9 TRICKS ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ!

Ας προστατευτούμε έξυπνα για να παραμείνουμε υγιείς!

               Μπορεί να μπήκαμε στο Μάρτιο, όμως αυτό δε σημαίνει πως οι ιώσεις έχουν φύγει. Αντίθετα, από προσωπική πείρα θα σας πω πως αυτήν την περίοδο είναι πιο εύκολο να “τσιμπήσουμε” ένα κρύωμα ή μία ίωση. Αυτό σημαίνει πως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος εξακολουθεί να είναι κύριο μέλημα. Πώς, όμως, μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό; Η λύση κρύβεται σε απλές, καθημερινές συνήθειες.

               01 Άσε τα αντιβιοτικά και πιάσει τα πρεβιοτικά και προβιοτικά.

 Σαφώς αν η οδηγία του γιατρού σου είναι η αντιβίωση, τότε θα την ακολουθήσεις. Εντούτοις, η έως τώρα αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών τα έχουν καταστήσει σχεδόν άχρηστα μια που οι παθογόνοι παράγοντες είναι πλέον πιο ανθεκτικοί σε αυτά. Επομένως, η ελπίδα μας είναι τα πρεβιοτικά και προβιοτικά που θα εντάξουμε στη διατροφή μας. Περίπου το 70% του ανοσοποιητικού μας εξαρτάται από το μικροβίωμα του εντέρου και το βλεννογόνο τοίχωμά του είναι το πρώτο οχυρό που φροντίζει για την άμυνα του οργανισμού. Όσο πιο πολυποίκιλο και υγιές το μικροβίωμα, τόσο πιο ανθεκτικό θα είναι και το ανοσοποιητικό μας. Γιαούρτι, κεφίρ, γλυκοπατάτες και κουρκουμάς είναι μόνο μερικά από τα διατροφικά entrie sπου θα εγγυηθούν αυτά τα αποτελέσματα!

               02 Μη φοβάσαι το νερό!

 Με γνώμονα πως το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, εκ των πραγμάτων η… εξίσωση μας λέει να φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς. Το νερό είναι η βάση για κάθε μεταβολική λειτουργία, όπως η αναπνοή κι η μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο σώμα, αλλά και η αποβολή κάθε περιττού στοιχείου. Έχε ένα μπουκάλι νερό πάντα κοντά σου, φρόντισε να καταναλώνεις τροφές που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια … Και, αν ιδρώνεις αρκετά και συχνά, τότε μην ξεχνάς να πίνεις νερό με ηλεκτρολύτες ώστε να αναπληρώσεις το νερό που έχασες με την εφίδρωση αλλά και τα μεταλλικά στοιχεία που έφυγαν μαζί με το νερό.

               03 Απέφυγε συνήθειες που βλάπτουν.

 Η κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ και τροφών, η υπερβολή στη ζάχαρη, το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να διευκολύνουν την πρόκληση μίας φλεγμονής στον οργανισμό… Αλλά και να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου. Ελαττώνοντας το αλκοόλ που καταναλώνουμε και με την επιλογή εναλλακτικών για γλυκό όπως φρούτα και μέλι είναι μερικά πρώτα βήματα ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.

unsplash.com/@gettyimages
               04 Μην τσιγκουνεύεσαι μπαχαρικά που… σώζουν!

 Τα μπαχαρικά δε βρίσκονται στην κουζίνα μας μόνο για να αρωματίσουν και να δώσουν γεύση στα πιάτα μας. Αντίθετα, μία πρέζα από μπαχαρικά όπως κανέλλα, τζίντζερ, κουρκουμάς, ρίγανη ή δενδρολίβανο είναι ένας σύμμαχος με ουκ αμελητέα αντιοξειδωτικές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

               05 Μην ξεχνάς να κινείσαι.

Είτε είσαι fan του HIIT, είτε κάνεις yoga είτε φροντίζεις να εκμεταλλεύεσαι αυτά τα 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας που συνιστώνται, ένα είναι σίγουρο. Η συνήθεια της γυμναστικής ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας. Παράλληλα μας προσφέρει ενέργεια, συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους και μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση (την ίδια στιγμή!).

               06 Μην αφήνεις το άγχος να σε πολιορκεί.

Οι παρατεταμένες καταστάσεις άγχους μπορούν πολύ εύκολα να απορρυθμίσουν την υγεία μας. Ο λόγος είναι η κορτιζόλη η οποία, όταν παράγεται ανεξέλεγκτα, προκαλεί φλεγμονές στον οργανισμό. Υιοθέτησε και καλλιέργησε συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να “αποφορτίζεσαι” από το στρες, όπως διαλογισμό, yoga κι ασκήσεις αναπνοών. Ακόμη, μικρές ιεροτελεστίες όπως ένα ζεστό μπάνιο, λίγη απαλή μουσική κι ένα καλό βιβλίο μπορούν επίσης να φέρουν εξαιρετικές αλλαγές στο συναισθηματικό σου ευ ζην.

               07 Προτίμησε μη επεξεργασμένες τροφές.

Τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. αυγά και κοτόπουλο), τροφές με καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και ο σολομός … Αλλά και τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα σιτηρά ολικής άλεσης θωρακίζουν εξαιρετικά το ανοσοποιητικό μας. Πώς; Πολύ απλά επειδή είναι οι καλύτερες πηγές θρεπτικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες Α, C, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα συμπλέγματα βιταμινών Β.

               08 Πόσο “φωτοσύνθεσες” σήμερα;

Ουκ ολίγες έρευνες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια σε βιταμίνη Dμε αδύναμο ανοσοποιητικό, κάνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε παθογόνους οργανισμούς. Οπότε σε κάθε ευκαιρία βγες στον ήλιο που σου χαρίζει βιταμίνη D απλόχερα… Ή άσε το φως της ημέρας να σε “χτυπήσει”. Added bonus: θα σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα, καθώς σε προστατεύει κι από το άγχος και την κατάθλιψη. Ε, κι αν η μέρα είναι πιο συννεφιασμένη… Μπορείς να ενισχύσεις τα επίπεδα της βιταμίνης D τρώγοντας αυγά, μανιτάρια η σολομό.

               09 Get your ZZZs!

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι το μυστικό ώστε ο οργανισμός να αναζωογονηθεί πλήρως και το ανοσοποιητικό μας δε θα μπορούσε να μην επωφελείται από αυτόν. Στη διάρκεια του ύπνου, το σώμα παράγει πρωτεΐνες και λευκά αιμοσφαίρια απαραίτητα για την αρμονική λειτουργία του ανοσοποιητικού… Οπως τη δημιουργία νέων T-λευκοκυττάρων και κυτοκινών. Αν δεν κοιμόμαστε καλά, τότε το σώμα είναι αυτομάτως πιο ευάλωτο σε φλεγμονές και παθογόνους παράγοντες που μπορούν να μας αρρωστήσουν. Επομένως, φρόντισε να προετοιμάζεις σωστά το σώμα για το βραδινό ύπνο ώστε αυτός να είναι ποιοτικός κι αδιάκοπτος.

               Το δίδαγμα της ημέρας; Το σώμα μας έχει απίστευτες δυνατότητες, αρκεί να το “εκπαιδεύουμε” σωστά και να το εξοπλίζουμε με όσα του είναι απαραίτητο για να αντεπεξέλθει στις περισσότερες προκλήσεις.

               Πηγή: Fit On

Featured images: unsplash.com/@gettyimages

You may also like