάρκεια της ημέρας. Με γνώμονα πως η αλλαγή του τρόπου ζωής επηρεάζει την καρδιαγγειακή λειτουργία, η πρωινή αυτή συνήθεια μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα όσων πάσχουν από υπέρταση.

04 Βελτιώνεται η διάθεση. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται με τη σωματική άσκηση δρουν ως φυσικό παυσίπονο, ενώ επίσης λέγονται δίκαια και “ορμόνες της χαράς”. Ξεκινώντας την ημέρα μας με γυμναστική, αποτκούμε αισιόδοξη και γεμάτη αυτοπεποίθηση διάθεση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγικόιτητα κι η δημιουργικότητά μας, καθώς επίσης αντιμετωπίζουμε καταστάσεις με σημαντικά λιγότερη νευρικότητα.

05 Τα απογεύματά μας είναι ελεύθερα για ό,τι επιθυμήσουμε! Μετά από μία δύσκολη μέρα, είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουμε τη θαλπωρή του σπιτιού μας παρά μία επίσκεψη στο γυμναστήριο ή ένα μισάωρο jogging στο πάρκο. Όταν, όμως, έχουμε προσαρμόσει στην καθημερινότητά μας την πρωινή γυμναστική, όχι μόνο νιώθουμε λιγότερο κουρασμένοι, αλλά μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε όπως θέλουμε το απόγευμά μας είτε με κάποιο χόμπι είτε βγαίνοντας για φαγητό με την παρέα!

Με όλα αυτά τα οφέλη, είναι πλέον δύσκολο να αμφισβητήσουμε το αν αξίζει να βάλουμε το ξυπνητήρι μας να λειτουργήσει μία ώρα νωρίτερα!

You may also like