6 αξιοπερίεργα αγάλματα για να ταξιδέψουμε έστω μέσω της τέχνης…

Το 2021 κατέφθασε και τα μέτρα προστασίας και περιορισμού έχουν ενταθεί. Δε χάνουμε την ελπίδα, όμως, πως σύντομα θα επανέλθουμε σε όσα μας γέμιζαν και μας χαροποιούσαν όπως, καλή ώρα, τα ταξίδια! Κάθε προορισμός έχει και τα αξιοθέατα που τον χαρακτηρίζει, όμως υπάρχουν κι εκείνα που δε θα τα βρεις σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό του βιβλιοπωλείου! Ας ταξιδέψουμε σήμερα, λοιπόν… έστω και νοερά προς ώρας!

        01 Τα Άλογα του Las Colinas στο Texas

               Αν και φαίνονται μικρότερα, στην πραγματικότητα αυτά τα χάλκινα άλογα είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερα από πραγματικά άλογα. Αυτό που κάνει την κατασκευή ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η προσθήκη συντριβανιών κάτω από τα πόδια των αλόγων ώστε να δίνουν την εντύπωση πως καλπάζουν διασχίζοντας ένα ποτάμι.

       02 Οι Ταξιδιώτες της Μασσαλίας, Γαλλία

               Δημιουργήματα του Bruno Catalano για να τιμήσει τη θητεία της Μασσαλίας ως Πολιτισμική Πρωτεύουσα για το 2013, οι “Ταξιδιώτες” μοιάζουν να αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας καθώς ένα μεγάλο μέρος των σωμάτων μοιάζει πραγματικά να αιωρείται. Εμπνευσμένος από θέματα όπως η μετανάστευση κι η αναζήτηση νέων “βάσεων”, ο Catalano δίνει μία σχεδόν μελαγχολική νότα στα αγάλματά του τονίζοντας την αντίθεση στην πεποίθηση πως από ένα ταξίδι πάντα κάτι κερδίζεις. Είναι και φορές που ένα κομμάτι του εαυτού σου μπορεί και να χαθεί…

        03 Nelson Mandela is still alive, Νότιος Αφρική

               Ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς (και δεν είναι και πολλοί αυτοί εδώ που τα λέμε) παίρνει ζωή με τη χρήση πενήντα ατσάλινων στηλών που σχηματίζουν το πρόσωπό του. Οι στήλες αντιπροσωπεύουν τα πενήντα χρόνια που ο Mandela διώχθηκε πολιτικά. Ωστόσο παίζει ρόλο η γωνία από όπου θαυμάζει κανείς το γλυπτό.

          04 Ένα “θρασίμι” προσφέρει το γέλιο στις Βρυξέλλες

               “De Vaartkapoen” σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “ο επαναστάτης του καναλιού”. Το εν λόγω άγαλμα εγέρθηκε το 1985 στην περιοχή Molenbeek των Βρυξελλών και θυμίζει λίγο slapstick comedy, καθώς ένας… ταραξίας τραβάει από το πόδι έναν αστυνομικό. Δημιουργός είναι ο Tom Frantzen και δεν κρύβω πως θυμίζει κωμωδία του παλιού (καλού!) βωβού κινηματογράφου!

          05 Ο Καρχαρίας του Headington “δαγκώνει” στην Οξφόρδη

               Όχι, δεν έφερε ο άνεμος αυτόν τον καρχαρία στη στέγη! Στην πραγματικότητα η κατασκευή δημιουργήθηκε για την 41η επέτειο της επίθεσης με την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ώστε να θυμίσει την επικινδυνότητα του ισχυρού αυτού όπλου που μπορεί να πέσει από τον ουρανό.

          06 Κατεβάστε τον Φρόυντ από εκεί πάνω! Πράγα, Τσεχία

               Όχι, ο διάσημος ψυχοθεραπευτής δεν εμφανίζεται με αυτοκτονικές τάσεις! Σύμφωνα με μία θεωρία, ο Τσέχος γλύπτης David Černý ήθελε να τονίσει τη διαφορά ανάμεσα στον “απλό” άνθρωπο και τη διανόηση. Μπορεί να ακούγεται κάπως εριστικό, όμως στην εποχή της ημιμάθειας και της παραπληροφόρησης ίσως και να είναι διαχρονικός ο συμβολισμός!               

Πηγή & photo credits: Bright Side

You may also like