5 τροφές που βελτιώνουν την όρασή μας

Οι πιο διάσημες τροφές που εγγυώνται την καλή υγεία των ματιών μας είναι τα καρότα και γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα. Η Β-καροτίνη, ένας τύπος βιταμίνης Α, είναι εκείνη που δίνει σε αυτές τις τροφές τη χαρακτηριστική τους απόχρωση, ενισχύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών και βελτιώνει την όραση. Υπάρχουν, όμως, και τροφές που, αν και δεν είναι πορτοκαλί, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που μας προστατεύουν από οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως η ξηροφθαλμία, ο καταρράκτης1 κι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας2.

01 Πράσινα λαχανικά. Λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο και το μαρούλι είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που μειώνουν το ρίσκο του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

02 Αυγά. Ο κρόκος του αυγού περιέχει, εκτός από τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα πράσινα λαχανικά, ψευδάργυρο. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

03 Εσπεριδοειδή και μούρα. Φρούτα όπως τα μανταρίνια, τα λεμόνια, οι φράουλες και τα μύρτιλλα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, η οποία περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

04 Αμύγδαλα. Μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα… κάνουν τον οφθαλμίατρο πέρα! Μία τέτοια ποσότητα εμπλουτίζει τον οργανισμό με βιταμίνη Ε, η οποία σύμφωνα με έρευνες μειώνει το ρίσκο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

05 Ψάρια με λιπαρά. Ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός κι η πέστροφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε DHA, ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ που περιέχεται και στον αμφιβληστροειδή των ματιών. Το DHA καταπολεμά την ξηροφθαλμία, μία από τις πιο κοινές οφθαλμολογικές παθήσεις.

Αν τυχόν δεν… τιμάτε τόσο συχνά αυτές τις τροφές, νομίζω πως είναι καιρός να αλλάξει αυτό!

1 Ο καταρράκτης είναι μία οφθαλμολογική πάθηση που εμφανίζεται με την πάροδο των χρόνων. Ο φακός του ματιού θολώνει, πράγμα που έχει ως επακόλουθο σταδιακή θόλωση της όραση, καθιστώντας δύσκολες ακόμη και καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα κι η οδήγηση.

                2 Η ωχρά κηλίδα είναι η περιοχή του ματιού κοντά στον αμφιβληστροειδή που μας επιτρέπει να βλέπουμε στην ευθεία. Σταδιακά (συνήθως μετά τα 50), η αλλοίωσή της οδηγεί σε παραμορφωμένη οπτική σε ευθεία και σε συμπτώματα όπως την “κίνηση” των γραμμάτων.

 

You may also like