7 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΑΜΕΣΑ!

Αν υπάρχει ένα συναίσθημα που έχει γίνει βασικό μέρος της καθημερινότητας μας θα λέγαμε μάλλον ότι είναι το άγχος. Συμφωνείτε; Αυτό που ακούς εξάλλου σε κάθε συζήτηση είναι για τα προβλήματα που έχει ο καθένας και το πόσο μεγάλο άγχος ή στρες προκαλούν. Επειδή λοιπόν η εποχή μας φαίνεται να είναι ο «ορισμός του στρες» και τα φάρμακα δεν είναι ούτε η καλύτερη, άλλα ούτε και η πιο υγιής λύση καλό θα ήταν να ψάξουμε για τρόπους που μπορούν να μας απαλλάξουν άμεσα από αυτό. Οι περισσότεροι από εμάς -δυστυχώς- δεν αναγνωρίζουμε εγκαίρως τα σημάδια του στρες…παρά μόνο όταν είναι αργά!

Πάρτε ένα λεπτό και σκεφτείτε πίσω σε όλα τα σενάρια άγχους, και εντοπίστε το σημείο στο οποίο αισθανθήκατε τον εαυτό σας να χάνει τον έλεγχο. Τώρα πάμε δύο επίπεδα κάτω από αυτό: Αυτό είναι το νέο σημείο της δράσης σας. Όταν μια αγχωτική κατάσταση κλιμακώνεται τι είναι αυτό που πρέπει να κάνετε.
Πέρα από τα κλασσικά και γνωστά σε όλους μας μέσα, όπως η αναπνοές (κυρίως βαθιές, με συγκεκριμένη συχνότητα και σε συγκεκριμένο χρόνο) είναι εξίσου χρήσιμο να κάνετε ένα περίπατο ή να τηλεφωνήσετε σε ένα φίλο σας με στόχο να μη μιλήσετε για αυτό που σας απασχολεί ώστε να ξεχαστείτε. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν, τρόποι που ούτε καν μπορείτε να φανταστείτε!

Μασήστε μια τσίχλα

Ερευνητές από την Αυστραλία και την Αγγλία διαπίστωσαν ότι σε στιγμές στρες, μασώντας μία τσίχλα τα ούλα «ηρεμούν» με αποτέλεσμα να αισθάνεστε λιγότερο άγχος. Το αποτέλεσμα; όσοι συμμετειχαν στην έρευνα ειχαν 18% λιγότερη κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) στο σάλιο. «Το μάσημα βοήθα τη ροή του αίματος να αυξάνεται προς τον εγκέφαλο, μέσα από το οποίο μπορούμε να νιώθουμε πιο έτοιμοι και αυτό μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας και από στρεσογόνους παράγοντες», λέει ένας από τους ερευνητές, ο Άντριου Scholey (PhD, διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Ψυχοφαρμακα στο Swinburne University).

Πιείτε μία κούπα Μαύρο Τσάι

Έρευνες από το University College του Λονδίνου έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν τέσσερις κούπες μαύρο τσάι την ημέρα για έξι εβδομάδες ήταν σε θέση να ρίχνουν τα επίπεδα του στρες τους γρηγορότερα και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά από ένα αγχωτικό γεγονός. Οι χημικές ενώσεις του τσαγιού είναι γεμάτες αντιοξειδωτικα και μπορούν να μας χαλαρώσουν μέσω της επίδρασης που έχουν στους νευροδιαβιβαστές του εγκέφαλου.

Δοκιμάστε ένα μασάζ

Η International Journal of Neuroscience ανέφερε ότι ένα 15λεπτο μασάζ δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει το άγχος, ηρεμώντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η κατ “οίκον προσέγγιση είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Παίρνοντας μια μπάλα του τένις και τοποθετώντας τη πάνω από τους μυς με την παλάμη του χεριού σας, μπορείτε να προκαλέσει μια παρόμοια επιδράση λέει η Tiffany Field, PhD, διευθυντρια του Touch Research Institute στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι School of Medicine.

Βάλτε ένα στύλο στο χαρτί και γράψτε

Μια μελέτη του 2010 , με τίτλο «Άγχος & Αντιμετώπιση» διαπίστωσε ότι γράφοντας για ένα αγχωτικό γεγονός, για 20 λεπτά σε δύο διαφορετικές ημέρες, μείωσε τα επίπεδα του στρες των συμμετεχόντων. Βάζοντας τα συναισθήματα στο χαρτί, τα κάνουμε να φαίνονται πιο μακριά από εμάς και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να οργανώσουμε τις σκέψεις. Έτσι βοηθάμε τον εαυτό σας να επεξεργαστεί τις δυσάρεστες εμπειρίες και να απελευθερώσει τα αρνητικά συναισθήματα.

Βάλτε τη μουσική που αγαπάτε

Η μουσική μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα και να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Μια μελέτη στο Journal of Advanced Nursing διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που άκουγαν τα τραγούδια της επιλογής τους είχαν λιγότερο άγχος πριν από την επέμβαση στην οποία θα υποβάλλονταν. Ενισχύστε τη διάθεσή σας ακόμη περισσότερο χορεύοντας μαζί με την μουσική για να προκαλέσετε την απελευθέρωση των ενδορφινών.

Πάρτε ένα «τεχνολογικό» διάλειμμα

Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, οι Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μόνιτορ του καρδιακού ρυθμού δείχνουν ότι ο συνεχής έλεγχος των e-mail και το να είμαστε σε επιφυλακή συνδέονται με τα ποσοστά που αναφέρονται στο καρδιακό στρες. «Βρήκαμε ότι η διακοπή e-mail διευκολύνει το άγχος», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Mark Gloria. Αν δεν κοιτάξετε κανένα e-mail για 45 λεπτά την ημέρα είναι μία καλή αρχή για να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό από την τεχνολογία, που σας αγχώνει.

Καθαριότητα Σπίτι

Αν μπαίνετε συχνά στη διαδικασία να καθαρίζετε το σπίτι σας, μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης. «Αν «χαθούμε» στο ρυθμό της αναδίπλωσης των ρούχων ή στο σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, εύκολα μπορεί να οδηγήσει το σώμα προς την χαλάρωση που έχει ανάγκη», σύμφωνα με τον Herbert Benson, διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Featured image: @giovannaengelbert/instagram

You may also like