5 πράγματα που κάθε ΜΗ τέλεια μαμά πρέπει να θυμάται!

cf0910c118389049b2ba76a6a26f4c87Η μητρότητα εκτός από υπέροχες έχει σαφώς και πολλές δύσκολες στιγμές. Αυτές ακριβώς τις δύσκολες στιγμές είναι που πρέπει να θυμόμαστε τα 5 ακόλουθα πράγματα μας λέει η Elisabeth Wilkins αρχισυντάκτρια του Empowering Parents!

Ο διάσημος συγγραφέας και δημοσιογράφος Harvey MacKay έγραψε κάποτε: Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ξυπνάς κάθε πρωί με ενοχές και αμφιβολίες αν κάνεις το σωστό ή όχι. Οπότε: αγάπησε εκείνους που σε φροντίζουν. Ξέχνα εκείνος που δεν το κάνουν. Πίστεψε πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Αν σου δοθεί η ευκαιρία απλά πιάσε την. Αν αυτή η ευκαιρία αλλάξει τη ζωή σου αποδέξου το. Κανείς δε λέει ότι η ζωή είναι εύκολη. Είναι όμως πολλά υποσχόμενα. Το ίδιο συμβαίνει και με την μητρότητα.

1. Μην «περιμένεις» τη μάχη
Τα παιδιά είναι αληθινοί εξπέρ του χειρισμού. Όταν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σου το κάνουν και τις περισσότερες φορές με τον πιο προκλητικό τρόπο. Τραβούν τα πράγματα στα άκρα, δοκιμάζουν τις ενοχές μας και ποτέ –βέβαια- δεν παραδέχονται τα λάθη τους. Δεν θα πουν ποτέ είχες δίκιο και είχα άδικο». Θα πουν «είχες δίκιο και εγώ είχα λιγότερο δίκιο». Λένε σχεδόν πάντα «όχι» και τις περισσότερες φορές τσακώνονται μαζί μας για να δοκιμάσουν πόση εξουσία έχουν επάνω μας. Έχουν, αλλά δεν χρειάζεται να το ξέρουν.

2. Κάνε ένα βήμα πίσω!
Όταν τα παιδιά είναι έξαλλα, γιατί κι αυτό προκύπτει πολύ συχνά, αποφύγετε τα ουρλιαχτά. Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε αλλά οφείλουμε. Απλώς επειδή είμαστε μεγαλύτεροι. Και ως μεγαλύτεροι συνειδητοποιούμε την έννοια της λέξης υποχώρηση. Υποχώρηση αλλά προς Θεού- όχι παραχώρηση. Δεν ψάχνουμε εμείς αντί γι’ αυτά τα κομμάτια του παζλ. Τα βοηθάμε απλώς να τα βρουν.

3. Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα
Κάποτε όταν τα παιδιά με κούραζαν με τις φωνές τους ή τσακώνονταν μεταξύ τους, σκεφτόμουν Αχ πότε θα σταματήσει αυτό; Πότε θα μεγαλώσουν; Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι τίποτα δεν σταματάει ή δεν αλλάζει αυτόματα. Ποτέ μην περιμένεις να πέσουν οι αλλαγές από τον ουρανό. Οι αλλαγές προκύπτουν. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Και τα παιδιά αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Και αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε αν θέλουμε να απολαύσουμε το δώρο της μητρότητας είναι απλώς να απολαμβάνουμε την κάθε ημέρα. Η μητρότητα είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα σε ένα roller coaster. Τη μια είσαι τρελή από χαρά και την άλλη νιώθεις να χάνεις την καρδιά σου από τρόμο!

743e8ad6a492a95d1fafe676ac5e26f54. Σταμάτα να ανησυχείς και να αμφιβάλλεις απλώς…ΓΙΝΕ!
Είναι πολύ εύκολο να πιάνεσαι από τις δυσάρεστες στιγμές της ζωής και μετά να γκρινάζεις για το πόσο δύσκολη είναι η ζωή σου. Ναι, εννοείται πως και το φαγητό κάποιες φορές θα καεί και θα τσακωθείς με τον σύντροφό σου και θα φωνάξεις στα παιδιά σου επειδή είναι κολλημένα στην τηλεόραση. Επειδή υπάρχουν στιγμές που πάντα θα πεις: «Τι θα γινόταν αν…;». Τι θα γινόταν αν πήγαινα τα παιδιά σε ένα άλλο σχολείο, αν αυτή η απόφαση που πήρα επηρεάσει τα παιδιά μου για το υπόλοιπο της ζωής τους; αν, αν, αν! Όλες οι ανησυχίες και οι αμφιβολίες όταν είσαι γονιός είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Κάνετε λοιπόν focus σε αυτό που συμβαίνει τώρα και κάνετε αυτό που θεωρείτε σωστό! Τώρα! Όπως λένε και τα παιδιά!

5. Μην ξεχνάτε πόσο σπουδαίο είναι αυτό που κάνετε τώρα
Ως γονείς συχνά ξεχνάμε πόσο σπουδαία και δύσκολη είναι η δουλειά μας. Δεν είμαστε τέλειοι. Ναι. Κάνουμε λάθη. Βεβαίως. Αλλά τα διορθώνουμε και προσπαθούμε ξανά! Αυτό είναι και το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε. Να νιώθουμε πως αυτό που κάνουμε το κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Κάποιες φορές πιστεύω πως η προσπάθεια μας να τα κάνουμε όλα τέλεια κρύβει την αδυναμία μας να αποδεχτούμε τα λάθη μας. Ε, δεν είναι και τόσο ώριμο εκ μέρους μας. Τι λέτε κι εσείς;

 

Πηγή: εδώ

You may also like