7 ΦΟΒΟΙ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Έχετε παρατηρήσει πόσο συχνά ενεργοποιείται το συναίσθημα του φόβου στην καθημερινότητα σας; Είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι ένα από τα πρωταρχικά συναισθήματα που ενίοτε μας προστατεύει από φυσικές απειλές, μέχρι εκείνους τους σύγχρονους φόβους που μπορεί να είναι απελπιστικοί ή αγχωτικοί για τη ζωή. Μπορεί εξίσου να εκδηλώνονται με τρόπους με τους οποίους δεν τους αντιλαμβανόμαστε άμεσα. Θα αναγνωρίσουμε επτά από τους πιο σημαντικούς και θα σας προτείνουμε κάποιους τρόπους αντιμετώπισης.

Φόβος αποτυχίας

Ένας από τους πιο διαδεδομένους φόβους στην καθημερινή μας ζωή είναι ο φόβος της αποτυχίας. Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν μήπως δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες, απογοητεύσουν τους άλλους ή μήπως δεν πετύχουν τους στόχους τους. Αυτός ο φόβος μπορεί να εκδηλωθεί με την αναβλητικότητα, την αυτό αμφιβολία ή την τελειομανία. Μπορεί επίσης να εμποδίσει την προσωπική ανάπτυξη και να αποτρέψει τα άτομα από το να κυνηγήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Φόβος απόρριψης

Πόσο τολμηροί είστε; Ο φόβος της απόρριψης είναι ένας κοινωνικός φόβος, που επηρεάζει τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. Μπορεί να φανεί στη διστακτικότητα μας να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, να αποφύγουμε την αντιπαράθεση ή την απροθυμία να κάνουμε νέες συνδέσεις. Αυτός ο φόβος συχνά πηγάζει από την επιθυμία να ταιριάξουμε και να γίνουμε αποδεκτοί από το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Ο φόβος της αβεβαιότητας

Πόσες στιγμές στη ζωή σας έχετε νιώσει ότι το άγνωστο μπορεί να αποτελεί έδαφος για φόβο; Ο φόβος της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, καθώς φοβόμαστε το μέλλον και τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει. Αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική σκέψη, αναποφασιστικότητα και αποφυγή αλλαγών, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Φόβος απώλειας

Πόσο ριψοκίνδυνοι είστε; Ο φόβος να χάσουμε αυτό που αγαπάμε είναι ένας βαθιά ριζωμένος φόβος. Πολλές φορές εκδηλώνεται στην προσκόλληση μας στα υλικά αγαθά, τις σχέσεις και την υγεία μας. Αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε ζήλια, κτητικότητα και αδυναμία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανάρμοστων συμπεριφορών και συναισθηματικής πίεσης.

Ο φόβος του άγνωστου

Πόσο εύκολοι είστε στις αλλαγές; Το άγνωστο είναι μια τεράστια πηγή φόβου για πολλούς ανθρώπους. Αυτός ο φόβος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής ταξιδιών, νέων εμπειριών και αποκλεισμού σε νέες περιπέτειες. Μπορεί να οδηγήσει σε έναν περιορισμένο και προστατευμένο τρόπο ζωής, εμποδίζοντας την προσωπική ανάπτυξη και τις ευκαιρίες για αυτο-ανακάλυψη.

Φόβος Αλλαγής

Οι αλλαγές όταν πραγματοποιούνται συνήθως δημιουργούν φόβο σε κάποιους ανθρώπους στη ζωή, αλλά αυτός ο φόβος της μπορεί να τους κρατήσει πίσω. Μπορεί να εκδηλωθεί με αντίσταση σε νέες ευκαιρίες εργασίας, σχέσεις ή ακόμα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Συχνά έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουμε μέσα στις ζώνες άνεσής μας και να χάνουμε δυνητικά ικανοποιητικές εμπειρίες.

Ο φόβος της γήρανσης

Πόσοι από εμάς πιστεύετε ότι φοβόμαστε να μεγαλώσουμε φυσικά στις μέρες μας; Ο φόβος της γήρανσης είναι μια βαθιά ριζωμένη ανησυχία για πολλούς. Αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει στην επιδίωξη της αιώνιας νεότητας μέσω αισθητικών επεμβάσεων, υπερβολικής άσκησης, ακόμη και απροθυμίας να αγκαλιάσουμε τη σοφία και τις εμπειρίες που έρχονται με την ηλικία. Ο φόβος της γήρανσης μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την γενικότερη ευημερία μας.

Τρόποι αντιμετώπισης των φόβων

Ενώ, ο φόβος είναι ένα φυσικό και ουσιαστικό συναίσθημα, είναι απαραίτητο να τον διαχειριστούμε και να τον αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.Ορισμένες στρατηγικές :

Αυτογνωσία- Mindfulness

Αναγνωρίστε και συνειδητοποιήστε τους φόβους σας. Η κατανόηση από που προέρχονται είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα για να παραμείνετε στην παρούσα στιγμή και να μειώσετε το άγχος για το μέλλον.

Εκπαίδευση

Αναζητήστε γνώσεις και πληροφορίες για να απομυθοποιήσετε αυτό που φοβάστε.Το να μάθετε περισσότερα για ένα συγκεκριμένο θέμα μπορεί συχνά να μετριάσει τον φόβο μας . Επαναδιατυπώσετε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας σχετικά με τους φόβους σας. Μιλήστε με φίλους, την οικογένεια ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας για τους φόβους σας. Το να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας με άλλους μπορεί να προσφέρει πολύτιμες προοπτικές και συναισθηματική υποστήριξη.

Πηγή: purposefulvibes.com

Featured image: pixabay/pexels.com

You may also like