6 Τρόποι για να απασχολήσετε τα παιδιά σας δημιουργικά

               Αν για εμάς είναι μία φορά απαιτητικό το να μένουμε σπίτι κυριολεκτικά με τις ώρες, φανταστείτε πώς είναι για τα παιδιά που για άλλη μία φορά καλούνται να αποχωριστούν το σχολείο και τους φίλους τους. Και βέβαια πώς να τους δώσουμε την ευκαιρία να διοχετεύσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους…Όταν οι περιορισμοί για μία βόλτα γίνονται και πιο αυστηροί; Η “εύκολη” λύση είναι τα βιντεοπαιχνίδια και ένα παιχνίδι στο tablet. Όμως μην ξεχνάμε πως ήδη αναγκάζονται να περνούν χρόνο σε έναν υπολογιστή για τα μαθήματά τους…Οπότε σκοπός είναι να μην τα εκθέτουμε σε περισσότερο χρόνο μπροστά σε μία οθόνη. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως το lockdown μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο τα παιδιά να αποκτήσουν κι ένα hobby!

Αναζητήσαμε ιδέες και σας τις παρουσιάζουμε!

01 Μαγειρική ή/και ζαχαροπλαστική

               Κατά το πρώτο lockdown μάθαμε να φτιάχνουμε… από banana breads μέχρι και πίτσες με τα χεράκια μας! Και δεν περιμένετε εμένα για να σας πω πως ένα φαγητό που γίνεται με μεράκι κι αγάπη είναι ακόμη πιο νόστιμο! Ας χρίσουμε το μικρούλι μας sous-chefκι ας δημιουργήσουμε μαζί του το γεύμα της ημέρας για την οικογένεια. Παραδείγματα πολλά. Μερικά υγιεινά snacks όπως γευστικά energy balls και μπάρες ή ακόμη να κάνουμε και την εξαίρεση για special μπισκότα και κέικ!

02 Ζωγραφική

               Μπορεί να μη σας βλέπω, αλλά το βλέμμα του τρόμου στην ιδέα πως πιθανώς πάτωμα, έπιπλα, ρούχα και… το παιδί θα θυμίσουν πίνακα του Jackson Pollock. Είναι σα να το έχω μπροστά μου! Μα δε χρειάζεται να γίνουν όλα αυτά – τουλάχιστον όχι στο βαθμό που φοβάστε! Ελευθερώστε χώρο στο σαλόνι για να απλώσετε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι. Ή “ντύστε” το τραπέζι με εφημερίδες και φορέστε στο παιδάκι σας ρούχα που… και να λερωθούν δε θα συγκινηθείτε ιδιαίτερα. Τα παιδιά έχουν ένα μαγικό τρόπο να επικοινωνούν μέσα από τις ζωγραφιές τους. Και σίγουρα θα σας παρασύρει κι εσάς και θα θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε σε αυτό το παιχνίδι χρωμάτων!

03 Θέατρο

               Αν είναι κάτι για το οποίο ζηλεύουμε τα παιδιά είναι η φαντασία τους. Ίσως επειδή εμείς δεν την αφήνουμε τόσο ελεύθερη όσο κάναμε κι εμείς στην ηλικία τους! Δημιουργήστε μία ιστορία – αφήστε το παιδί σας να σκεφτεί τους χαρακτήρες της, να δουλέψει το ιδιαίτερο storyline που ξεδιπλώνεται στο μυαλουδάκι του. Και γράψτε μαζί του το σενάριο! Αν μάλιστα, έχετε παλιά ρούχα (δικά σας και δικά του), ευκαιρία να τα μεταποιήσετε με απλές παρεμβάσεις ώστε να έχετε και τα κοστούμια και να δώσετε ζωή στην ιστορία που το μικρό σας θέλει να σας διηγηθεί

04 Φωτογραφία

               Ναι, όλα τα κινητά έχουν και μία (ικανοποιητική ως επί το πλείστον) φωτογραφική κάμερα, αλλά την αμαρτία μου θα την πω. Τίποτα δεν είναι σαν την παλιά καλή φωτογραφία που, ακόμη κι όταν τυπωνόταν αποδεικνυόταν εντελώς goofy, τη λατρεύαμε. Γιατί αποτύπωσε τη στιγμή όπως τη ζήσαμε κι όχι μετά από φίλτρα και hashtags! Στην αγορά μάλιστα, υπάρχουν οικονομικές προτάσεις για φωτογραφικές μηχανές τύπου Polaroid. Οπότε αν θέλετε, μπορείτε να επενδύσετε σε μία τέτοια μηχανή και να επιτρέψετε στο παιδί σας να ανακαλύψει τη μαγεία της φωτογραφίας. Μάλιστα, καθώς τα παιδιά έχουν πλέον μία περιέργεια για κάθε gadget… Θα θέλουν να εξερευνήσουν αυτή τη “μαγική” μηχανή που σε λίγα λεπτά τυπώνει μία όμορφη στιγμή!

unsplash.com/@chikeun96
05 Διάβασμα

               Είναι κάτι που, δυστυχώς τείνουμε να ξεχάσουμε εμείς οι μεγάλοι κι είναι κρίμα να γίνει κάτι αντίστοιχο με τα παιδιά σας. Ευτυχώς οι προτάσεις για παιδικά βιβλία είναι αναρίθμητες και ανταποκρίνονται σε κάθε ηλικία και διάθεση. Επιλέξτε μαζί ένα βιβλίο που το παιδί θα ενδιαφερόταν να διαβάσει και αφιερώστε λίγο χρόνο να βυθιστείτε μαζί του στις σελίδες του. Σταδιακά θα αρχίσει μάλιστα να διαπιστώνει πως… ακόμη κι αν πρέπει να γυρίζει μία μία τις σελίδες, το ταξίδι είναι εξίσου συναρπαστικό! Και μη ξεχνάτε, καλό είναι το παιδί να βλέπει κι εσάς να διαβάζετε, ώστε να “χτίσει” αυτήν την καλή συνήθεια.

Added bonus: Κατασκευές

               Είτε είστε οικογενειακώς fans των LEGO, είτε των τρισδιάστατων παζλ, πάντα το να δημιουργήσεις κάτι βήμα – βήμα έχει τη δική του αίγλη! Μέχρι κι εγώ έχω μπει στον πειρασμό να πάρω το περιοδικό που σταδιακά προσφέρει κομμάτια της πανοπλίας του Iron Man και να τη στήσω from scratch! Ποιος πειρασμός, δηλαδή, που θα το κάνω σίγουρα!

               Αφήστε, λοιπόν, την τηλεόραση και το tablet κι εξερευνήστε μαζί με τα παιδιά σας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία – τη δική τους και τη δική σας!

               Πηγή: Pop Sugar

Featured image: unsplash.com/@marisahowenstine

You may also like